Skip to main content

Wall Street: Σχεδόν στάσιμη, με φόντο την αύξηση του πληθωρισμού

REUTERS/Brendan McDermid

Τα νέα στοιχεία περιόρισαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed,

Σχεδόν στάσιμη παρέμεινε στη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, μετά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, που έδειξαν  μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τις χορηγήσεις επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνοντας μία ισχυρή αγορά εργασίας.

Ο Nasdaq έκλεισε χωρίς μεταβολή στις 14.970,19 μονάδες, ενώ ο Dow Jones σημείωσε οριακή άνοδο 15,29 μονάδων ή 0,04% για να κλείσει στις 37.711,02 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε οριακή πτώση 0,07% στις 4.780,24 μονάδες. Στην αρχή της συνεδρίασης ωστόσο, ο δείκτης εκτινάχθηκε πάνω από το ιστορικό υψηλό των 4.796,56 μονάδων που άγγιξε τον Ιανουάριο του 2022.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου, παρουσιάζοντας σε μηνιαία βάση άνοδο 0,3% και 3,4% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 0,2% 3,2% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

«Η άνοδος των τιμών καταναλωτή υπενθυμίζει την απρόβλεπτη φύση της ανάκαμψης της οικονομίας και της εξέλιξης των μακροοικονομικών στοιχείων. Οι αγορές ενδεχομένως να χρειαστεί να προετοιμαστούν για πιθανή μεταβλητότητα, καθώς η Fed ενδέχεται είτε να διατηρήσει είτε να ενισχύσει την περιοριστική πολιτική της προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν νέες πληθωριστσικές πιέσεις», ανέφερε ο Τζον Μέιεν, επικεφαλής επενδύσεων της Global X.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έφθασε στο υψηλό του 4,068%, για να επιστρέψει και πάλι στο 3,98%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ περιόρισαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed, αναφέρει ο επικεφαλής επενδύσεων της CFRA, Σαμ Στόβαλ. Aυτή την εβδομάδα αρχίζουν επίσης και οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου 2023, μεταξύ των οποίων Bank of America, Wells Fargo και JPMorgan Chase που θα κάνουν ανακοινώσεις αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Carson Group, Σόνου Βαργκές, τα κέρδη των μεγάλων τραπεζών θα αντανακλούν έναν ισχυρό καταναλωτή, ο οποίος θα δώσει μία πιο αισιόδοξη εικόνα για την αμερικανική οικονομία.

Σχεδόν όλοι οι κλάδοι του δείκτη S&P 500 έκλεισαν στο «κόκκινο» με εξαίρεση την ενέργεια και την τεχνολογία που κινήθηκαν ανοδικά.

Ενδοσυνεδριακά, η Microsoft ξεπέρασε την Apple ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον πλανήτη, καθώς η μετοχή της Apple υποχώρησε 4% εν μέσω ανησυχιών για μείωση της ζήτησης για iPhones.