Το 2023 έδωσε την… καλύτερη «πάσα» στο 2024, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών μπαίνει στο νέο έτος με κεκτημένη ταχύτητα.
Μέσα στο προηγούμενο 12μηνο, η ελληνική αγορά κατάφερε να «τρέξει» με ρυθμό της τάξης 40%, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση από το 1999, αλλά και μία από τις καλύτερες παγκοσμίως για φέτος.
Αυτή η επιτυχία, αν μη τι άλλο, γεμίζει με υψηλές προσδοκίες τους επενδυτές, οι οποίοι αισιοδοξούν ότι ο Γενικός Δείκτης, μέσα στο επόμενο έτος, μπορεί να βρεθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, φθάνοντας σε «κορυφές», οι οποίες αγνοούνται από τις απαρχές της πολυετούς κρίσης.
Κι αυτό, μάλιστα, παρά τους κινδύνους που απορρέουν από το διεθνές περιβάλλον (χαμηλη ορατότητα, γεωπολιτικές προκλήσεις, προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, επιβράδυνση ανάπτυξης).
Η υπεραπόδοση της οικονομίας
Η ειδοποιός διαφορά, η οποία μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στη Λεωφόρο Αθήνα, συνίσταται κυρίως στις ισχυρές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2024 θα αποτελέσει το τέταρτο συνεχόμενο έτος υψηλής ανάπτυξης, καθώς μετά το +8,4% του 2021, το +5,6% του 2022 και το εκτιμώμενο +2,4% του 2023, το ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί άνω του +2% και το επόμενο έτος. Κι αυτό, μάλιστα, ενόσω το χρέος προβλέπεται να περιοριστεί κοντά στο ψυχολογικό όριο του 150%.
Τα παραπάνω μεγέθη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε σημαντική υπεραπόδοση σε σχέση με την Ευρωζώνη, της οποίας ο ρυθμός ανάπτυξης μετά βίας θα υπερβεί το +1% για το 2024 (πρόβλεψη για +1,2% από την Κομισιόν).
Ισχυρές οι εισηγμένες
Πέραν των παραπάνω, η αισιοδοξία για το Χρηματιστήριο Αθηνών εδράζεται και στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, τα οποία εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν σε ικανοποιητικούς ρυθμούς, βελτιώνοντας περαιτέρω την ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο δείκτης P/E για τις εταιρείες του FTSE ανέρχεται στο 13,9% και για τις τράπεζες στο 6,9%.
Ιδίως στις τράπεζες, οι οποίες το 2023 «έτρεξαν» με ρυθμό άνω του 60%, οι αναλυτές περιμένουν ακόμη καλύτερες ημέρες, χάρη στη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας, τη διαφαινόμενη διανομή μερισμάτων (η πρώτη έπειτα από αρκετά χρόνια), καθώς και τη διατήρηση του υψηλού επιτοκιακού περιθωρίου -παρά την πρόθεση των κεντρικών τραπεζών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Συγχρόνως, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξελίξεις στους κλάδους της ενέργειας και των κατασκευών, οι οποίοι αποδείχθηκαν ιδιαίτερα «ζωηροί» μέσα στο 2023. Τα κλαδικά deals δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, δεδομένων και των πολύπλευρων ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης.
Καλύτερες ημέρες φαίνεται ότι περιμένουν και τις εταιρείες ακινήτων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα λάβουν ώθηση από τη σταδιακή μείωση του κόστους δανεισμού.
Στη «φαρέτρα» του Χ.Α. θα πρέπει να προστεθεί, επίσης, η σταδιακή εισροή ξένων κεφαλαίων, ως απόρροια της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Μάλιστα, οι αναλυτές περιμένουν ότι, στο α’ εξάμηνο, και ο -πάντα αυστηρός- Moody’s θα δώσει στην Ελλάδα το πολυπόθητο investment grade, σηματοδοτώντας το 4/4 από τους εγκεκριμένους οίκους αξιολόγησης (Fitch, S&P και DBRS).
Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα 7+1 πρόσωπα που θα «πρωταγωνιστήσουν» το 2024
O στόχος των 1.500 μονάδων
Όλα αυτά εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη σε ακόμη ένα κερδοφόρο έτους, έχοντας ως πρώτο στόχο την ανάκτηση των 1.350 μονάδων, κάτι το οποίο θα προλειάνει το έδαφος για τις ισχυρές αντιστάσεις των 1.500 μονάδων.
Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη τις ποικίλες προκλήσεις στο εξωτερικό (πόλεμος σε Ουκρανία & Μέση Ανατολή, επιβράδυνση παγκόσμιας ανάπτυξης, πληθωρισμός, ύφεση στη Γερμανία κ.α.) θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο ο Γ.Δ. να πραγματοποιήσει μια χρονιά ανάλογη του 2023, με την εκτιμώμενη απόδοση του 2024 να υπολείπεται αισθητά του φετινού +39%.
Και πάλι, ωστόσο, η ελληνική αγορά έχει όλα τα απαιτούμενα εχέγγυα (πολιτική σταθερότητα, υψηλή ανάπτυξη, σταθερή κερδοφορία), προκειμένου να υπεραποδώσει και να σκαρφαλώσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, επιστρέφοντας στην περιοχή των 1.500 μονάδων για πρώτη φορά από το μακρινό… 2011.
Ας σημειωθεί ότι η τρέχουσα απόσταση από τις 1.500 μονάδες υπολογίζεται σε 16 ποσοστιαίες μονάδες.
Επιπλέον των παραπάνω δεν πρέπει να ξεχνάμε την είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως και των Noval – Lamda Malls, καθώς και τον β’ γύρο αποεπένδυσης του δημοσίου στις τράπεζες, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να σχεδιάζει τη διάθεση του 27% στην Πειραιώς, του τελευταίου πακέτου μετοχών στην Εθνική Τράπεζα, αλλά και του πλειοψηφικού πακέτου στην Attica Bank.