Skip to main content

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στο εξωτερικό η εκκίνηση της νέας εβδομάδας

INTIME – NEWS

Αρνητικό ξεκίνημα προμηνύουν τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη, απώλειες στην Ασία

Με τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει υπεραποδόσει σε σχέση με τις ξένες αγορές, η δεύτερη εβδομάδα του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται στις 1.311 μονάδες και το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2023, απέχοντας μόλις τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό 10ετίας των 1.345 μονάδων.

Στο πρώτο 4ήμερο του έτους, η Αθήνα κατάφερε να «δώσει» κέρδη 1,4%, απορροφώντας άκρως αποτελεσματικά τις εισαγόμενες πιέσεις και διαφοροποιούμενη επαρκώς από τις αγορές στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.

Νευρικότητα στο εξωτερικό

Το κλίμα στο εξωτερικό εκτιμάται ότι θα παραμείνει νευρικό και σήμερα, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, με τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη να προαναγγέλλουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στην 5η συνεδρίαση του έτους.

Στην Ασία, νωρίς το πρωί, τα κυριότερα χρηματιστήρια της ηπείρου έκλεισαν στο «κόκκινο», με το Χονγκ Κονγκ να εμφανίζει πτώση άνω του 2% και τη Σαγκάη να ακολουθεί στο -1,3%, μετά τη χρεοκοπία της σκιώδους τράπεζας Zhongzhi.

Στις ΗΠΑ, ταυτόχρονα, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν μια κάμψη άνω των 100 μονάδων στη συνεδρίαση της Δευτέρας, δίνοντας συνέχεια στη νωθρότητα των προηγούμενων τεσσάρων ημερών.

Αναμφίβολα, το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένο στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, ο οποίος θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το χρονοδιάγραμμα μείωσης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Πάντως, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η αισιοδοξία για έναρξη της χαλάρωσης τον Μάρτιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, με τις μειώσεις επιτοκίων να μετατίθενται για αργότερα μέσα το έτος.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στην έναρξη της περιόδου δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις τράπεζες της Wall Street να ανοίγουν την αυλαία. Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, προσβλέπουν σε ικανοποιητικά μεγέθη.

Πωλητές στην Αθήνα

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να επηρεαστεί μερικώς από τη διεθνή αβεβαιότητα. Αυτό μπορεί να παραχωρήσει στους πωλητές τα ηνία της αγοράς, δεδομένης και της κόπωσης των αγοραστών.

Ωστόσο, οι όποιες ρευστοποιήσεις εκτιμάται ότι θα είναι απολύτως ελεγχόμενες, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τις βασικές στηρίξεις.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, δε, αναμένεται να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο για το πρώτο ομόλογο της χρονιάς, το οποίο θα εκδοθεί από την Autohellas, με στόχο την άντληση έως 200 εκατ. ευρώ. Η έκδοση θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, ώστε αμέσως μετά να λάβει τη σκυτάλη το ομόλογο της Intralot (130 εκατ. ευρώ), αλλά και η IPO του «Eλ. Βενιζέλος».

Όλα αυτά είναι σαφές ότι «κρατούν» ζεστούς τους επενδυτές, οι οποίοι καλούνται μέσα σε λίγες ημέρες να προσφέρουν ένα ποσό κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η αρχική δημόσια προσφορά για το αεροδρόμιο μπορεί να φθάσει στα 555 εκατ. ευρώ για το 18,5% των μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα -και συγκεκριμένα στις 11/1- θα διεξαχθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ για την έγκριση της πώλησης του εναπομείναντος 25% της Anemos στη Motor Oil.