Skip to main content

Το Ταμπλό στο Χρηματιστήριο: Στα ενδότερα της αγοράς με 4 ειδήσεις

Nikos Libertas / SOOC

Η καθηλωμενη Aegean, η μάχη για την 5η θέση, ο MSCI και το νέο στοίχημα

Καθηλωμένη: Μια έλλειψη… ενθουσιασμού παρατηρείται τον τελευταίο μήνα στη μετοχή της Aegean, καθώς το πρόβλημα με τους κινητήρες της Pratt & Witney έχει εγείρει ανησυχίες για τις προοπτικές της κερδοφορίας. Η διοίκηση εκτιμά ότι το επόμενο έτος περί τα 10 αεροπλάνα θα τεθούν εκτός λειτουργίας και θα υποβληθούν σε τεχνικούς ελέγχους, επηρεάζοντας κυρίως πτήσεις μικρών/μεσαίων αποστάσεων. Έτσι, η μετοχή από τα 11,98 ευρώ στις 15/11 έχει υποχωρήσει αισίως στα 11,44 ευρώ (-4%). Πάντως, η διοίκηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για μια «ικανοποιητική» αποζημίωση, η οποία θα μετριάσει τη ζημιά.

«Μάχη» για την 5η θέση: Την «ανάσα» της Mytilineos νιώθει πλέον ο ΟΤΕ, καθώς το απογοητευτικό φετινό -13% του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου έχει οδηγήσει την κεφαλαιοποίηση στα 5,39 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Mytilineos κάνει ράλι 80% μέσα στο 2023, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει αισίως στα 5,22 δισ. ευρώ. Έτσι, η διαφορά των δύο εισηγμένων δεν ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ, με τη «μάχη» για την 5η θέση να παίρνει… φωτιά.

Με το βλέμμα στον MSCI: Με τη μετοχή να κάνει ράλι 15% στο τελευταίο 30ήμερο, η χρηματιστηριακή αξία του Titan έχει εκτοξευθεί στο 1,7 δισ. ευρώ, ανοίγοντας την όρεξη των διοικούντων. Από την εταιρεία, εξάλλου, δεν κρύβουν την επιδίωξη για μια σταδιακή μετάβαση άνω των 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να «ανοίξει» ο δρόμος για την προσθήκη στον MSCI Standard Greece, κάτι το οποίο θα επαναφέρει τον Titan στη «βιτρίνα» της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Το βλέμμα, επομένως, έχει στραφεί στην πρώτη αναθεώρηση του MSCI, στις 12 Φεβρουαρίου του 2024.

Το νέο στοίχημα του Κόκκαλη: Μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024 αναμένεται η απορρόφηση της Κλουκίνας – Λάππας από την Intracom Properties, με την ταυτόχρονη είσοδο της δεύτερης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Όμιλος του Σ. Κόκκαλη φιλοδοξεί να καταστήσει τη νέα κοινή εταιρεία ως το βασικό όχημα επενδύσεων στο real estate, έχοντας ένα χαρτοφυλάκιο πολύτιμων ακινήτων, αξίας άνω των 110 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της ΚΛΜ εκτοξεύεται σε υψηλό 14 ετών, έχοντας κεφαλαιοποίηση 63 εκατ. ευρώ.