Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με προσοχή στα διεθνή και στο εσωτερικό οι Τράπεζες γίνονται κλειδί για την τάση

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η αγορά με την πτώση της τη Δευτέρα που εντυπωσίασε για το μέγεθός της και δεν τρομοκράτησε κανέναν από τους επαγγελματίες της γιατί οι ρυθμοί των συναλλαγών τόνισαν την απουσία πανικού δηλαδή φόβου.

Στα Διεθνή

·        Οι αγορές μετοχών στην Ασία υποχώρησαν καθώς τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας μείωσαν τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, ακόμη και αφού οι αμερικανικές μετοχές κέρδισαν την προηγούμενη.

·        Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ και στην ηπειρωτική Κίνα υποχώρησαν, με τις χειρότερες επιδόσεις στην περιοχή, και ανάγκασαν τον δείκτη των  ασιατικών μετοχών να διαγράψει τα προηγούμενα κέρδη. Το υπεράκτιο γουάν υποχώρησε επίσης στο πιο αδύναμο επίπεδο σε περισσότερο από μια εβδομάδα.

·        Οι επενδυτές δεν βλέπουν εύκολη λύση στην οικονομική ύφεση της Κίνας, με νέες ενδείξεις χρηματοοικονομικής πίεσης μεταξύ των εκδοτών ομολόγων της χώρας σε δολάρια.

·        Οι δείκτες αναφοράς ήταν υψηλότεροι στην Ιαπωνία και την Αυστραλία. Τα ΣΜΕ για τις αμερικανικές μετοχές εμφανίζουν οριακές μεταβολές.

·        Στην αγορά συναλλάγματος, το γεν υποχώρησε για δεύτερη ημέρα μετά το σχόλιο του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Kazuo Ueda, ότι θα διατηρήσει τη νομισματική χαλάρωση.

·        Οι αγορές στις ΗΠΑ έκλεισαν κοντά στα υψηλά της συνεδρίασης την Τρίτη, καθώς τα αποτελέσματα της Bank of America Corp. και της Morgan Stanley ενίσχυσαν τις τραπεζικές μετοχές και το ράλι των μετοχών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη συνεχίστηκε. Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq 100 σημείωσαν άνοδο για δεύτερη μέρα, ενώ ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones ξεπέρασε τις επιδόσεις τους, εμφανίζοντας κέρδη άνω του 1% για μια έβδομη ημέρα με άνοδο, το μεγαλύτερο σερί νικών του σε περισσότερα από δύο χρόνια .

·        Ένας δείκτης ισχύς του δολαρίου σημείωσε άνοδο και τα ομόλογα παρέμειναν σταθερά στην Ασία. Τα ομόλογα έκλεισαν μεικτά την Τρίτη, με την απόδοση του ευαίσθητου στην πολιτική διετούς ομολόγου να αυξάνεται και το επιτόκιο του 10ετούς δείκτη αναφοράς να υποχωρεί.

·        Τα ευρωπαϊκά ομόλογα κέρδισαν αφού το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Klaas Knot, δήλωσε ότι η νομισματική σύσφιξη μετά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας κάθε άλλο παρά εγγυημένη είναι.

Στην Αθήνα

Η αγορά με την πτώση της τη Δευτέρα που εντυπωσίασε για το μέγεθός της και δεν τρομοκράτησε κανέναν από τους επαγγελματίες της γιατί οι ρυθμοί των συναλλαγών τόνισαν την απουσία πανικού δηλαδή φόβου. Και είναι γνωστό πως δυο είναι τα συναισθήματα που κινούν τους επενδυτές ο φόβος και η απληστία. Ήταν λοιπόν ένα τσεκάρισμα στον ενδεχόμενο φόβο των επενδυτών από την πλευρά των ισχυρών θεσμικών πριν ξεδιπλώσουν την επόμενη τακτική τους για να αντλήσουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη για λογαριασμό των πελατών τους.

Ο τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων τη μέρα που στο δεύτερο μέρος οι θεσμικοί απομάκρυναν τον ΓΔ από τα χαμηλά ημέρας που τα έβλεπε από κοντά επί δυο ώρες έχοντας πλάγια πορεία από τις 10:30 ως τις 13:20 μεταξύ των 1302 μονάδων και των 1309. Κατόπιν οι αγοραστές παίρνοντας  περισσότερες πρωτοβουλίες με εντολές αγοράς σε Τράπεζες και όχι μόνο επανέφεραν τον ΓΔ σε επίπεδα πάνω από τις 1315 μονάδες.

Οι εγχώριοι επαγγελματίες επενδυτές και οι αναλυτές που τους καθοδηγούν έχουν δίκιο που στις τοποθετήσεις τους δείχνουν πως λαμβάνουν υπόψη την ατμόσφαιρά που έφερε η διεθνής συγκυρία. Κλέβοντας από το σχόλιο του Δ Τζάνα  της Κύκλος τα πράγματα έχουν ως εξής: Η κινέζικη οικονομία που αποτελεί πλέον τη βασική λοκομοτίβα για την παγκόσμια οικονομία κατέγραψε αύξηση κατά +0,8% στο 2ο  τρίμηνο έναντι του 1ου στο ΑΕΠ της. Ενώ η μεταβολή  στο 1ο έναντι του 4ου ήταν 2,2%. Το Eurogroup επαναφέρει τη δημοσιονομική πειθαρχία το 2024 στις χώρες της ευρωζώνης, μηδενίζοντας άμεσα τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Την ανωτέρω εικόνα των προοπτικών των διεθνών αγορών δεν θέλουν να την παραβλέψουν κατά τον σχηματισμό των προσδοκιών από την Αθηναϊκή αγορά. Η στήλη βέβαια έχει μια κάπως αιρετική άποψη που με απλά λόγια είναι η ακόλουθη: Τα βάσανα που θα προκαλέσουν στους επενδυτές οι συνθήκες και οι ρυθμοί της ανάπτυξης στις ισχυρότερες οικονομίες είναι ανάμεσα στα επενδυτικά κίνητρα που ωθούν τη διάθεση για ρίσκο με αξίες του ΧΑ. Υπέρ της θέσης μας λειτουργεί η σύγκριση της ανόδου στην Αθήνα  +0,93% με αυτές  των κατόπιν βασάνων + 0,40% στα ευρωπαϊκά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιουλίου, είναι η γενική συνέλευση της Eurobank (στα θέματα της ατζέντας η αγορά ιδίων μετοχών καθώς, όπως έχει ανακοινώσει, θέλει να επαναγοράσει το 1,4% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ), ενώ η Τράπεζα θα δημοσιεύσει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου την 31η Ιουλίου και την ίδια μέρα θα ενημερώσει τους αναλυτές.

Την Δευτέρα 31/7, η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 1ου 6μήνου 2023 και η ενημέρωση αναλυτών από την Τράπεζα Πειραιώς.

Στις 9/8 και πριν την έναρξη της συνεδρίασης, θα ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου η Alpha Bank, στις 12.00 της ίδιας μέρας θα ακολουθήσει η ενημέρωση των αναλυτών, ενώ στις 27/7 θα έχει προηγηθεί η γ.σ. της ΑΛΦΑ (και εδώ πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών).

Στις 1/8 τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου της Εθνικής, ενώ στις 28/7 θα έχει προηγηθεί η γ.σ. (μεταξύ των θεμάτων και η έγκριση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών).

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Αυγούστου, είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, ενώ στο διάστημα από 18 έως 28 Ιουλίου, η MSCI θα “μετρήσει” την Πειραιώς για να αποφανθεί εάν θα ενταχθεί, ή όχι στον MSCI Greece Standard.

Με τα τρέχοντα δεδομένα, ο δείκτης MSCI Standard Greece περιλαμβάνει τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Αlpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίο, Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Με εντατικούς ρυθμούς, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,69% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,76% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 3,801% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.