Skip to main content

Ο χρηματιστής που ήταν… χορηγός της Euroleague

Nikos Libertas / SOOC

To λουκέτο στην Ardu Prime και το πρόστιμο στον Σωτήρη Προμπονά

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Ardu Prime, την χρηματιστηριακή εταιρεία η οποία από το 2018 αποτελούσε το διάδοχο σχήμα της Magna Trust. Η τελευταία δραστηριοποιούταν στην ελληνική αγορά από το 1999. Ωστόσο, κάπου εδώ έρχεται και το οριστικό «τέλος» της.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Βασιλική Λαζαράκου αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση και να ελέγξει τα «κιτάπια» της χρηματιστηριακής. Περίπου τρεις μήνες αργότερα, η επικεφαλής της Επ. Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε το οριστικό «λουκέτο», προχωρώντας σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας και ειδική εκκαθάριση της Ardu Prime.

Σωτήρης Προμπονάς (πηγή LinkedIn)

Μάλιστα, η κ. Λαζαράκου επέβαλε χρηματική ποινή 70.000 ευρώ και στον χρηματιστή Σωτήρη Προμπονά, ο οποίος από το 2019 έως και μέχρι πρότινος ήταν ο CEO της εταιρείας και επομένως, ένας εκ των βασικών υπευθύνων της εταιρείας. Ας σημειωθεί ότι βασικός τομέας δραστηριοποίησης της Ardu Prime αποτελούσε το συνάλλαγμα, αλλά και τα cryptο -ένας κλάδος που ειδικεύεται στις… απάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η απόφαση για το «λουκέτο» αλλά και για την «τιμωρία» του ίδιου του κ. Προμπονά, ελήφθη κατόπιν σοβαρών παραλείψεων στη νομοθεσία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Πρόσφατα δημοσιεύματα, δε, εμπλούτιζαν το κατηγορητήριο και με το αδίκημα της ψευδούς πιστοποίησης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και για διάφορες παρατυπίες σχετικά με την ίδρυση θυγατρικών.

Το αποκορύφωμα είναι, δε, ότι ενώ οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης έδειχναν αρνητικά ίδια κεφάλαια, αυτό δεν απέτρεπε τη διοίκηση να συνεχίζει τις διανομές μερισμάτων προς τους μετόχους.

Ενδιαφέρον, παράλληλα, παρουσιάζει το γεγονός ότι η ιστοσελίδα της Ardu εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, ενώ τα social media ενημερώνονταν τακτικά έως και το καλοκαίρι. Τέλος, μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι η Ardu Prime, τουλάχιστον όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, είναι επίσημος χορηγός της… Euroleague, δηλαδή της κορυφαίας διασυλλογικής οργάνωσης του μπάσκετ στην Ευρώπη.