Skip to main content

Χρηματιστήριο: Δεν «τέλειωσε» η διόρθωση

EUROKINISSI

Ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να συνεχίσει την καθοδική πορεία

Ισχυρή ήταν η διόρθωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη συνεδρίαση της Τρίτης, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 1,5%, καταγράφοντας τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση αποδίδεται αφενός στο ευρύτερα αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό, αφετέρου στην αγοραστική κόπωση των επενδυτών, οι οποίοι μέχρι πρότινος μετρούσαν 8×8 ανοδικές συνεδριάσεις και κέρδη 4,6% στο 2024.

Οι ρευστοποιήσεις δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και σήμερα, Τετάρτη (17/1), με τους πωλητές να παραμένουν στο «τιμόνι» της ελληνικής αγοράς. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι πωλήσεις δεν θα λάβουν την έκταση και το εύρος της χθεσινής ημέρας.

Από την άλλη πλευρά, η Λεωφόρος Αθηνών περιμένει να βρει ορισμένα στηρίγματα στο ταμπλό, ιδίως σε μετοχές, οι οποίες την Τρίτη δέχθηκαν αυξημένη πίεση.

Υπενθυμίζεται, για παράδειγμα, ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε διορθωτική πορεία από την έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας, χάνοντας συνολικά 3% στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης σε σχέση με το υψηλό 7ετίας των 1.155 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μακροπρόθεσμη τάση στη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει θετική, με τις 1.300 μονάδες να αποτελούν τις βασικές στηρίξεις και τις 1.369 μονάδες να συνιστούν τις επόμενες αντιστάσεις.

ΔΕΗ – Autohellas – ΟΔΔΗΧ

Μην ξεχνάμε, δε, ότι τις επόμενες εβδομάδες ακολουθούν ορισμένα πολύ κρίσιμα γεγονότα, όπως είναι για παράδειγμα η Capital Day Markets της ΔΕΗ, το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, η αξιολόγηση της Scope κ.α.

Ταυτόχρονα, σήμερα ξεκινά η έκδοση του 5ετούς ομολόγου της Autohellas, με στόχο την άντληση έως 200 εκατ. ευρώ. Η απόδοση αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 4,2% και 4,6%, με το βιβλίο προσφορών να κλείνει την Παρασκευή.

Στις αγορές βγαίνει και το ελληνικό δημόσιο, καθώς ο ΟΔΔΗΧ προχωρά στην επανέκδοση του 5ετούς τίτλου, ο οποίος είχε δημοπρατηθεί τον Απρίλιο του 2023. Στόχος είναι η άντληση επιπλέον 250 εκατ. ευρώ.

Σε δεύτερο χρόνο φαίνεται ότι θα ακολουθήσει ακόμη μία έκδοση, αυτή τη φορά 10ετούς ομολόγου, ύψους έως 2,5 δισ. ευρώ.

Αρνητικό το κλίμα στο εξωτερικό

Την ίδια ώρα, η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας στρέφεται στο Νταβός, όπου λαμβάνει χώρα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Σήμερα, δε, αναμένονται και τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον ετήσιο πληθωρισμό του Δεκεμβρίου. H πρώτη μέτρηση είχε δείξει επιτάχυνση στο 2,9% έναντι 2,4% τον Νοέμβριο.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα καθοδικό ξεκίνημα στη σημερινή συνεδρίαση. Στο «κόκκινο» αναμένεται να εκκινήσει και η Wall Street, καθώς τα futures του Dow Jones χάνουν 140 μονάδες.

Στην Ασία, τέλος, ο κύριος δείκτης στο Χονγκ Κονγκ κατρακύλησε κατά 4%, με τα χρηματιστήρια στην ηπειρωτική Κίνα να βουλιάζουν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας.