Skip to main content

Wall: Σε υψηλούς τόνους έκλεισε η εβδομάδα

REUTERS/Brendan McDermid

Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη για έβδομη διαδοχική εβδομάδα.

O Dow Jones γύρισε σε θετικό έδαφος προς το τέλος της συνεδρίασης, αφού άγγιξε νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ, ενώ σε ιστορικό υψηλό έκλεισε και ο δείκτης Nasdaq 100, με τη Wall Street να κλείνει την εβδομάδα σε υψηλούς τόνους.

Ο Dow έκλεισε με άνοδο 56 μονάδων ή 0,2% στις 37.305 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 14.813,92 μονάδες με άνοδο 0,4% ή 52 μονάδων. Ο Nasdaq 100 έσπασε το φράγμα των 16.573,34 μονάδων, που είναι το ρεκόρ του Νοεμβρίου του 2021. Αντίθετα, ο S&P 500 υποχώρησε 36 μονάδες ή 0,01% στις 4.719,19 μονάδες.

Η μετοχή της Costco ενισχύθηκε περισσότερο από 4% αφότου ο όμιλος λιανικής ξεπέρασε τις προβλέψεις της Wall Street για τα τριμηνιαία αποτελέσματα και κατέβαλε μέρισμα 15 δολαρίων ανά μετοχή.

Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη για έβδομη διαδοχική εβδομάδα. Ο Dow ενισχύθηκε την εβδομάδα κατά 2,8%. Ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 2,5%, ενώ ο Nasdaq 2,9%. Επίσης, πρόκειται για έβδομη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον S&P 500 και τον Dow, που σηματοδοτεί την πιο παρατεταμένη περίοδο κερδών από το 2017.

Eπίσης, από τις αρχές του μηνός έως σήμερα, ο Dow καταγράφει κέρδη 3,7%. Ο S&P 500 ενισχύεται 3,3% και ο Nasdaq 4,2%.

Ο S&P 500 αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα το παράδειγμα του Dow και να αγγίξει νέο ιστορικό υψηλό. Άλλωστε απέχει λιγότερο από 2% από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε τον Ιανουάριο του 2022.

Η Wall Street επιδόθηκε σε ράλι αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ παραδέχθηκε ότι οι προσπάθειές της για την τιθάσευση του πληθωρισμού αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς και υπέδειξε τρεις επιτοκιακές μειώσεις για το 2024. Επίσης, τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ήταν καλύτερα του αναμενομένου, ενισχύοντας το σενάριο της ομαλής προσγείωσης για την αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο, ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, περιόρισε την ευφορία γύρω από τις προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις το επόμενο έτος. «Δεν είναι το θέμα μας οι μειώσεις των επιτοκίων αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

«Βεβαίως και έλαβε μία σημαντική ώθηση από την αλλαγή στάσης της Φέντεραλ Ριζέρβ, όμως ο αντίκτυπος αυτός θα εξανεμιστεί. Η αγορά δεν ανεβαίνει κάθε μέρα, ανεξαρτήτως του πόσο ισχυρή είναι η τάση. Οι υπαναχωρήσεις και οι διορθώσεις είναι αναπόφευκτες, ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλες είναι ή πόσο διαρκούν», ανέφερε ο Κρις Λάρκιν, γενικός διευθυντής της εταιρείας συναλλαγών και επενδύσεων E-Trade.