Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιμένουν στην δημιουργική συσσώρευση οι θεσμικοί ανεξάρτητα από τα διεθνή

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών στα μεγάλα χρηματιστήρια θεωρούνται από αρκετούς εγχώριους αναλυτές οι καταλύτες που θα δώσουν κατεύθυνση στον Αθηναϊκή κεφαλαιαγορά.

Όπως και στις ΗΠΑ, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια την Τετάρτη, αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται τώρα -ή ένα βήμα μακριά από- στο υψηλότερο κόστος δανεισμού. Τα εταιρικά αποτελέσματα επηρεάζουν την δυναμική του ΧΑ. Αλλά στις εξελίξεις των διεθνών βλέπουν πολλοί εγχώριοι αναλυτές τον ορισμό τις τάσης.

Στα διεθνή

Μεγάλες πιέσεις δέχονται οι μετοχές στην Ιαπωνία μετά την απόφαση της BoJ να μην παρακολουθήσει την πολιτική των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών γεγονός που επηρεάζει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και τις ισοτιμίες των νομισμάτων. Επίσης αρνητικά λειτουργεί σήμερα η εικόνα των ΣΜΕ των ευρωπαϊκών δεικτών ενώ επίπεδα φαίνεται πως θα ανοίξουν οι αγορές μετοχών στη Νέα Υόρκη.

Ο βιομηχανικός Dow Jones “κατάφερε” να τερματίσει χαμηλότερα, διακόπτοντας  μια νικηφόρα σειρά που θα ισοφάριζε ένα μακροχρόνιο ρεκόρ σερί από το 1897.

Οι δείκτες των ΗΠΑ ήταν ως επί το πλείστον χαμηλότερα μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα την Τετάρτη για αυτό πολλοί επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα ήταν η τελευταία φορά αύξησης επιτοκίων στην τρέχουσα εκστρατεία της κεντρικής τράπεζας κατά του πληθωρισμού.

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,4% το περασμένο τρίμηνο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας μπορούν να αποφύγουν μια απότομη οικονομική επιβράδυνση.

Η Meta Platforms ανέβηκε όταν ο ιδιοκτήτης του Facebook ανέφερε την υψηλότερη τριμηνιαία αύξηση των πωλήσεών της από το 2021. Μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν κερδών, περίπου το 80% των εταιρειών έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες της Wall Street. Περίπου το 44% των εταιρειών του S&P 500 έχουν αναφέρει, σύμφωνα με το FactSet.

Μέτρησε πιθανά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης.

Στις απογευματινές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη: Οι μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα, επιστρέφοντας τα προηγούμενα κέρδη. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,64%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite υποχώρησε 0,55%. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε περίπου 0,67%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν καθώς οι τιμές των ομολόγων μειώθηκαν. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου αυξήθηκε στο 4,011% από το κλείσιμο της Τετάρτης στο 3,85%. ήταν ο πρώτος διακανονισμός πάνω από το 4% από τις 6 Ιουλίου. Η απόδοση του διετούς ανήλθε στο 4,939%.

Στην Ευρωζώνη

Οι αγορές χρήματος συνέχισαν να τιμολογούν μια πιθανότητα 50% για άλλη μια άνοδο εντός του τρέχοντος τριμήνου τον Σεπτέμβριο. Στα ομόλογα, το βραχυπρόθεσμο γερμανικό χρέος οδήγησε σε κέρδη. Η απόδοση του διετούς ομολόγου —από τα πιο ευαίσθητα στη νομισματική πολιτική— υποχώρησε 8 μονάδες βάσης στο 3,05%.

Η αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων της Πέμπτης στο 3,75% επισημάνθηκε ευρέως από την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και τους συναδέλφους της. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εγείρουν ξανά το θέμα της αύξησης στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο ή αν θα απόσχουν.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα θέλουν να και +2,07% για την αγορά μετοχών του Μιλάνου διατηρήσουν τη μέγιστη ευελιξία μη στέλνοντας ένα πολύ αποφασιστικό μήνυμα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οι απόψεις για την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ το επόμενο έτος διίστανται απότομα.

Η ισχνή πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση αυτό το μήνα από το Bloomberg εξακολουθεί να προβλέπει μια κορύφωση στο 4% για το επιτόκιο καταθέσεων, αν και δεν είναι πεπεισμένοι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι σε θέση να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο για όσο καιρό θέλουν.

Τελικά: Η ένατη συνεχόμενη άνοδος από τον περασμένο Ιούλιο έφερε το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% την Πέμπτη — όπως περίμεναν οι οικονομολόγοι. Η έλλειψη καθοδήγησης για την απόφαση του Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει εκ νέου ή να διατηρήσει, ανάλογα με την ισχύ της πεποίθησής της ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται πίσω στον στόχο του 2%.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη εμφάνισαν συντονισμένα ανοδικές μεταβολές σχετικά μεγάλες για ημερήσιες με +2,13% για το Παρίσι +1,64% για την Φραγκφούρτη και +2,07% για την αγορά μετοχών του Μιλάνου

Στην Αθήνα

Οι ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών στα μεγάλα χρηματιστήρια θεωρούνται από αρκετούς εγχώριους αναλυτές οι καταλύτες που θα δώσουν κατεύθυνση στον Αθηναϊκή κεφαλαιαγορά. Από την Leon Depolas Sec. αναγνώρισαν ότι: Στις ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν προέκυψε κάτι ουσιαστικά διαφορετικό από την ομιλία Πάουελ και μετά την αύξηση των επιτοκίων στο 5,50% οι αγορές θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία.

Οι αγοραίοι τελικά έδειξαν πως τους επηρέασε περισσότερο η κερδοφορία των εισηγμένων στο ΧΑ. Από την Merit Sec. υπογράμμισαν για την ΜΥΤΙΛ: H Mytilineos πέτυχε την ιστορικά καλύτερη επίδοσή της σε α’ εξάμηνο έτους με οδηγό τον Κλάδο της Ενέργειας. Συγκεκριμένα, πέραν της σημαντικής συνεισφοράς της M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού), η οποία είδε την κερδοφορία της να υπερδιπλασιάζεται (+117%) σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2022, ο κλάδος της Ενέργειας ευνοήθηκε επίσης από την ουσιαστική ενδυνάμωση της παρουσίας της Mytilineos στην προμήθεια φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Παράλληλα, στην εγχώρια αγορά, η παρουσία της Mytilineos στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύεται σταθερά, καθώς με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της WATT+VOLT, το ενιαίο μερίδιο αγοράς πλέον προσεγγίζει το 13%, με περισσοτέρους από 500.000 πελάτες.

Συνεχίζοντας για την TITAN ανέφεραν μεταξύ άλλων: Τα ισχυρά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν χάρη στα αυξημένα επίπεδα εγχώριας ζήτησης για τα περισσότερα προϊόντα του ομίλου στις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Η Fed έκανε τη δουλειά της αλά παλιά, δηλαδή έδωσε τυράκι για να τσιμπήσουν όλων των ειδών τα ποντίκια της παγκόσμια κεφαλαιαγοράς. Χωρίς να αφήσουν άνευ θετικών προσδοκιών τις ομάδες των θηρίων.  Ήτοι των ακούραστων αρκούδων που ηγούνται σε γιγαντιαίους επενδυτικούς οίκους ή τους ταύρους, που βρίσκονται στην χάραξη της στρατηγικής κάποιων εξίσου μεγάλων Οίκων. Για τη στήλη από την εποχή που βοσκούσαν τα κεφάλαια της οικογένειας τους κολλητοί μας, είχαν ξεχωρίσει τα αμοιβαία της INVESCO από τις διεθνής αγορές που σπάνια τα προτείνανε οι τράπεζες που τα διέθεταν προς πώληση εδώ. Ίσως τώρα να μην χρειάζεται τόσο ψάξιμο.

Στις 15:50 όλοι γνώριζαν της απόφαση της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης και με ανώτερο μέρας τις 1351,7 μονάδες, είχαν οδηγήσει τον ΓΔ με άνοδο +0,19% στις 1347 μονάδες με τάση διατήρησής της. “Αντιγράφοντας” την αντίδραση των θεσμικών στη Wall Street, γιατί μάλλον εξέλαβαν σαν υποταγή στην πολιτική του κυρίου Πάουελ την χθεσινή απόφαση για τις συνθήκες δανεισμού στην ευρωζώνη. Το καθοριστικό ήταν το ύψος του τζίρου που είχε πιάσει τα 60 εκατ. ευρώ που δεν ήταν λίγα αλλά ούτε πολλά. Ήταν  ωστόσο δηλωτικά της απόφασης σαν αφήσουν τους θεσμικούς στα μεγάλα χρηματιστήρια να αποφασίσουν…  Με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.

Με τα γεράκια;  Που θεωρούν πως χωρίς σύσφιξη που θα φέρει σίγουρα ύφεση διαρκείας και σημαντικής σκληρότητας δεν τιθασεύεται ο πληθωρισμός. Δικαιώνοντας τις “αρκούδες” ή με τις περιστερές; Που επιδιώκουν και πιστεύουν πως θα πετύχουν μια ομαλή προσγείωση δίνοντας δίκαιο στο ρίσκο που έχουν αναλάβει ήδη οι ταύροι. Η κ Λαγκάρντ όμως εξακολούθησε να τονίζει την απαραίτητη συμμόρφωση στην σφικτή πολιτική από τις κυβερνήσεις. Έχοντας κατά νου την καθησυχαστική νοοτροπία να νοιάζεται και για τα εταιρικά κέρδη αλλά και τις εξελίξεις των μισθών. Οσμή αύξησης του ρίσκου.

Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ στην πλατφόρμα επικοινωνίας της τόνισε: “Απίστευτη ανθεκτικότητα για τον ΓΔ που συνεχίζει να κινείται πλαγιανοδικά. Το 1356 είναι κοντινή αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1375. Το 1339 κοντινή στήριξη, που μόνο διάσπαση μπορεί να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση, με το 1320 κύρια στήριξη και το ‘stop’ στην παρούσα στο 1300. Ο ταλαντωτής μας και πάλι σε χαμηλά επίπεδα. Η ΔΕΗ δοκίμασε και νέα υψηλά 8ετιας συνεχίζοντας να διαπραγματεύεται στα επίπεδα πέριξ του 11. Το ‘χάσμα’ κλείνει στο 10,82, με επόμενη στήριξη την ζώνη του 10,60. Το 10,20 σε περίπτωση μεγαλύτερης διόρθωσης. Μία κατοχύρωση του 11,20 που είναι αντίσταση, μπορεί να δώσει πιο επιθετική κίνηση και να δοκιμάσει και νέα υψηλά 9ετιας στην ζώνη του 12,70. Η συμμετοχή για την αγορά του Κωτσόβολου έχει διχάσει την Αγορά. Αν τα καταφέρει, θα δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο Δίκτυο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ακολουθώντας τα χνάρια του ΟΤΕ με τον Γερμανό”.