Skip to main content

Θέμης Θεμιστοκλέους (UBS) στη Ν: Μέτρια ανοδική πορεία για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2024

Ο δείκτης MSCI Europe διαπραγματεύεται 12,5 φορές πάνω από τα προσδοκώμενα κέρδη

Μέτρια ανοδική πορεία για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2024 βλέπει ο κ. Θέμης Θεμιστοκλέους, ο επικεφαλής του Γραφείου Επενδύσεων της UBS Global Wealth Management για την περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), σύμφωνα με μια ουδέτερη άποψη για την περιοχή για το επόμενο έτος.

Ακόμη και μετά την πρόσφατη ανάκαμψη, οι τρέχουσες αποτιμήσεις παραμένουν μη απαιτητικές και τουλάχιστον εν μέρει αντικατοπτρίζουν το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις παρατεταμένες ανησυχίες για την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους στη «Ν».

Ο δείκτης MSCI Europe διαπραγματεύεται 12,5 φορές πάνω από τα προσδοκώμενα κέρδη, σε σύγκριση με έναν μακροπρόθεσμο μέσο όρο που πλησιάζει το πολλαπλάσιο του 14. Αυτές οι αποτιμήσεις είναι σχετικά ελκυστικές στο πλαίσιο των κερδών που φαίνεται να φθάνουν στο χαμηλότερο σημείο τους, τουλάχιστον σε πραγματικούς όρους.

Τα εταιρικά περιθώρια κέρδους, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών και των ενεργειακών εταιρειών, βελτιώθηκαν για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Οι όγκοι πωλήσεων παραμένουν πολύ αδύναμοι, σύμφωνα με τους χαμηλούς δείκτες PMI και τον ρυθμό ανάπτυξης του ευρωπαϊκού ΑΕΠ που παραμένει στάσιμος στο μηδέν, αλλά υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι και οι όγκοι μπορεί τώρα να έχουν αγγίξει χαμηλό σημείο.

Τα εταιρικά κέρδη

Ωστόσο, ο κ. Θεμιστοκλέους αναμένει μόνο μια σταδιακή ανάκαμψη των κερδών, δεδομένης της μείωσης των τιμών και των προσδοκιών για οικονομική ανάπτυξη χαμηλότερη από την τάση. Μετά από σχεδόν καθόλου αύξηση κερδών το 2023, προβλέπει αύξηση κερδών 3% το 2024 και 4% το 2025 για τις μετοχές της Ευρωζώνης.

«Σε αυτό το πλαίσιο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική και τη γεωπολιτική, πιστεύουμε ότι οι ποιοτικές μετοχές με ισχυρούς ισολογισμούς και υψηλή κερδοφορία είναι σε καλύτερη θέση για τη δημιουργία κερδών. Σε περιφερειακό επίπεδο, ευνοούμε αγορές όπου αναμένουμε αύξηση κερδών πάνω από την τάση σε συνδυασμό με σχετικά ελκυστικές αποτιμήσεις. Αντίθετα, αξιολογούμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως λιγότερο προτιμώμενο, λόγω των αδύναμων προοπτικών κερδών του».

«Εντός της Ευρώπης, συμβουλεύουμε μια ισορροπημένη τοποθέτηση μεταξύ κυκλικών και αμυντικών κλάδων, με προτίμηση σε περιοχές όπου βλέπουμε να εμφανίζονται σημεία καμπής ή έχουν αποτιμήσεις ιδιαίτερα ελκυστικές. Αναμένουμε ότι το καταναλωτικό κλίμα θα βελτιωθεί, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα αρχίζουν να αυξάνονται και οι αυξήσεις των επιτοκίων φθάνουν στο τέλος τους, ενισχύοντας τους τομείς καταναλωτικών αγαθών. Είμαστε ευνοϊκά διακείμενοι απέναντι στις πρώτες ύλες. Οι γερμανικές μετοχές θα πρέπει επίσης να ωφεληθούν, εάν αυτές οι κινητήριες δυνάμεις γίνουν πιο ευνοϊκές, και οι μικρές και μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις της Ευρωζώνης δώσουν ώθηση στις τρέχουσες αποτιμήσεις με το μακροοικονομικό περιβάλλον να αρχίζει να γίνεται πιο ευνοϊκό».