Με… άνεση άνω των 1.300 μονάδων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές μπαίνουν με το «δεξί» στο νέο έτος, λαμβάνοντας ώθηση από τις απολύτως ικανοποιητικές αποδόσεις του 2023 (άνω του +39%).
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης δίνει συνέχεια στην πλαγιο-ανοδική κίνηση, υπερβαίνοντας το κρίσιμο ψυχολογικό όριο, το οποίο προλειαίνει το έδαφος για τον επόμενο στόχο των 1.345 μονάδων (απόσταση μικρότερη του 4%).
Αφήνοντας σταδιακά πίσω τις ημέρες των γιορτών, οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον στον «βαρύ» Ιανουάριο, καθώς εντός του μήνα περιμένουμε μια σειρά εξελίξεων, όπως είναι για παράδειγμα οι εκδόσεις ομολόγων από τις Autohellas & Intralot, καθώς και η IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,14% και διαμορφώνεται στις 1.307,85 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο του 2023 (1.293,14 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 15 μονάδες (από 1.296,45 έως 1.311,86 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 25 εκατ. ευρώ, ενόσω οι επενδυτές εξακολουθούν να επηρεάζονται από την εορταστική ραστώνη.
Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Πειραιώς ξεχωρίζει άνω του +2%, με το 2024 να θεωρείται έτος – καμπή για την τράπεζα, δεδομένης της επερχόμενης αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Από εκεί και πέρα, με σπασμένα τα «φρένα» συνεχίζει η Intralot, η οποία φλερτάρει με το 1,10 ευρώ. ΔΕΗ, Εθνική και Eurobank ακολουθούν έως το +3%.
Κέρδη στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το +65% του 2023, συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +1,88% και τις 1.081 μονάδες.
Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται δυναμικά στο +2,31% και τα 3,274 ευρώ, η μετοχή της Eurobank έπεται στο +2,21% και το 1,6455 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο +1,75% και τα 6,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +1,27% και το 1,5585 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,29% και 3.163 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ κάνει μίνι ράλι κατά 2,7% και αναρριχάται στα όρια των 11,5 ευρώ, ενώ άνοδο κατά τουλάχιστον 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Autohellas, Lamda, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Από την πλευρά της, η Aegean αυξάνεται κατά 0,9%, μετά την εξαγορά των warrants από το δημοσιο έναντι 85 εκατ. ευρώ, με την οποία κλείνει και η τελευταία εκκρεμότητα της εποχής της πανδημίας.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,22% και 2.278 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει στο +3,2% και τα 1,09 ευρώ, σκαρφαλώνοντας σε νέο υψηλό 5ετίας. Κέρδη κατά 3% παρουσιάζει και η μετοχή της Intracom, η οποία ξεπερνά τα 3,5 ευρώ για πρώτη φορά από το 2009. Σε ιστορικό υψηλό βρίσκεται και η Intrakat, η οποία φθάνει στα 4,6 ευρώ. Οι μετοχές των ΕΥΑΘ, Entersoft, EXAE και Profile διευρύνονται πέριξ του 2%. Αντίθετα, η μετοχή της Dimand αναδιπλώνεται κατά 1,8%.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Interlife, η οποία πραγματοποιεί ράλι άνω του 5% και εκτοξεύεται στο όριο των 5 ευρώ, για πρώτη φορά από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, το 2021.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 77 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 88,8 δισ. ευρώ.
Στόχος οι 1.500 μονάδες
Tο Χρηματιστήριο Αθηνών επιθυμεί να μπει με το… δεξί στο νέο έτος, ενόσω οι επενδυτές προσβλέπουν σε ακόμη μία κερδοφόρα χρονιά, η οποία θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στο ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων και το υψηλότερο επίπεδο από το μακρινό 2011.
Παρότι οι… τρελές αποδόσεις του 2023 (+39%) θεωρείται αρκετά δύσκολο έως απίθανο να επαναληφθούν και φέτος, εντούτοις υπάρχει η βάσιμη προσδοκία για μια μέση ετήσια άνοδο της τάξης του 10% έως 20%. Κι αυτό εδράζεται στα εξής δεδομένα:
Διατήρηση των ελκυστικών αποτιμήσεων στο ταμπλό (μονοψήφιο P/E), εκτίμηση για σημαντική υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου (+2,2% Vs 1,2%, με βάση τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για το ‘24), περαιτέρω βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας (πρόβλεψη για αύξηση των κερδών/μετοχή κατά τουλάχιστον 5%), έλευση νέων «παιχτών» (IPO από «Ελ. Βενιζέλος», Noval και Lamda Malls στο α’ τρίμηνο), και αισιόδοξες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο (διανομή μερισμάτων, αποεπένδυση του ΤΧΣ σε Πειραιώς).
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η διοίκηση του Χ.Α. ανεβάζει στροφές, προκειμένου μέσα στο 2024 να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε καθεστώς αναπτυγμένων αγορών. Στόχος είναι τους επόμενους μήνες η Λεωφόρος Αθηνών να τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης (watch rating), ώστε το 2025 η επιστροφή στη «βιτρίνα» των διεθνών χρηματιστηρίων να καταστεί πραγματικότητα.
Φυσικά, σύμμαχο του Χ.Α. στη φετινή χρονιά θα συνεχίσει να αποτελεί η εκφρασμένη πρόθεση των κεντρικών τραπεζών -και ιδίως της Federal Reserve- να μειώσουν τα υψηλά επιτόκια, κάτι που βελτιώνει την ψυχολογία των επενδυτών, αυξάνει τη διάθεση για ρίσκο και περιορίζει το κόστος του κρατικού δανεισμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κάνει «ποδαρικό» στο 2024 στα επίπεδα του 3,1%, με το spread έναντι του γερμανικού τίτλου να βρίσκεται μόλις στις 103 μονάδες βάσης.
Όσον αφορά την τρέχουσα -πρώτη για το 2024- εβδομάδα, το κλίμα στο Χρηματιστήριο αναμένεται να παραμείνει υποτονικό, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε εορταστική διάθεση. Σ’ αυτό συμβάλλει και η απουσία μεγάλων γεγονότων, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν το ενδιαφέρον.
Οπωσδήποτε, πάντως, σε κανονικούς ρυθμούς θα επανέλθουμε μετά το Σαββατοκύριακο των Θεοφανείων, με την αγορά να στρέφει το βλέμμα στις ομολογιακές εκδόσεις των Autohellas & Intralot, στις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των Ελλάκτωρ & Motor Oil, καθώς και στην εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).
Σταθεροποιητικά οι διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 479 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζουν 0,2% και 0,9% αντίστοιχα, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 και ο γαλλικός CAC 40 χάνουν από 0,1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου προσεγγίζει εκ νέου τα 80 δολάρια, εν μέσω των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +2,2% και τα 73,2 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +2,1% και τα 78,7 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,58% και τα 2.083 δολάρια/ουγγιά.