Skip to main content

Πτώση στη Wall με φόντο την ομιλία Πάουελ

O Πάουελ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και γι΄ αυτό χρειάζεται βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, παρότι σημείωσε ότι τα τελευταία στοιχεία έχουν δείξει πρόοδο στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές και τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ και παρακολουθώντας παράλληλα την πορεία των ομολογιακών αποδόσεων.

Ο Dow Jones υποχώρησε 250,91 μονάδες ή 0,75% κλείνοντας στις 33.414,17 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,85% στις 4.278 μονάδες, ενώ ο Nasdaq τερμάτισε τη συνεδρίαση με πτώση 0,96% στις 13.186,17 μονάδες.

Ο Πάουελ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και γι΄ αυτό χρειάζεται βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, παρότι σημείωσε ότι τα τελευταία στοιχεία έχουν δείξει πρόοδο στην αποκλιμάκωση των τιμών. Ανέφερε ακόμη ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι ακόμη υπερβολική σφιχτή.

Τα στοιχεία δείχνουν συνεχιζόμενη πρόοδο και στους δύο στόχους μας – και ως προς τη σταθερότητα των τιμών και ως προς τη μέγιστη ανάπτυξη της αγοράς εργασίας, είπε ο Πάουελ.

Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν πεισθεί ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της τουλάχιστον στην επόμενη συνεδρίασή της. Η αγορά δίδει τώρα πιθανότητα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο 97% έναντι 93% τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με το CME Group.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουροι για τις μακροπρόθεσμες προθέσεις της κεντρικής τράπεζας. «Εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση στην αγορά. Η Fed είναι διστακτική στο να πει ότι το έργο της έχει ολοκληρωθεί. Και πιστεύω ότι αυτή η στάση θα συνεχίσει να προκαλεί νευρικότητα στην αγορά έως ότου υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη θέση για το πού ακριβώς θα υπάρξει κορύφωση των επιτοκίων», αναφέρει η Στεφανί Λανγκ, επικεφαλής επενδύσεων της Homrich Berg.

Oι αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις ασκούν πιέσεις στην αγορά. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έφθασε σήμερα στο 4,99%, μία ανάσα από το 5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Μετά τις δηλώσεις Πάουελ ωστόσο οι αποδόσεις υποχώρησαν ελαφρώς.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Περισσότερες από το 15% των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, σύμφωνα με τη FactSet. Από αυτές, περισσότερες από το 75% έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών.

Η μετοχή της Tesla υποχώρησε περισσότερο από 9%, αφότου η αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ δεν κατάφερει να πιάσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών ως προς τα κέρδη και τα έσοδα τρίτου τριμήνου. Σε πτώση περίπου 8% και η μετοχή της BlackStone, εξαιτίας των χαμηλότερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων.

Από την άλλη, η μετοχή του Netflix ενισχύθηκε 16% από τη στιγμή που ο γίγαντας streaming ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.

Σε άνοδο άνω του 6% και η μετοχή της ΑΤ&Τ, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων.