Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η Lavipharm κάνει (πάλι) ράλι

Άκρως εντυπωσιακός και ο τζίρος. Μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 332.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 236.000 ευρώ.

Σε μίνι ράλι της τάξης του 5% επιδίδεται η μετοχή της Lavipharm στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εμφανίζοντας τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη σε όλο το ταμπλό.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται κατά 4,96% και αναρριχάται στο 0,72 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου (υψηλό 4μήνου).

Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από έναν άκρως εντυπωσιακό τζίρο, καθώς μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 332.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 236.000 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος της μετοχής για το 2023 ανέρχεται στα 137.000 ευρώ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι στο πρώτο δίωρο της σημερινής συνεδρίασης η αξία των συναλλαγών ήδη αντιστοιχεί στο +170% του μέσου όρου.

Πλέον, επόμενος στόχος για τη μετοχή είναι το 0,78 ευρώ, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο σημείο του 2023, αλλά και το υψηλότερο του τελευταίου 1,5 έτους.

Διπλάσια η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο 12μηνο

Αναμφίβολα, οι προοπτικές για τη φαρμακευτική εταιρεία -η μοναδική εισηγμένη του κλάδου- χαρακτηρίζονται ως ευοίωνες, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στη φετινή μεταβολή. Από τις αρχές του έτους, χαρακτηριστικά, η σωρευτική άνοδος της Lavipharm υπερβαίνει το 80%, ενώ μέσα στο τελευταίο 30ήμερο ξεπερνά το 10%.

Όλα αυτά έχουν επαναφέρει την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άλμα της τάξης του 100% σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο.

Έχοντας αφήσει πίσω τον πολυετή κύκλο της εσωστρέφειας και της κατήφειας, η Lavipharm ατενίζει πλέον το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Τα οικονομικά μεγέθη στο 9μηνο αποδείχθηκαν απολύτως ενθαρρυντικά, με τα προσαρμοσμένα αποτελέσματα EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) να ανέρχονται σε 7,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά σχεδόν 40% σε σχέση με το περσινό 9μηνο και τις εξαγωγές να διευρύνονται κατά 58%.

Φημολογία για νέο φάρμακο

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί μια έντονη φημολογία για την κυκλοφορία ενός νέου φαρμάκου, το οποίο θα ενισχύσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

Κι όλα αυτά μόλις έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 51,4 εκατ. ευρώ, η οποία σηματοδότησε την επιστροφή της μετοχής στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. (έπειτα από 10 χρόνια στην Επιτήρηση) και συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου.

Η διοίκηση, δε, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος για το οικονομικό έτος του 2024, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια.