Skip to main content

Wall Street: Πιέσεις από τις υψηλές τιμές πετρελαίου

Reuters

Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν από τα υψηλά της συνεδρίασης αμέσως μετά τα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ που επιδεινώθηκε.

Πιέσεις δέχθηκε η Wall Street από το νέο άλμα των τιμών πετρελαίου αλλά και τον κίνδυνο ανάφλεξης του πληθωρισμού.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,5% κλείνοντας στις 4.327,78 μονάδες, ενώ ο Nasdaq απώλεσε 1,23% της αξίας του τερματίζοντας στις 13.407,23 μονάδες. Αντίθετα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,12% ή 39,15 μονάδες κλείνοντας στις 33.670,29 μονάδες.

Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν από τα υψηλά της συνεδρίασης αμέσως μετά τα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το σχετικό δείκτη του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο, ενώ οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξήθηκαν.

Ο S&P 500 άγγιξε χαμηλό ημέρας καθώς οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν περισσότερο από 6%, εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Και οι δύο τιμές παρουσίασαν την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τις 3 Απριλίου.

Ο χρυσός ενισχύθηκε 3,11% στη καλύτερη συνεδρίαση από το Δεκέμβριο του 2022.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά και τις ομολογιακές αποδόσεις. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε εννέα μονάδες βάσης στο 4,62%, ενώ στη διετία παρέμεινε σχεδόν στάσιμη στο 5,06%.

«Οι αποδόσεις εξακολουθούν να καθοδηγούν την αγορά και γι΄αυτό ακριβώς είδαμε μία ανάκαμψη από την προηγούμενη Παρασκευή. Υπάρχουν κάποια πρώτα σημάδια ότι σε τεχνικό επίπεδο έχουμε φθάσει σε κορύφωση της ανόδου, παρότι τίποτε δεν είναι ακόμη βέβαιο», αναφέρει ο Άνταμ Τέρνκουιστ, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.

O Tζεφ Μπάτσμπιντερ, στρατηγικός αναλυτής της LPL, σημείωσε ότι εάν οι αποδόσεις σταθεροποιηθούν, αυτό θα είναι θετική εξέλιξη για τις μετοχές.

Από τους κλάδους ξεχώρισε αυτός των τραπεζών, ειδικά μετά τα θετικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Η μετοχή της JPMorgan Chase ενισχύθηκε 1,5%, ενώ της Wells Fargo περίπου κατά 3%. Ωστόσο, η Citigroup έχασε τα αρχικά κέρδη της υποχωρώντας 0,3%, ενώ η BlackRock σημείωσε πτώση 1,9%.