Skip to main content

Eli Lilly: Τι έδειξε μελέτη για το φάρμακο αδυνατίσματος και έριξε τη μετοχή της

Η μετοχή υποχώρησε ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 4%

Τα φάρμακα απώλειας βάρους, που χορηγούνται σε διαβητικούς ή και άλλους ασθενείς με παχυσαρκία, έχουν φέτος δώσει μεγάλη ώθηση σε μετοχές φαρμακοβιομηχανιών όπως η Eli Lilly και η Novo Nordisk.

Η πρώτη ωστόσο είδε σήμερα τη μετοχή της να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, ύστερα από νέα μελέτη που έδειξε πως οι ασθενείς, που σταμάτησαν να λαμβάνουν το φάρμακό της για την απώλεια βάρους, Zepbound, ξαναπήραν κιλά σε διάστημα ενός έτους.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Medical Association είναι μία από τις πρώτες που αναλύει τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο ενός φαρμάκου βια την απώλεια βάρους. Συνολικά οι ασθενείς στους οποίους σταμάτησε η χορήγηση και δόθηκε το placebo ξαναπήραν βάρος – αν και όχι όσο είχαν χάσει.

Ο Τζεφ Έμικ, senior vice president of product development της Eli Lilly, σημείωσε πως οι ασθενείς ενδεχομένως να πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα. «Ασθενείς και κοινή γνώμη δεν αντιλαμβάνονται πάντα πως η παχυσαρκία είναι μία χρόνια ασθένεια, που απαιτεί συνεχιζόμενη θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία δεν θα πρέπει να σταματάει, με το που επιτυγχάνεται ο στόχος» είπε.

Η μετοχή της Eli Lilly υποχώρησε ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 4% και αργά το βράδυ κατέγραφε πτώση 2,5%. Η μετοχή της ανταγωνίστριας Novo Nordisk σημείωσε επίσης πτώση άνω του 1%.