Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια διόρθωση σε εξέλιξη στέλνει ασαφή σήματα για την πορεία της

Το ταμπλό χθες είπε: Αφού αποφασίζετε παγκόσμιο ξεπούλημα, καλό είναι οι έχοντες τις μεγαλύτερες θέσεις να ξεφορτώσουν αποφασιστικά και γρήγορα, ορίζοντας επίπεδα χαμηλών που κόβουν τη διάθεση στους πιο αδύναμους διαχειριστές για ρευστοποιήσεις.

Στα διεθνή

Στο δεύτερο μέρος των συνεδριάσεων στην Ασία οι κινεζικοί δείκτες ανέκαμψαν οι δε μεταβολές των ΣΜΕ του S&P500  είναι στο 0,00% χωρίς επίσης διάθεση για σχηματισμό τάσης.

Η απροθυμία της Κίνας όσον αφορά τα μέτρα τόνωσης θα περιορίσει την ανάπτυξη το 2023.

Το AAA δεν είναι δικαίωμα που δόθηκε από τον Θεό, λέει ο πρώην αναλυτής της S&P που μείωσε την αξιολόγηση των ΗΠΑ.

Οι αγορές προετοιμάζονται τώρα για επιτόκια στη Βρετανία που θα κορυφωθούν γύρω στο 5,75% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να αυξήσει ξανά τα επιτόκια σήμερα Πέμπτη 3/8, αλλά η επιβράδυνση του ρυθμού του πληθωρισμού μπορεί να δώσει στους διαμορφωτές πολιτικής το περιθώριο να περιορίσουν το μέγεθος των αυξήσεων.

Οικονομολόγοι και επενδυτές αναμένουν ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού θα αυξηθεί σήμερα τουλάχιστον κατά ένα τέταρτο στο 5,25%, με μεγάλη πιθανότητα μεγαλύτερης αύξησης μισής μονάδας που θα ταιριάζει με την κλίμακα των μέτρων που ελήφθησαν τον Ιούνιο.

Τα ομόλογα δεν ήταν τόσο αναποτελεσματικά ως αντιστάθμιση των πιθανών ζημιών εκ των μετοχών από τη δεκαετία του 1990. Η συσχέτιση ενός μήνα μεταξύ του Δείκτη Συνολικής Απόδοσης του Bloomberg US Treasury και του S&P 500 ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα στο 0,82, την υψηλότερη τιμή από το 1996, όταν ο χαμηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με την ισχυρή εγχώρια ανάπτυξη οδήγησαν σε άνοδο και των δύο κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

Η τρέχουσα αδυναμία των ομολόγων ως αντιστάθμισης κινδύνου προέκυψε καθώς οι επενδυτές χτυπήθηκαν με τριπλή σύγκρουση. ένα κυβερνητικό σχέδιο για την τόνωση των πωλήσεων ομολόγων, η υποβάθμιση της κορυφαίας πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Fitch Ratings και μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση ιδιωτικών θέσεων εργασίας.

Στην Αθήνα

Στις 12:00 με τζίρο σε 90 λεπτά 42,2 εκατ. ευρώ ή με μέση ταχύτητα στην αξία συναλλαγών τα 28 εκατ. την ώρα όλα τα blue chip έχαναν και η μικρότερη πτώση ήταν το -1% με τη μεγαλύτερη το -6%. Ο δε ΓΔ ήταν στις 1285 μονάδες με απώλειες -3%.

Βέβαια αυτή η εικόνα ήταν το αποτέλεσμα του πανικού που προκλήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα για τις μετοχές, μετά την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων παντού. Τώρα πια δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ενδοιασμοί σχετικά με τις αποτιμήσεις των μετοχών που ενδιαφέρουν τους ξένους θεσμικούς. Το κλάδεμα αφαιρεί τις δικαιολογίες περί ακρίβειας λόγω υπερβολών στη ζήτηση μέχρι πρόσφατα. Το αστείο ωστόσο είναι πως πάλι αδρανείς θα μείνουν οι περισσότεροι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές, γιατί ελάχιστοι έχουν το κουράγιο να τοποθετήσουν κεφάλαια σε πτωτικές συνόδους.

Στις 12:30 ο τζίρος έπιασε τα 59 εκατ. ευρώ και  οι συναλλασσόμενοι κάθισαν στα στασίδια για παρακολούθηση της εισαγωγής εντολών από τα ισχυρότερα χέρια. Ο ΓΔ τότε με απώλειες -2,3% καθόταν στις 1292 μονάδες. Ξεκάθαρα μια λιγότερο αγχωμένη διαπραγμάτευση εγκαθίστατο  στο ΧΑ, με πτωτική μεταβολή για τους ΓΔ 25αρη ΔΤΡ και FTSEM στο -2,4% ως -2,7%. Μετά από το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης το διάγραμμα του ΓΔ θύμιζε ένα κάπως ασύμμετρο V. Η δε πρώτη ώρα με τους ρυθμούς που αντιστοιχούν στον τζίρο που προαναφέραμε είναι μεγάλο “μάθημα” από επαγγελματίες προς νεαρότερους επαγγελματίες.  Να γιατί το δεύτερο ανεστραμμένο σκέλος, έχοντας μικρότερη ανοδική κλίση από την οξεία κατρακύλα του πρώτου, τόνιζε τη βιασύνη για τον ορισμό μέσα σε 80 λεπτά του πυθμένα των 1281,7 (-3,22%) και την βασανιστική μετά τις 12:00 ως και τις 17:00 προσπάθεια ανάκτησης μέρους των απωλειών. Με άνοιγμα χθες στο -1,08% και παρκάρισμα στις 17:00 στο -1,25% ολοκληρώθηκε μια ευεργετική για τολμηρούς ιδιώτες πτώση.