Skip to main content

Χρηματιστήρια: Λάμπουν ελληνικά ομόλογα, χρυσός, Bitcoin – Bουτιά για το πετρέλαιο

Οι παράγοντες που αναδεικνύουν χρυσό και ομόλογα σε πρωταγωνιστές - Τι πιέζει το πετρέλαιο και τις ενεργειακές μετοχές

Τόσο καιρό ο πόλεμος και οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν είχαν πτοήσει τους επενδυτές. Σήμερα όμως τους βλέπουμε να τρέχουν στα «καταφύγια». Ομόλογα και χρυσός ξεχωρίζουν στις επιλογές τους, με τις τιμές τους να ωθούνται σε νέα επίπεδα – ρεκόρ, την ώρα που το πετρέλαιο καταγράφει νέα σημαντική πτώση, πιέζοντας και τις ενεργειακές μετοχές. Στο στρατόπεδο των κερδισμένων επιστρέφει δυναμικά και το Bitcoin, σπάζοντας το φράγμα των 40.000 δολαρίων και επαναφέροντας στο προσκήνιο σενάρια για εκτίναξή του στα 100.000 δολάρια.

Στην αγορά κρατικού χρέους η Ελλάδα παίρνει το στέμμα. Τα ελληνικά ομόλογα επιδίδονται σε ράλι, στον απόηχο και της νέας αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Fitch την περασμένη Παρασκευή. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους υποχωρεί στο 3,573% (τα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούνιο) από 3,65% στην προηγούμενη συνεδρίαση, διευρύνοντας το προβάδισμά τους έναντι των ιταλικών.

Οι προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα

Η απόδοση του ιταλικού 10ετους είναι σήμερα στο 4,137%. Τα ελληνικά ομόλογα πλησιάζουν πλέον τους ισπανικούς τίτλους, που όμως εμφανίζουν και εκείνοι ισχυρές επιδοσεις. Η απόδοση του ισπανικού 10ετους υποχωρεί σήμερα από το 3,5% στο 3,43%. H Wood δεν αποκλείει να φτάσουν οι ελληνικοί τίτλοι σε επιδόσεις γαλλικών, με την απόδοση του 10ετους να υποχωρεί δηλαδή κάτω από το 3%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετους είναι σήμερα στο 2,9%.

Το ράλι των κρατικών ομολόγων έχει να κάνει με τις προσδοκίες ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα έρθει νωρίτερα από τις προβλέψεις. Η τελευταία εκτίμηση της Goldman Sachs θέλει την ΕΚΤ να μειώνει το βασικό της επιτόκιο τον Απρίλιο του 2024, ενώ σύμφωνα με το Reuters οι αγορές ανεβάζουν στο 75% τις πιθανότητες να έρθει η μείωση από τον Μάρτιο, από 40% μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει ήδη αποκλιμακωθεί στο 2,4%, την ώρα που η ισχυρότερη οικονομία της νομισματικής ένωσης είναι σε τροχιά συρρίκνωσης. Ο συνδυασμός αυτός ενισχύει το σενάριο της χαλάρωσης της πολιτικής.

Ο χρυσός λάμπει ξανά – Το Bitcoin επιστρέφει

Γεωπολιτικές αβεβαιότητες και προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις ευνοούν και τα πολύτιμα μέταλλα, με πρώτο τον χρυσό. Η τιμή σποτ του μετάλλου κατέγραψε σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ, φτάνοντας έως και τα 2.135,39 δολάρια η ουγκιά. Αναλυτές δεν αποκλείουν η τιμή του χρυσού να πιάσει νέα υψηλά το επόμενο έτος, αφού έχει ανακτήσει την λάμψη του ως το απόλυτο καταφύγιο σε δύσκολες ώρες. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Από την άλλη το ρίσκο των κρυπτονομισμάτων δεν τρομάζει τους επενδυτές. Το Bitcoin, με νέα άνοδο μεγαλύτερη του 4%, είδε την τιμή του να σπάει το φράγμα των 40.000 δολαρίων για πρώτη φορά φέτος. 

Μεγάλος ηττημένος το πετρέλαιο

Σε τι έχουν γυρίσει την πλάτη οι επενδυτές; Στο πετρέλαιο. Τι και εάν ο ΟΠΕΚ μειώνει την προσφορά, τι κι αν οι αναλυτές επιμένουν να βλέπουν την τιμή του κοντά στα 90 ή και 100 δολάρια το 2024. Σήμερα η τιμή του μπρεντ υποχώρησε εκ νέου, στα 78 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού (WTI) βρέθηκε κάτω από τα 74 δολάρια. Η πτώση ήρθε κόντρα στην πιθανότητα για κυρώσεις των ΗΠΑ στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας, κάτι που θα ενέτεινε περαιτέρω τη στενότητα προσφοράς. Φαίνεται ότι οι επενδυτές φοβούνται περισσότερο την οικονομική επιβράδυνση και μία πτώση στη ζήτηση.

Με τον μαύρο χρυσό να πέφτει, απώλειες της τάξης του 2% καταγράφει σήμερα και ο ενεργειακός κλάδος στον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Stoxx 600. Το βαρίδι των ενεργειακών, αλλά και των μεταλλευτικών (που υποχωρούν επίσης 2% λόγω της πτώσης του χαλκού) οδηγεί τον δείκτη σε αρνητικό έδαφος, αν και οριακά (-0,2%).