Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια κατεύθυνση μετά από τις ήπιες συνόδους «απαιτείται» πριν ή μετά την ΕΚΤ

EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μετά τις 1350 μονάδες τις 1349,67 για την ακρίβεια της Τρίτης και μετά το ανώτερο της Τετάρτης στις 1349,31, οι αναλυτές και η εγχώρια συναίνεση περιμένουν να αποφασίσουν οι ξένοι θεσμικοί  το προς τα πού θα βγάλει η αγορά κίνηση.

Tην βραχυπρόθεσμη τάση, θα διαμορφώσουν το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, οι ανακοινώσεις των Κεντρικών Τραπεζών, αρχής γενομένης από την Fed χθες και σήμερα από την ΕΚΤ, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα που αναμένονται ίσως συντηρήσουν το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον

  • Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 3,86%
  • Η απόδοση 10 ετών της Γερμανίας ανέβηκε έξι μονάδες βάσης στο 2,48%
  • Η απόδοση 10 ετών της Βρετανίας ανέβηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,28%

Στα διεθνή

Θετικά επέδρασε η απόφαση και η κατεύθυνση που έδωσαν από την Fed οι αρμόδιοι στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά.

  • Οι traders της Wall Street που προετοιμάζονται για μια αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας χθες οδήγησαν τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς ο Jerome Powell θα σηματοδοτήσει ότι μια νέα αύξηση φέτος δεν είναι εντελώς απροσδόκητη.
  • Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν αφού ο Jerome Powell είπε ότι η Federal Reserve δεν έχει λάβει απόφαση να αυξήσει σε κάθε άλλη συνεδρίαση, ενισχύοντας τα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα θα παραλείψει μια αύξηση επιτοκίου τον Σεπτέμβριο.
  • Οι αποδόσεις των δύο ετών στις ΗΠΑ υποχώρησαν τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,84%. Το δολάριο έπεσε. Ο S&P 500 άλλαξε ελάχιστα, ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq 100 παρουσίασε χαμηλές επιδόσεις και ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε ελαφρώς υψηλότερο – σημειώνοντας τη 13η συνεχόμενη άνοδό του – τη μεγαλύτερη κερδοφόρα πορεία από το 1987.
  • Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών και ο Πάουελ είπε ότι οι πρόσθετες αυξήσεις θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα στοιχεία, καθώς οι αξιωματούχοι τελειοποιούν την προσπάθειά τους να καταστείλουν περαιτέρω τον πληθωρισμό. Οι ανταλλαγές που αναφέρονται σε μελλοντικές αποφάσεις της Fed τιμολογήθηκαν με ελαφρώς χαμηλότερες πιθανότητες για άλλη μια αύξηση του επιτοκίου κατά τρίμηνο φέτος, η οποία υποχώρησε στο 47%.
  • Οι αποδόσεις των δύο ετών στις ΗΠΑ σημείωσαν μικρή αλλαγή στο 4,88%. Το δολάριο κυμάνθηκε χαμηλότερα. Το αργό West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκε κοντά στα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χαλκός υποχώρησε παράλληλα με τα βιομηχανικά μέταλλα.

Rajeev Sharma, διευθύνων σύμβουλος σταθερού εισοδήματος στην Key Private Bank: «Κατά τη γνώμη μας, ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί και η Fed θα σταματήσει τώρα για το υπόλοιπο του έτους. Η τελευταία αντίδραση της αγοράς υποστηρίζει επίσης αυτή τη θέση με τις αποδόσεις να πέφτουν ελαφρά στο μπροστινό μέρος της καμπύλης απόδοσης.»

Frances Donald, επικεφαλής οικονομολόγος στη Manulife Investment Management:

«Πιστεύουμε τώρα ότι η Fed βρίσκεται σε παρατεταμένο «γερακίσιο κράτημα». Στη βασική μας περίπτωση, η επόμενη κίνησή τους πιθανότατα θα είναι μια περικοπή, αλλά θα χρειαστεί μέχρι το 2024 μέχρι να το δούμε. Τούτου λεχθέντος, ο Πάουελ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να κρατήσει ζωντανή την απειλή των αυξήσεων, μήπως ενθαρρύνει τις αγορές να προβούν σε πρόωρες περικοπές τιμών και αναζωπυρώσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.»

Chris Zaccarelli, Chief Investment Officer της Independent Advisor Alliance: «Υπήρχε κάτι για όλους στη σημερινή συνεδρίαση της Fed. Οι αρκούδες μπορούν να επισημάνουν την επιμονή του Πάουελ ότι όλες οι συνεδριάσεις είναι ζωντανές και ότι ο βασικός πληθωρισμός είναι «αρκετά αυξημένος» και οι ταύροι μπορούν να επισημάνουν την επιμονή του Πάουελ ότι θα μπορούσαν εύκολα να παρακάμψουν την επόμενη συνάντηση και να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο».

Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς για την Αμερική στην Oanda: «Η Fed διατηρεί την προαιρετική δυνατότητα για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, αλλά μάλλον δεν θα τις χρειαστεί. Η διαδικασία αποπληθωρισμού θα παραμείνει καθώς η οικονομία αποδυναμώνεται και ο κόσμος των επιχειρήσεων θα πρέπει να αρχίσει να αισθάνεται τον αντίκτυπο των αυστηρότερων πιστωτικών όρων».

David Russell, αντιπρόεδρος Market Intelligence στο TradeStation: «Η Fed βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Θα λάβουν ακόμη δύο μήνες στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό πριν από τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, επομένως δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές τώρα. Οι επενδυτές μπορούν τώρα να το αφήσουν πίσω τους και να επιστρέψουν στα κέρδη».

Στην Αθήνα

Μετά τις 1350 μονάδες τις 1349,67 για την ακρίβεια της Τρίτης και μετά το ανώτερο της Τετάρτης στις 1349,31, οι αναλυτές και η εγχώρια συναίνεση περιμένουν να αποφασίσουν οι ξένοι θεσμικοί  το προς τα πού θα βγάλει η αγορά κίνηση. Η στάση των περισσότερων δεν είναι εύκολη δουλειά καθώς οι αποφάσεις των επαγγελματιών σε παγκόσμια κλίμακα είναι πιθανό να αναιρεθούν την επόμενη μέρα ανάλογα με το τι θα υπάρχει στα πρωτοσέλιδων των μέσων οικονομικής ενημέρωσης.

Ως τώρα οι συνεδριάσεις που αποτυπώνουν εκτόνωση της ζήτησης αντικαθίστανται εύκολα με μέρες που η διάθεση για ρίσκο ορίζει νέα υψηλά με αποτέλεσμα να μένουν πίσω σε αποδόσεις όσους αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος της θέσης τους. Οι συμβουλές όσων τολμούν να εκφράσουν άποψη είναι στο ίδιο μονοπάτι αφήστε τις αγορές να δώσουν τη λύση και ακολουθήστε ενώ οι traders ψάχνουν απλά προς τα πού θα στρέψουν την προσοχή τους στους νικητές που κερδίζουν την προτίμηση ή σε υστερούντες  τίτλους που οι θεσμικοί αποφάσισαν πως θα άξιζαν ανατίμηση.

“Το εύκολο χρήμα έχει βγει από την Αγορά και ο επόμενος γύρος ανόδου θα είναι περισσότερο στοχευμένος και επιλεκτικός. Και επειδή οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο μεγαλύτερο μέρος της Αγοράς είναι Θεσμικοί, τείνουν να λειτουργούν με πιο αυστηρά κριτήρια στην επιλογή των μετοχών”, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.).

Από την Leon Depolas ειδοποίησαν από χθες το πρωί: Με κέρδη έκλεισε και πάλι χθες ο ΓΔΧΑ προσεγγίζοντας πλέον τις 1350 μονάδες καθώς και οι βασικοί διεθνείς μετοχικοί δείκτες κινήθηκαν μάλλον διερευνητικά αναμένοντας τα νεότερα από τις Κεντρικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη το βράδυ συνεδριάζει η FED, όπου πιθανότατα θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 25μβ στο 5,5%. Κατά τα άλλα, ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων κινήθηκαν τα κέρδη των Microsoft και Google, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg, περίπου το 80% των εισηγμένων στις ΗΠΑ που έχουν ανακοινώσει Β΄τρίμηνο ως τώρα, εμφάνισαν αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων, γεγονός υποστηρικτικό στην διάθεση των αγορών, αλλά και στην μέχρι τώρα ανοδική κίνηση. Στο εσωτερικό η διάθεση για ρίσκο παραμένει αμείωτη καθώς ξεκινούν και οι εγχώριες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων με Μυτιληναίο και Τιτάν να δημοσιεύουν αύριο πριν την συνεδρίαση.

Στα 251 εκατ. ευρώ αναμένεται να αναρριχηθούν τα καθαρά κέρδη της Μυτιληναίος το πρώτο εξάμηνο, από 166 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας άνοδο 51% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εννέα αναλυτών. Ο τζίρος της Εισηγμένης εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 2,5 δισ. ευρώ, στα 2,485 δισ. ευρώ, με ενίσχυση 15% σε ετήσια βάση. Μεγάλη άνοδος αναμένεται και στα λειτουργικά κέρδη, που προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 416 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άλμα 42% σε ετήσια βάση, από 293 εκατ. ευρώ πέρυσι. Προβλέψεις παρείχαν οι Axia, Alpha, ERB, NBG, Optima, Piraeus, Pantelakis, Beta και Morgan Stanley.

Ο S&P 500 άλλαξε ελάχιστα από τις 4 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης

Ο Nasdaq 100 υποχώρησε 0,4%

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,2%

Ο δείκτης MSCI World άλλαξε ελάχιστα

Νομίσματα

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot υποχώρησε 0,3%

Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1,1095 δολάρια

Η βρετανική λίρα σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1,2946 δολάρια

Το ιαπωνικό γεν σημείωσε άνοδο 0,5% στα 140,25 ανά δολάριο