Skip to main content

Με νευρικότητα προίκισε την τρέχουσα εβδομάδα…  η περασμένη

Nikos Libertas / SOOC

Το ταμπλό φωνάζει πως το ελληνικό χρηματιστήριο τα έχει όλα, ανθίζει σε όλες σχεδόν τις επιμέρους γωνιές του και… συμφέρει

Τώρα το ταμπλό φωνάζει πως το ελληνικό χρηματιστήριο τα έχει όλα, ανθίζει σε όλες σχεδόν τις επιμέρους γωνιές του και… συμφέρει. Αρκεί να σκεφτείτε ότι το 5% σαν απόδοση των 2ετών ομολόγων ΗΠΑ θεωρείται επενδυτικά μάννα εξ ουρανού. Αλλά αν το πενιχρό μα σίγουρο (;) 5% είναι πόλος έλξης κεφαλαίων ποιος θα υποτιμήσει τα άνω του 50% (ναι έχουν δεκαπλάσια απόδοση) κέρδη των ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΣΕΝΕΡ, ΑΒΑΞ, ΑΛΜΥ, ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ, ΕΥΑΠΣ, ΙΝΚΑΤ, ΟΛΥΜΠ και ΠΡΟΦ.

Στα διεθνή

  • Οι αγορές προετοιμάζονται για ταλαντεύσεις μετά την ειδοποίηση για διατήρηση υψηλών τιμών στα επιτόκια της Fed όπως ερμηνεύτηκαν τα συμπεράσματα από το συμπόσιο του Jackson Hole.
  • Οι αποδόσεις των ομολόγων  ΗΠΑ που είναι ευαίσθητες στις νομισματικές πολιτικές αυξήθηκαν λόγω των σχολίων του Πάουελ.
  • Το γεν υποχώρησε στα χαμηλά του Νοεμβρίου έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια του Jackson Hole
  • Οι traders ετοιμάζονται για ένα ασταθές ξεκίνημα της εβδομάδας, αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης σηματοδότησαν την  πιθανότητα τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του ετήσιου συμποσίου στο Jackson Hole.
  • Το γεν της Ιαπωνίας θα είναι στο επίκεντρο όταν οι αγορές συναλλάγματος ανοίξουν ξανά στις 5 το πρωί στο Σίδνεϊ. Το νόμισμα έπεσε στο πιο αδύναμο φέτος έναντι του δολαρίου, καθώς ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια, ενισχύοντας τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων.
  • Οι επενδυτές απορροφούν επίσης τις τελευταίες προσπάθειες της Κίνας να στηρίξει την αγορά μετοχών της. Κινέζοι αξιωματούχοι παρενέβησαν σταθερά για να στηρίξουν το γουάν και οι ιαπωνικές αρχές έχουν δείξει ότι παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του γιεν.

Σε μια ομιλία την Παρασκευή στο ετήσιο συμπόσιο της Fed του Κάνσας Σίτι στο Τζάκσον Χόλε του Ουαϊόμινγκ, ο Πάουελ είπε ότι η Fed είναι «έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν χρειάζεται», παρόλο που τόνισε ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να διαμορφώνεται από τα οικονομικά δεδομένα. Εν τω μεταξύ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύτηκε να θέσει το κόστος δανεισμού τόσο υψηλά όσο χρειάζεται και να το αφήσει εκεί μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν μετά τις δηλώσεις του Πάουελ, ωθώντας τις αποδόσεις των ευαίσθητων σε θέματα πολιτικής διετή  στο 5,09%, ενώ η πραγματική απόδοση των πενταετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Το γεν κατέβηκε στα χαμηλά από το προηγούμενο έτος για να διαπραγματευτεί κοντά στα 147 ανά δολάριο, ανανεώνοντας τα ερωτήματα σχετικά με το εάν η Ιαπωνία θα μπορούσε να παρέμβει για να στηρίξει το νόμισμα. Οι μετοχές έκλεισαν υψηλότερα.

Μιλώντας στο Jackson Hole το Σάββατο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Kazuo Ueda δεν σχολίασε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά είπε ότι η αύξηση των τιμών παραμένει πιο αργή από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, εξηγώντας γιατί οι αξιωματούχοι συνεχίζουν την τρέχουσα νομισματική τους πολιτική.

Τα ασιατικά νομίσματα έχουν μέχρι στιγμής πτώση 2% έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα. Το γιουάν έχει υποχωρήσει 2% και πρόσφατα υποχώρησε στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, καθώς οι προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο γίνονται ζοφερές.

Το γουάν θα μπορούσε να πιεστεί έναντι του δολαρίου εν μέσω πολλαπλών αντίξοων ανέμων. Η Κίνα θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομισματική υποστήριξη, αλλά αυτό μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να επιβραδύνει την πτώση του γιουάν, αλλά να μην αναστρέψει την τάση, έως ότου η Fed υποχωρήσει για να βελτιωθούν τα μακροοικονομικά δεδομένα της Κίνας.

Η επιθετική στάση της Fed μπορεί επίσης να προσθέσει στον πόνο των περιφερειακών μετοχών, με τον MSCI Asia Pacific Index να βρίσκεται ήδη στο δρόμο για να καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Τα παγκόσμια κεφάλαια έχουν αντλήσει περίπου 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αναδυόμενες μετοχές της Ασίας, εξαιρουμένης της Κίνας, μέχρι στιγμής τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, οι αγορές μετοχών εμφάνισαν ανοδική εικόνα με κέρδη σε αρκετές αγορές ενώ οι αναπτυγμένες στην Ευρώπη εμφάνισαν όλες θετική εικόνα. Στη Wall Street  ο S&P500 ενισχύθηκε +0,82%, ενώ στο 2023 ενισχύεται 14,75%. Ο Dow έχασε  -0,45%, με άνοδο 3,62% στο 2023. Ο S&P400 είχε μεταβολή +0,01%, με κέρδη στο 2023 +6,12%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε μεταβολή -0,31%, στο 2023 ανέβηκε κατά +5,25%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +2,26%, στο 2023 αποδίδει ήδη 29,85%.

Ο FTSE100 κέρδισε +1,05%, και στο 2023  απέδωσε -1,52%. Ο DAX  με άνοδο +0,37%, στο 2023 αποδίδει +12,27%, ο CAC με μεταβολή +0,91%, στο 2023 απέδωσε 11,68%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε +0,77% ψηλότερα, ενώ στο 2023 κερδίζει +13,49%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία αυξήθηκε κατά +1,61%, με απόδοση το 2023 18,99%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε άνοδο +0,66%, ενώ στο 2023 αποδίδει +6,24%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε +0,37% ψηλότερα, με επίδοση στο 2023 +5,56%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -0,01%, αποδίδει στο 2023 +9,76%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1943,3 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία άνοδο +1,30%  ενώ στο 2023 έχει αύξηση 6,19%. Υποχώρησε κατά -1,66%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 80,06  δολάρια το βαρέλι. Στο 2023 υποχωρεί -0,57%.

Στην Αθήνα

Με βασικό χαρακτηριστικό τους μειωμένους ημερήσιους όγκους και την υποχώρηση του μέσου όρου κάθε φορά που προσέγγιζε ή ξεπερνούσε ενδοσυνεδριακά τις 1300 μονάδες, η αθηναϊκή αγορά έκανε τη διαφορά στις εβδομαδιαίες μεταβολές των βασικών δεικτών της ευρωζώνης.

Παράλληλα, οι θεσμικοί που κυριάρχησαν στις συναλλαγές λειτούργησαν παρεμβατικά σε σχέση με τις κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών που φιλοξενούν στα χαρτοφυλάκιά τους. Παρά την τακτική παρουσία εγχώριων αναλυτών που οι εκτιμήσεις τους λειτουργούν υπέρ της αύξησης της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου.

Η εβδομάδα μετά την εκπνοή των σειρών Αυγούστου και μετά τον Δεκαπενταύγουστο δεν σφραγίστηκε από αύξηση του μέσου ημερήσιου τζίρου. Προκάλεσε όμως αύξηση των βασικών δεικτών και ανάμεσά τους εντάσσουμε επίσης τον ΔΤΡ και όποιος διαφωνεί καλύτερα να επιλέξει τις τοποθετήσεις σε μετοχές της… ασιατικής ηπείρου.

Τώρα το ταμπλό φωνάζει πως το ελληνικό χρηματιστήριο τα έχει όλα, ανθίζει σε όλες σχεδόν τις επιμέρους γωνιές του και… συμφέρει. Αρκεί να σκεφτείτε ότι το 5% σαν απόδοση των 2ετών ομολόγων ΗΠΑ θεωρείται επενδυτικά μάννα εξ ουρανού.

Αλλά αν το πενιχρό μα σίγουρο(;) 5% είναι πόλος έλξης κεφαλαίων ποιος θα υποτιμήσει τα άνω του 50% (ναι έχουν δεκαπλάσια απόδοση) κέρδη των ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΣΕΝΕΡ, ΑΒΑΞ, ΑΛΜΥ, ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ, ΕΥΑΠΣ, ΙΝΚΑΤ, ΟΛΥΜΠ και ΠΡΟΦ. Για τα τραπεζικά blue chip η εξασφάλιση της βελτίωσης των ισολογισμών και της κερδοφορίας τους περνά μέσα από τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και από την εγκατάσταση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Τα έχουν αναφέρει αυτά πολλές φορές οι εγχώριοι θεσμικοί και είναι ώρα για την αναφορά της ρήσης “κοντός ψαλμός αλληλούια”.

Θυμίζουμε: Η DBRS πιθανά θα ομιλήσει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 8/9, σχεδόν αμέσως μετά η Moody’s στις 15 /9, με τον αυστηρό οίκο αξιολόγησης S&P στην αρχή του τελευταίου  δεκαήμερου 20/10 του Οκτωβρίου. Αν όπως υποψιαζόμαστε έχουν παρεμβατική ισχύ στους αξιολογητές οι ιθύνοντες των μεγάλων επενδυτικών οργανισμών, σε καμία από αυτές τις, βάσει τακτικού χρονοδιαγράμματος, ημερομηνίες ορόσημα δεν θα υπάρξουν αποφάσεις που θα φέρουν την οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα. Η διαίσθησή μας, για να μην “μπλέξουμε” με ερωτήματα που θα απαιτούν εξηγήσεις εκτενώς για αύτη την αιρετική πρόβλεψή μας, οδηγεί στην συσχέτιση της αναβάθμισης με την εικόνα του χρέους των ΗΠΑ και της ευρωζώνης συνολικά που θα ξεκαθαρίσει το Δεκέμβρη.