Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ταυτότητα των νέων επενδυτών – Με ποια κριτήρια επιλέγουν τράπεζες

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Fidelity, BlackRock, Wellington και επενδυτικά Ταμεία, κρατικά και ιδιωτικού δικαίου, εισέρχονται στο ελληνικό χρηματιστήριο

Μια αλλαγή φρουράς παρατηρείται στο ελληνικό Χρηματιστήριο  καθώς μακροπρόθεσμοι επενδυτές εισέρχονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των μεγάλων εταιριών στο πλαίσιο της επενδυτικής βαθμίδας την οποία  δεκατρία χρόνια μετά απέχτησε και πάλι  η χώρα μας.

Fidelity, BlackRock, Wellington και επενδυτικά Ταμεία, κρατικά και ιδιωτικού δικαίου, εισέρχονται στο ελληνικό χρηματιστήριο με έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα στο πλαίσιο των όσων τεκταίνονται σε σχέση με την βαθμολόγηση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους.

Αυτοί είναι άλλωστε και οι ενδιαφερόμενοι πια, που οι επιχειρήσεις και οι ελληνικές τράπεζες συναντούν στα road shows που διενεργούνται.

Η αλλαγή φρουράς δεν είχε μόνον εισόδους αλλά και εξόδους, funds των οποίων οι τοποθετήσεις αριθμούσαν δύο και τρία χρόνια και τα οποία βγήκαν από μια  αγορά που κατέχει πια την επενδυτική βαθμίδα με ισχυρότατα κέρδη ιδιαίτερα στις τράπεζες.

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η αξιολόγηση της Moody’s σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες και αυτό διότι ο οίκος οδήγησε την αξιολόγηση της οικονομίας της χώρας μία μονάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα ,Βa1,  όταν ο ίδιος οίκος είχε τοποθετήσει τη χώρα μέχρι την περασμένη Παρασκευή, τρεις μονάδες χαμηλότερα της επενδυτικής.

Αντιστοίχως οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες βρίσκονται δύο μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα κάτι  που σημαίνει πως αν σήμερα ο οίκος δώσει επίσης δύο μονάδες και σε ορισμένες από τις ελληνικές τράπεζες, αυτές, θα βρεθούν πρώτες στην επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο είναι αρκετοί εκείνοι  που εκτιμούν πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και πως η Moody’s δεν θα οδηγήσει τον πιστωτικό τομέα στην επενδυτική βαθμίδα, πριν αποδώσει την βαθμίδα αυτήν στην ελληνική οικονομία.

Οδηγός τα νέα κόκκινα δάνεια και η χρηματοπιστωτική επέκταση

Εν τω μεταξύ η ένταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα υπάρξει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα εξαρτηθεί  σε μεγάλο βαθμό από δύο μεταβλητές:

  • Toν ακριβή υπολογισμό των ζημιών που αφορούν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ότι αφορά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
  • Τον τρόπο με τον οποίον οι τράπεζες θα καταφέρουν να πετύχουν μια ανάταση στην πιστωτική επέκταση, η οποία έχει οδηγηθεί σε αρνητικά επίπεδα τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο.
  • Σε ότι αφορά την πρώτη μεταβλητή, οι τράπεζες αναμένουν την καταγραφή από τις ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να ενημερωθούν για τις ζημιές τις οποίες οι ίδιες θα καταγράψουν και να πραγματοποιήσουν μια ασφαλή εκτίμηση για νέα κόκκινα δάνεια λαμβάνοντας προβλέψεις.
  • Ας σημειωθεί πως οι πρώτες ενδείξεις καταγράφουν χαμηλότερες έως πολύ χαμηλότερες ζημιές για τους ιδιώτες της περιοχή και υψηλότερες αρκετά ζημιές για τις επιχειρήσεις της περιοχής. Η καταγραφή στο προσεχές διάστημα θα υπολογίσει επακριβώς το βάρος της κάθε τράπεζας στην κατάσταση.

Σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση οι τράπεζες έχουν φουλάρει τις μηχανές μιας και το τέλος Σεπτεμβρίου αποτελεί και το κλείσιμο του τρίτου τριμήνου που είναι αρκετά καθοριστικό για το πως θα «φιγουράρει» η πιστωτική επέκταση στις καταστάσεις τους.

Η αλήθεια είναι πως τα υψηλά επιτόκια δεν βοηθούν καθόλου και πως το πιστωτικό σύστημα της χώρας δίδει μεγάλη σημασία στα δάνεια που έχουν επιδότηση με οποιοδήποτε τρόπο αλλά και στα δάνεια του RRF που όμως είναι πολύπλοκα ως προς τη διαδικασία και τα προβλήματα που ανακύπτουν απαιτούν τον χρόνο τους για να ξεπεραστούν.

Σε κάθε περίπτωση το επενδυτικό ενδιαφέρον που ανακύπτει για το πιστωτικό σύστημα της χώρας  αναμένεται να αποτυπωθεί και στις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ που ξεκινούν άμεσα αυτόν τον μήνα από τη Eurobank ενώ ακολουθούν κομμάτι της Εθνικής και η Alpha Bank.