Skip to main content

Φυσικό αέριο: Νορβηγία και Αυστραλία συντηρούν την αστάθεια- Αύξηση έως 4,1%

REUTERS/Kacper Pempel

Οι τιμές κατέγραψαν άνοδο 25% αυτόν τον μήνα.

Ανοδικά κινούνται το πρωί της Δευτέρας οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, ενισχυμένες από την ανησυχία που προκαλούν στην αγορά Νορβηγία και Αυστραλία.

Ειδικότερα, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν αύξηση έως και 4,1% τη Δευτέρα, έχοντας κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα με άλμα σχεδόν 9%. Στις 10:08 πμ, σημείωναν αύξηση 2% και διαμορφώνονταν στα 35,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το κλίμα στην αγορά διαμορφώνει η Αυστραλία, μια από τις κορυφαίες παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Στη χώρα, οι εργαζόμενοι σε ένα μεγάλο project εξαγωγής του καυσίμου ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, με πιθανό το ενδεχόμενο απεργίας.

Ενώ όμως δεν υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις από αυτό το μέτωπο το Σαββατοκύριακο, οι ροές από την Νορβηγία προς την Ευρώπη υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους σε ένα διάστημα μεγαλύτερο του έτους, λόγω της διακοπής το Σάββατο στη γιγαντιαία πλατφόρμα φυσικού αερίου Troll για εργασίες συντήρησης.

Ο διαχειριστής του δικτύου της Νορβηγίας Gassco ανακοίνωσε επίσης ότι πραγματοποιήθηκαν πρόσθετες εργασίες σε πλατφόρμες που παραδίδουν στο δίκτυο Segal, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η διάρκεια αυτών των μειώσεων παραγωγικής ικανότητας, μετά από τις προγραμματισμένες εργασίες νωρίτερα, παραμένει ασαφής.

‘Ολα αυτά ενώ είδαμε τις τιμές του φυσικού αερίου να καταγράφουν άνοδο 25% αυτόν τον μήνα, παρόλο που οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι σχεδόν γεμάτες και η ζήτηση παραμένει υποτονική. Η άνοδος στις τιμές αντανακλά τη νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά μετά την εμπειρία της ενεργειακής κρίσης την προηγούμενη χρονιά, που ανέδειξε την εύθραυστη κατάσταση στον ενεργειακό εφοδιασμό και πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει η όποια ισορροπία.

Εάν συνεχίσουν οι διακοπές στην Αυστραλία, θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους Ασιάτες αγοραστές να διεκδικήσουν από την Ευρώπη φορτία από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ.

Νεότερα πάντως θα έχουμε σύντομα, καθώς τα συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν ψηφοφορία τη Δευτέρα σχετικά με το αν θα υποστηρίξουν τις απεργίες στην μια εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η Chevron. Οι εργαζόμενοι ψήφισαν για απεργία σε δύο άλλα εργοστάσια της Chevron στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για οποιαδήποτε ενέργεια ακόμη. Η Woodside Energy Group, ένας άλλος εξαγωγέας της Αυστραλίας, έκανε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα με τους εργαζόμενους και απέφυγε τις απεργίες, αν και δεν είναι σαφές εάν η Chevron θα μπορέσει να κάνει το ίδιο.