Skip to main content

Χρυσός: «Έλαμψε» και πάλι- Πάνω από τις 2.100 δολάρια η τιμή του

Νέο ιστορικό υψηλό

Η τιμή του χρυσού σημείωσε νέο ρεκόρ τη Δευτέρα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καθώς φαίνεται ότι συνεχίζεται η στροφή προς το πολύτιμο μέταλλο με αρκετούς traders να προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας την επόμενη χρονιά.

Ως αποτέλεσμα η τιμή του «άγγιξε» τα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά, φτάνοντας τα 2.135,39 δολάρια κατά την έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές. «Έσπασε» έτσι το προηγούμενο ρεκόρ, που καταγράφτηκε το 2020, εν μέσω της πανδημίας. Στη συνέχεια υποχώρησε γύρω στα 2.084,59 δολάρια αλλά παραμένει σε καλό δρόμο για να κλείσει με ιστορικό ρεκόρ.

Η τιμή του χρυσού αναμένεται να «πιάσει» νέα υψηλά το επόμενο έτος και ενδέχεται να παραμείνει πάνω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων, εκτιμούν οι αναλυτές, επικαλούμενοι τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, το πιθανώς ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο και το ενδεχόμενο να δούμε μειώσεις των επιτοκίων.

Η ανοδική πορεία του χρυσού παρατηρείται για δύο συνεχόμενους μήνες, με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς να ενισχύει τη ζήτηση για το ασφαλές asset, ενώ οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων προσφέρουν περαιτέρω στήριξη. Ο χρυσός τείνει άλλωστε να έχει καλές επιδόσεις σε περιόδους οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας λόγω της κατάστασής του ως αξιόπιστο asset.