Skip to main content

Wall: Κέρδη με το βλέμμα στραμμένο στα οικονομικά στοιχεία

Οι επενδυτές δέχθηκαν με ικανοποίηση μία σειρά από οικονομικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική και ο πληθωρισμός παρουσιάζει κάποια αποκλιμάκωση. 

Τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάρκεια μηνός παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση ο Dow Jones, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη δυναμική επαναφορά της αγοράς αρχικών δημόσιων εγγραφών (ΙΡΟ) της Wall Street και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ο Dow ενισχύθηκε για πρώτη φορά στη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, παρουσιάζοντας άνοδο 331,58 μονάδων ή 0,96% κλείνοντας στις 34.907,11 μονάδες. Ο δείκτης των blue chip έκλεισε πάνω από το μέσο όρο διακύμανσης των τελευταίων 50 συνεδριάσεων για πρώτη φορά από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,84% στις 4.505,10 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,81% στις 13.926,05.

Η μετοχή της Arm, του βραχίονα σχεδιασμού επεξεργαστών της Softbank, η οποία άρχισε τη διαπραγμάτευσή της σήμερα Πέμπτη, ενισχύθηκε 24,7%. Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στην τεχνολογία στη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα μπορούσε να αναζωογονήσει την αγορά IPO που βρίσκεται σε λήθαργο. Η αρχική δημόσια εγγραφή της Arm αποτίμησε την τιμή μετοχής της στα 51 δολάρια εκάστη. Στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της έκλεισε στα 63,59 δολάρια.

«Η επιτυχημένη IPO της Arm επαναφέρει την εμπιστοσύνη. Δεν είναι η μεγαλύτερη συμφωνία στα χρονικά όμως αποτιμήθηκε καλά και κρατά γερά. Αυτό μας φέρνει κάποια αισιοδοξία ότι οι αγορές κεφαλαίου θα ανοίξουν ξανά αφού παρέμειναν κλειστές για 18 μήνες», αναφέρει ο Αρτ Χόγκαν, στρατηγικός αναλυτής της B. Riley Financial.

Επιπλέον, οι επενδυτές δέχθηκαν με ικανοποίηση μία σειρά από οικονομικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική και ο πληθωρισμός παρουσιάζει κάποια αποκλιμάκωση.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Αύγουστο έδειξε ότι οι τιμές παρέμειναν υπό έλεγχο. Επίσης, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου, κατά 0,6% έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,1%.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ένα τέλειο πλαίσιο για τον πληθωρισμό που δείχνει ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και αυτό ενισχύει την άποψη ότι η Fed έχει επιτελέσει το σωστό έργο και οδηγεί την αμερικανική οικονομία σε ομαλή προσγείωση. Τουλάχιστον αυτή είναι η εντύπωση που αποκομίσαμε αυτή την εβδομάδα», προσθέτει ο Χόγκαν.

Τα προθεσμιακά στις ΗΠΑ δίδουν μία πιθανότητα 97% ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της την επόμενη εβδομάδα.