Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μια αγορά που οι ρευστοποιήσεις θα την κάνουν γοητευτικότερη

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο ΓΔ βούλιαξε (-2,47%) στις 1267,33 μονάδες, τονίζοντας την ακόρεστη διάθεση των ξένων θεσμικών για μείωση θέσεων στα ελληνικά blue chip. 

Θα ήταν αλαζονεία αν εμφανιζόμαστε ως γνώστες των αιτίων της αυτονόμησης του ΧΑ από τις διεθνείς αγορές. Ωστόσο είναι γνωστή στους τακτικούς αναγνώστες η θέση μας πως οι εταιρίες αξιολόγησης με την DBRS στις 8/9 και την Moody’s στις 15/9 δεν είναι έτοιμες ή πρόθυμες να μας αναβαθμίσουν. Αυτά μόνο, και ο νοών νοείτω.     

Στα διεθνή

  • Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται σε αρνητικό κλίμα και αυτό θα επηρεάσει τη διάθεση για ρίσκο στα ευρωπαϊκά. Αφού χθες για την ανοδική δυναμική τους στο διάστημα από την έναρξη ως τις 15:30 οι αναλυτές τόνιζαν πως είχε μετρήσει η διάθεση του Πεκίνου να βοηθήσει τις Κινεζικές κατασκευαστικές εταιρίες
  • Οι ευρωπαϊκές μετοχές εξάτμισαν τα αρχικά τους κέρδη σε συναλλαγές χαμηλού όγκου καθώς υποχώρησε μέρος της αισιοδοξίας γύρω από την τόνωση της αγοράς ακινήτων της Κίνας.
  • Ο δείκτης Europe Stoxx 600 έκλεισε με οριακή μεταβολή αφού σημείωσε άνοδο έως και 0,8% νωρίτερα. Οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές λόγω της αργίας και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον δείκτη S&P 500 παρέμειναν σταθερά.
  • Με την αργία της Wall Street, οι όγκοι συναλλαγών στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών κατά σχεδόν ένα τρίτο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
  • Η Δανική φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk A/S ανέβηκε σε νέο ρεκόρ υψηλού, έχοντας μόλις γίνει η ακριβότερη εταιρεία της Ευρώπης. Η αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes Benz Group AG πρόσθεσε 1% μετά την παρουσίαση ενός νέου ηλεκτρικού οχήματος μεγαλύτερης εμβέλειας.
  • Οι προσδοκίες για περικοπές της προσφοράς αργού από τον όμιλο ΟΠΕΚ+ διατήρησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου κοντά στα υψηλά εννέα μηνών.
  • Οι αγορές έλαβαν ώθηση από μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή που έδειξε μια σταθερά ψύχραιμη αγορά εργασίας, προσφέροντας στην Federal Reserve περιθώριο να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων αυτόν τον μήνα. Το κλίμα βελτιώθηκε περαιτέρω μετά την είδηση της αύξησης των πωλήσεων κατοικιών το Σαββατοκύριακο σε δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, ένα πρώιμο σημάδι ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μετριάσει την επιβράδυνση της ρεκόρ κατοικιών βοηθούν.
  • Η Σαγκάη και το Πεκίνο φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο από την ανακοίνωση των αρχών την Πέμπτη ότι μείωσαν τα κατώτατα όρια προκαταβολής σε ολόκληρο το έθνος. Ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άλμα άνω του 3% τη Δευτέρα, ενώ ο δείκτης του Bloomberg των Κινέζων κατασκευαστών εκτινάχθηκε έως και 8,7%.
  • Από τη BlackRock στην Pimco, οι επενδυτές ομολόγων στοιχηματίζουν ότι η σύσφιξη μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed έχει τελειώσει.
  • Ορισμένοι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Fed δεν θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια σε αυτόν τον κύκλο, στοιχήματα που ενισχύθηκαν μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας της περασμένης εβδομάδας.
  • Ενώ οι αγορές των ομολόγων ΗΠΑ ήταν κλειστές, οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν άνοδο στη ζώνη του ευρώ, με τους διαμορφωτές των επιτοκίων να είναι  φαινομενικά διχασμένοι σχετικά με το εάν η πολιτική πρέπει να αυστηροποιηθεί περαιτέρω αυτόν τον μήνα, δεδομένου του πληθωρισμού και της υποτονικής ανάπτυξης.
  • Σε ομιλία της στο Λονδίνο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να σηματοδοτήσει εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αυξήσουν ή θα διατηρήσουν τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.
  • Η ανταλλαγή χρέους με μετοχικό κεφάλαιο σημαίνει ότι η Celsa δεν θα χρειαστεί να επωφεληθεί από τη χρηματοδότηση διάσωσης ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δεσμευτεί η ισπανική κυβέρνηση μόλις καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές. Μέρος της δικαστικής μάχης διεξήχθη για το ζήτημα της αποτίμησης της εταιρείας. Οι εκπρόσωποι των Lazard και BDO αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η PwC δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
  • Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα παρακάμψει μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20. Αντίθετα, η Κίνα στέλνει τον πρωθυπουργό Li Qiang στην εκδήλωση που θα γίνει στις 9-10 Σεπτεμβρίου που διοργανώνεται από τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα της σχετικής αξίας που αποδίδει στο G-20 – που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 – έναντι του πρόσφατα αναπτυσσόμενου όμιλου των BRICS.
  • Ο Xi έκανε μόλις μια από τις σπάνιες επισκέψεις του στο εξωτερικό το 2023 τον περασμένο μήνα, για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής BRICS στη Νότια Αφρική, όπου πίεσε επιτυχώς για την επέκτασή της ώστε να συμπεριλάβει τις δυνάμεις παραγωγής εμπορευμάτων, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
  • Το νέο BRICS-11 θα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μερίδιο των βασικών παγκόσμιων εισροών, σύμφωνα με υπολογισμούς από τους ερευνητές του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών Gracelin Baskaran και Ben Cahill:
  1. Το 42% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου
  2. Το 72% τοις εκατό των ορυκτών σπάνιων γαιών, με τρία από τα πέντε έθνη με τα μεγαλύτερα αποθέματα
  3. Το 75% του παγκόσμιου μαγγανίου
  4. Το 50% του παγκόσμιου γραφίτη
  5. Το 28% του νικελίου

Στην Αθήνα

Τα δεδομένα στο ταμπλό “μιλούσαν” καθαρά και χωρίς υπονοούμενα. Οι εντολές αγοράς από ανυποψίαστους επενδυτές έδωσαν στο άνοιγμα ανοδικό χάσμα 2,56 μονάδων δηλαδή κέρδη +0,20% και στο 10λεπτο άνοδο +0,45%. Μπορεί να αποδοθεί η αρχική αισιοδοξία στην ανοδική έναρξη των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης και στα κέρδη των ασιατικών αγορών. Αλλά από το πρώτο τέταρτο τα πράγματα πήραν την τροπή που κυριάρχησε, φωνάζοντας πως εγκαταστάθηκε μόνιμα(;) η καθοδική δυναμική, αφού θα είχαμε την τέταρτη πτωτική συνεδρίαση.

Μετά από τρεις ώρες με τον τζίρο στα 37 εκατ. ευρώ η αναζήτηση πυθμένα δεν έδειχνε πως είχε τέλος. Οδηγούσαν την κάθοδο οι τράπεζες, αλλά η γενίκευση των πιέσεων αποτυπωνόταν στη σχέση ανοδικών πτωτικών με τις πρώτες να αποτελούν το ένα τέταρτο του πλήθους των τίτλων με απώλειες. Μετά τις 15:30 το κατώτερο ημέρας ήταν στις 1271,41  μονάδες (-2,16%) και είχε εμφανιστεί στις 14:41 στις 14:55 και στις 15:39. Ο ΓΔ, όταν ο τζίρος έπιασε τα 59 εκατ. ευρώ (στις 15:47) ήταν στις 1272 μονάδες, με απώλειες -2,12% και πλέον η στατιστική εικόνα των μετοχών που μπορούσαν να επηρεάσουν τους βασικούς δείκτες ειδοποιούσε πως τα stop loss (οι κινήσεις για διακοπή μιας αναπόφευκτης χασούρας) θα μπορούσαν να φέρουν σύντομα τη βασική στήριξη του μέσου όρου, τις 1262 μονάδες.

Δέκα περίπου λεπτά πριν τις 16:00 έχαναν από -3% ως -4,9% οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ και ΕΛΧΑ. Έτσι διατηρήθηκε η ομάδα των πιο πτωτικών ως τις 17:00, που ο ΓΔ σταμάτησε στις 1268,82 με χαμηλό τότε στις 1268,33 μονάδες που σημειώθηκε ένα λεπτό προ του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, με τον τζίρο στα 76 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες του ΔΤΡ αποκαλύπτουν τον άξονα αυτής της “τεράστιας” καθόδου, αφού στο κατώτερό του ήταν της τάξης του -4,3% με τον ΓΔ στο κλείσιμο να βουλιάζει (-2,47%) στις 1267,33 μονάδες. Τονίζοντας την ακόρεστη διάθεση των ξένων θεσμικών για μείωση θέσεων στα ελληνικά blue chip.

Θα ήταν αλαζονεία αν εμφανιζόμαστε ως γνώστες των αιτίων της αυτονόμησης του ΧΑ από τις διεθνείς αγορές. Ωστόσο είναι γνωστή στους τακτικούς αναγνώστες η θέση μας πως οι εταιρίες αξιολόγησης με την DBRS στις 8/9 και την Moody’s στις 15/9 δεν είναι έτοιμες ή πρόθυμες να μας αναβαθμίσουν. Αυτά μόνο, και ο νοών νοείτω.

Από την Leon Depolas Sec. στο πρωινό σχόλιο σημείωναν: Με μικρές απώλειες έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα στο ΧΑ με την Παρασκευή να είναι η χειρότερη ημέρα, αν και ο τζίρος κινήθηκε και πάλι σε χαμηλά επίπεδα. ηΗ αγορά θα επικεντρωθεί στα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στις επερχόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας (DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου). Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το απόγευμα δημοσιεύει αποτελέσματα Β΄ τρίμηνου ο ΟΠΑΠ  με τα εκτιμώμενα EBITDA να κινούνται στην περιοχή των 180εκ ευρώ. Ελλείψει σημαντικών ανακοινώσεων μακροοικονομικών μεγεθών και με την αγορά των ΗΠΑ να είναι κλειστή λόγω αργίας, ενδεχομένως να έχουμε μια συνεδρίαση με μειωμένες διακυμάνσεις.

Από τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance τονίστηκε κατά την εξέλιξη των συναλλαγών:  H Μεγάλη διάσπαση έγινε στην ζώνη του 1080 και εκεί είναι και η μεγάλη στήριξη σε περίπτωση διόρθωσης. Στην παρούσα η ζώνη μεταξύ των 1250-1280 έχει στήριξη με το επίπεδο των 1250 μονάδων να είναι και ημερήσιο στοπ που μόνο κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στο 1155 ή στο 1082 επίπεδο. Το 1360 είναι η αντίσταση στην παρούσα. Σε δεύτερο χρόνο τόνισε: Η διάσπαση του 1293 με συνοπτικές διαδικασίες έδωσε πτωτική τάση στον ΓΔ με αποτέλεσμα να δοκιμάζει την ζώνη στήριξης 1262-1272 θυμίζοντας ότι το 1262 είναι εβδομαδιαίο στοπ στο Long σε κλείσιμο εβδομάδας. Την Παρασκευή περιμένουμε την αξιολόγηση της DBRS με την αγορά να κρατάει μικρό καλάθι σε σχέση με την επενδυτική βαθμίδα ενώ στις 15 του μήνα έχουμε λήξη των ΣΜΕ στα παράγωγα.