Skip to main content

Νέο «κρούσμα» διαγραφής εισηγμένης από το Χρηματιστήριο

INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γιατί συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από το ταμπλό, ποια κίνητρα προωθούνται και τι ζητεί η αγορά.

Τον δρόμο της εξόδου από το Χ.Α. επέλεξε και η ΕΛΓΕΚΑ που θα αποτελέσει την 309η εισηγμένη στη σειρά που αποχωρεί από το 2000 (όταν ξεκίνησαν οι διαγραφές θυγατρικών πολυεθνικών) έχοντας παρουσία 24 χρόνια στην αγορά μετοχών.

Στην εγχώρια αγορά μετοχών τα τελευταία 23 χρόνια και μετά από συνεχόμενες και με διαφορετική αφετηρία κρίσεις (χρηματιστηριακή «φούσκα» 1999-2001, 13χρονη οικονομική κρίση, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση κ.λπ.), το ελληνικό Xρηματιστήριο στη συνείδηση του κόσμου προσιδιάζει περισσότερο με «τρενάκι του τρόμου», παρά με μια οργανωμένη αγορά.

Συνεπεία αυτών, αλλά και άλλων ιδιαίτερων παραγόντων (όροι εισαγωγής, υψηλό κόστος διατήρησης), τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές/διαγραφές εταιρειών είναι υπερπολλαπλάσιες των νέων εισαγωγών, με βασικότερο λόγο τα ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα σε συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς (κατασκευές, εκδόσεις, ιχθυοκαλλιέργειες, κ.ά.), αλλά και σε λίγες περιπτώσεις λόγω οικειοθελούς αποχώρησης εταιρειών με πολύ χαμηλές αποτιμήσεις και πολύ υψηλές προσδοκίες τόσο από τους βασικούς μετόχους όσο και από το management.

Την τελευταία πενταετία στην αγορά έχουν εισαχθεί μόνο ελάχιστες ΑΕΕΑΠ (εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία) λόγω και της υποχρέωσης από το νομικό πλαίσιο και πολλές ομολογιακές εκδόσεις εισηγμένων και μη εταιρειών, οι οποίες εκμεταλλεύθηκαν το προηγούμενο διάστημα τα χαμηλά επιτόκια (ειδικά μέχρι το τέλος του 2021) και άντλησαν σημαντικά για τους σκοπούς τους κεφάλαια.

Η αγορά χρειάζεται νέες δυναμικές και υγιείς επιχειρήσεις για να ανανεωθούν οι επενδυτικές επιλογές και μάλιστα σε κλάδους που δεν υπάρχει παρουσία, όπως στα τρόφιμα, στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στον κλάδο logistics.

Νέα κίνητρα

Για να καταστήσει πιο ελκυστική τη χρηματιστηριακή αγορά, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από τις αρχές του 2024 προχωρά σε δύο μειώσεις φόρων: του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2% και του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο 0,1% από 0,2%.

Επίσης, προωθείται και η παροχή κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για είσοδο στο Χρηματιστήριο με έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από τον φόρο.

Ακόμη, για την περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς γενικότερα σχεδιάζεται η εναρμόνιση της φορολογίας των εταιρικών ομολόγων για όλους τους επενδυτές με κόστος 7 εκατ. και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε τα ομόλογα Δημοσίου να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή τοποθέτησης των κεφαλαίων.

Προτάσεις εισηγμένων

Από την πλευρά της η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών προτείνει μια σειρά από κίνητρα εισαγωγής εταιρειών στο Χ.Α., όπως η θέσπιση συντελεστή υπερέκπτωσης 150% ή 200% δαπανών που συνδέονται με τη συμμόρφωση με υποχρεώσεις που συνεπάγεται η εισαγωγή και παραμονή μιας εταιρείας στο Χ.Α., θέσπιση κινήτρων για αλλοδαπές εταιρείες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα με σκοπό την εισαγωγή τους στο Χ.Α. ανά εργαζόμενο που απασχολούν στην Ελλάδα.

Μια σημαντική πρόταση της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών είναι και η μετατροπή της ΕΝΑ, της Εναλλακτικής Αγοράς (απευθύνεται σε μικρομεσαίες και σε πρώιμο στάδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης εταιρείες, που διαθέτουν δυναμισμό και προοπτικές ανάπτυξης), ως innovation market για startups.

Στην Ελλάδα, λόγω μεγέθους ο θεσμός του crowdfunding μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της λειτουργίας της ENA STEP ως crowdfunding platform και πολυμερής μηχανισμός διαπραγμάτευσης.

Ο συνδυασμός αυτός είναι παγκόσμια καινοτόμος καθώς επιτρέπει τη λειτουργία δευτερογενούς αγοράς, ενώ δίδει στον θεσμό crowdfunding τα εχέγγυα ενός διαχειριστή αγοράς.

Νέες εισαγωγές

Με την έξοδο από το Χρηματιστήριο οι εισηγμένες εξοικονομούν τα έξοδα παραμονής στο Χ.Α. (συνδρομές, τμήμα μετόχων, πληροφοριακά δελτία, ετήσιες συνελεύσεις κ.ά.) και, το κυριότερο, ως βασικοί και μοναδικοί μέτοχοι καρπούνται το σύνολο του μερίσματος, αφού στην πλειονότητά τους οι εδώ θυγατρικές είναι αποδοτικές και κερδοφόρες επιχειρήσεις.

H επανεκκίνηση της εισόδου νέων εταιρειών φαίνεται να γίνεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καθώς το τριήμερο 27-28-29 πραγματοποιεί δημόσια εγγραφή η Optima Bank, που θα αποτελέσει την πρώτη εισαγωγή τράπεζας μετά από 17 χρόνια.

Ετοιμάζονται έως το τέλος του έτους οι δημόσιες εγγραφές των τριών ΑΕΕΑΠ: Τrade Estates, Noval και Οrilina.

Θα ακολουθήσει το πρώτο τρίμηνο του 2024 η εισαγωγή του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθερίου Βενιζέλου και η εισαγωγή της Lamda Malls, θυγατρική της Lamda Development.