Skip to main content

Τείχος αμύνης από τους θεσμικούς

REUTERS/Lucas Jackson

Η δυναμική της αγοράς ήταν σαφώς ανοδική, με εγγραφές νεότερου υψηλού ημέρας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ξεδιπλώθηκε εν μέσω καθοδικών συνεδριάσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με κορύφωση στις 1.316 λίγο πριν από τις 16:00. Τελικά το κλείσιμο έγινε πάνω από τις 1.314 μονάδες.

Με ηπιότητα αλλά σταθερά έστησαν ένα τείχος αμύνης οι θεσμικοί του Χ.Α., με την εισαγωγή εντολών αγοράς και πώλησης που στο πεντάωρο είχαν ανεβάσει τον τζίρο στα 57 εκατ. ευρώ. Μετά από μία ώρα ο τζίρος είχε αυξηθεί κατά 12 εκατ. ευρώ και ο μέσος όρος ήταν «αμετάβλητος». Ήτοι, η τιμή του Γ.Δ. δεν άλλαξε από αυτή στις 15:30. Η ισορροπία που είχε φέρει την πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 1.314 έως τις 1.315 μονάδες είχε κεντρικό άξονα υποστήριξης τη σχέση ανοδικών – καθοδικών blue chips. Μισή ώρα προ του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ήταν 8 οι πτωτικές και 16 οι ανοδικές, με κορυφαία στα ανοδικά την ΕΤΕ με άνοδο πάνω από 3%, ενώ η μεγαλύτερη πτώση στα καθοδικά ήταν 1,2% και αφορούσε την ΟΤΟΕΛ.

Η δυναμική της αγοράς ήταν σαφώς ανοδική, με εγγραφές νεότερου υψηλού ημέρας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ξεδιπλώθηκε εν μέσω καθοδικών συνεδριάσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με κορύφωση στις 1.316 λίγο πριν από τις 16:00. Τελικά το κλείσιμο έγινε πάνω από τις 1.314 μονάδες. Μετά το μέγεθος της καθόδου στις προηγούμενες συνεδριάσεις, θεωρούμε έργο επαγγελματικών χεριών το +0,65%, όταν ο DAX υποχωρούσε 0,85%, ο CAC 0,79% και ο EuropeStoxx 600 0,7%, με τον S&P500 στο -0,4%. Αν δεν καλύπτεσαι από επιπλέον γνώση και σίγουρη πληροφορία, ήτοι αν δεν ανήκεις σε κάποιον επενδυτικό γίγαντα, δεν είναι εύκολο να διογκώνεις τη ζήτηση σταθερά, ενώ στην Ευρωζώνη ξεπουλάνε κλαίγοντας.

Οι πονηροί ιδιώτες επενδυτές, που έχουν καταλάβει έως πού μπορεί να ορίζουν το βάθος των ερωτημάτων που μας απευθύνουν, χθες με εντυπωσίασαν. Ήμουν σε πολύ δημοφιλή φούρνο της Καλλιθέας όταν με πλησίασε ένας σχετικά νεαρός κύριος για να με ρωτήσει ποιες, από τις μεθόδους σύγκρισης στατιστικών πάντα δεδομένων, θα τον συμβούλευα να χρησιμοποιήσει για να επιλέξει κίνηση βιαστική, αλλά με πιθανότητες κέρδους. Πρώτα από όλα ευχαριστώ που με εμπιστεύεστε και παράλληλα καταλαβαίνετε το είδος των συμβουλών που μπορούμε να διατυπώνουμε.

Λοιπόν, θα διάλεγα ως κριτήριο για κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τα στοιχεία από την αντίδραση των blue chips την Τετάρτη. Ήτοι θα έλεγχα την απόσταση που όρισε η εκτίναξη της αποτίμησης μετά από την εγγραφή του κατώτερου εβδομάδας και μήνα. Θα απομόνωνα τις μετοχές που αντέδρασαν περισσότερο από τους βασικούς δείκτες και θα προτιμούσα από αυτές όσες βούλιαξαν και ανέβηκαν με όγκους ανώτερους του μέσου όγκου τους την περίοδο των 30 τελευταίων ημερών. Τέτοιες μετοχές υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες με βάση την κεφαλαιοποίηση. Ιδού η απάντηση που του έδωσα.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Κελαηδισμοί…

Ζούμε στην εποχή που στο πεδίο της μουσικής ο διαμορφωτής της αντίληψης των ανθρώπων για τον κόσμο δεν είναι άλλος από τη Συμφωνική των aircondition. Απροειδοποίητα το αυγουστιάτικο φεγγάρι συνέβαλλε στη συνειδητοποίηση αυτής της σκληρής αλήθειας που φέρνει μελαγχολία σε ρομαντικούς φιλοσόφους και την παρέα τους. Θα την αισθανθούν σχετικά εύκολα σχεδόν όλοι όσοι καλύπτουν την αυτονόητη προϋπόθεση να είναι κάτοικοι Αθηνών και περιχώρων. Αν βγουν στις 4 το πρωί στο μπαλκόνι είναι αισθητοί οι διαφόρων εντάσεων κελαηδισμοί που παράγουν τα εξωτερικά μηχανήματα του κλιματιστικού. Είναι συσκευή που θεωρείται ικανός Διαμορφωτής του κεντρικού υποστρώματος υποδοχής και επεξεργασίας των ακουστικών ερεθισμάτων που ο καθείς εισπράττει. Κορυφαίοι των ανθρωπιστικών επιστημών αποδίδουν και στον μόνιμο πραγματικό θόρυβο που υπάρχει από το συνειδητό ως το ασυνείδητο, τη ροπή προς τη βία. Επίσης δικαιολογούν τις εκρήξεις για ασήμαντη αφορμή από μεγαλύτερο από το μέσο πλήθος των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα. Με την επιστρέφουσα εξαντλητική ζέστη χρειαζόμαστε ψηφιακή, ακουστική… ανακούφιση.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης