Skip to main content

Χρηματιστήρια: Αναιμικές συναλλαγές στην Αθήνα παρά τα θετικά νέα των ημερών – Πτώση στην Ευρώπη

REUTERS/Charles Platiau

Ήπια κέρδη 0,12% στην Αθήνα με χαμηλό τζίρο. Ώθηση στον Nasdaq δίνει η Amazon στη Νέα Υόρκη.

Με χαμηλό τζίρο στα 66,94 εκατ. ευρώ και άτονη άνοδο 0,12% έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι τράπεζες ενισχύθηκαν 0,38%. Στηρίξεις από μη τραπεζικά blue chips του FTSE 25, όπως ΔΕΗ, Μότορ Όιλ και ΟΤΕ.

Αναιμικές ήταν οι συναλλαγές παρά την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα και τα γενικότερα θετικά νέα των τελευταίων ημερών όπως το mega deal Alpha Bank – UniCredit.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση το απόγευμα της Παρασκευής. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,5%. Οριακές μεταβολές για τον DAX. Ισχυρές πιέσεις στο Παρίσι λόγω Sanofi και απώλειες 1% για τον CAC.

Οι μετοχές της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi έκαναν βουτιά έως16%, διαγράφοντας ποσό ρεκόρ ύψους 19,5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, λίγο αφότου η εταιρεία άλλαξε το guidance για το 2024. Η μετοχή της εισηγμένης στο Παρίσι, η οποία βρίσκεται στον… βυθό του πανευρωπαϊκού Stoxx 600, οδεύει προς τη χειρότερη μέρα της τα τελευταία 29 χρόνια, ανέφερε το Reuters.

Κ. Λαγκάρντ: Η ανάπτυξη αδύναμη, αλλα δεν αποκλείεται νέα αύξηση επιτοκίων – Success story η ελληνική οικονομία

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που συνεδρίασε την Πέμπτη στην Αθήνα, κάνοντας μια παύση των μέχρι τώρα επιτοκιακών αυξήσεων και δίδοντας μια ανάσα στις οικονομίες που «λυγίζουν» από το υψηλό κόστος δανεισμού, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τα μεγάλα χρέη. Το βασικό επιτόκιο παραμένει έτσι στο 4,5% (στο σκέλος του δανεισμού) και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές της «Ν», το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο μέχρι τον Ιούλιο του 2024.

Στη Wall Street ο Nasdaq Composite σημειώνει άνοδο, προσπαθώντας να ανακτήσει μέρος των απότομων απωλειών αυτής της εβδομάδας. Η Amazon έδωσε ώθηση στις μετοχές που σχετίζονται με την τεχνολογία λόγω των ισχυρών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.

Ο δείκτης με μεγάλη τεχνολογική βαρύτητα κέρδισε σχεδόν 1%, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,1%. Ο βιομηχανικός μέσος όρος του Dow Jones διαπραγματεύεται 63 μονάδες ή 0,1% χαμηλότερα.

Η Amazon κερδίζει 5% αφού ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για τα έσοδα και τα κέρδη του τρίτου τριμήνου.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ