Skip to main content

Χρηματιστήρια: Το ράλι των πάντων επέστρεψε – Θα έχει διάρκεια ή θα «σκάσει» απότομα;

7 εταιρείες μάζευαν έως τώρα όλο το χρήμα. Άπαντες τώρα μπαίνουν στον χορό. Πάμε για ράλι διαρκείας ή για φούσκα;

Έως και πριν από λίγο καιρό 7 μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στις ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες για το σύνολο σχεδόν των κερδών του 2023 στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία και δίνει τον τόνο στα ταμπλό διεθνώς. Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet (Google), Amazon, Meta και Tesla κέρδισαν επάξια των τίτλο των Magnificent Seven αφού επανέφεραν τους «ταύρους», που είχαν πληγωθεί σοβαρά το 2022, στο προσκήνιο και με ορμή.

Το σκηνικό έχει πια αλλάξει. Η ευφορία καλά κρατεί, στα ηχεία ακούγεται «I’m gonna party like it’s 1999», αλλά στον χορό έχουν μπει πια οι πάντες. «Το ράλι των πάντων επέστρεψε» διακηρύσσει το Bloomberg και η Wall Street Journal συμφωνεί: δεν έχουμε πια κυριαρχία των Big Tech. Οι Magnificent Seven εξακολουθούν να μαζεύουν χρήμα, αλλά δεν είναι μόνες. Τράπεζες, μεταλλευτικές βιομηχανίες, βιομηχανίες τροφίμων έχουν μπει στον χωρό. Οι λεγόμενες meme μετοχές είχαν μόλις την καλύτερη εβδομάδα τους από τον Ιανουάριο, ενώ ακόμη και οι μη κερδοφόρες τεχνολογικές εταιρείες έκαναν άλμα 11%.

Άπαντες στον χορό

Από τα τέλη Μαΐου και οι 11 κλάδοι του S&P 500 – του πλέον αντιπροσωπευτικού δείκτη της αμερικανικής αγοράς- καταγράφουν κέρδη, ωθώντας τον σε άνοδο 17% από τις αρχές του έτους. Περισσότερες από 140 εταιρείες του S&P 500 έχουν σε αυτό το διάστημα σκαρφαλώσει σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων, σύμφωνα με υπολογισμούς της Wall Street Journal. Μεταξύ αυτών οι Lowe’s και General Electric. Οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν επίσης ενισχυθεί σημαντικά.

Για να βρεθεί ο S&P 500 πια σε αρνητικό έδαφος για το 2023, θα έπρεπε να συμβεί κάτι που θα «έσβηνε» τα κέρδη και των 50 κορυφαίων εταιρειών του, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Visa, McDonald’s και FedEx.

Θα έχει διάρκεια το ράλι;

Όταν έχουμε ένα ράλι των πάντων, τείνουμε να έχουμε μία ένδειξη πως το ράλι αυτό θα μπορούσε να έχει διάρκεια. Και τούτο γιατί συνήθως ένα τέτοιο ράλι στηρίζεται σε ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και ανθηρές οικονομικές προοπτικές. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Όπως έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενο άρθρο είναι η εκτίμηση για υποχώρηση του πληθωρισμού και «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας τα στοιχεία εκείνα που πυροδοτούν την ευφορία στις αγορές. Αν μπει φρένο στις ανατιμήσεις και διολισθήσει παράλληλα η οικονομία σε μία ήπια ύφεση, η Fed θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια και οι μετοχές θα λάβουν ακόμη μία τονωτική ένεση. Αυτό είναι το αφήγημα που κυριαρχεί και μένει να φανεί κατά πόσο μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Η Abby Yoder, US equity strategist στη JPMorgan κάνει λόγο για ένα «junk» ράλι και σχολιάζει στο Bloomberg πως δεν είναι καθόλου σίγουρη για τη διάρκειά του, αφού «είναι περισσότερο βασισμένο στο κλίμα και τις προσδοκίες παρά στα θεμελιώδη δεδομένα». Προσθέτει δε πως «ανεξάρτητα από το εάν είσαι στο στρατόπεδο που πιστεύει ότι οδεύουμε σε μία πραγματική, βαθιά ύφεση ή σε εκείνο που “βλέπει” ομαλή προσγείωση, η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομία κατεβάζει ταχύτητα».

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται από την άλλη ο Andrew Simmon, senior portfolio manager στη Morgan Stanley Investment Management. «Η αγορά στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα πως η κούρσα των μετοχών διευρύνεται. Νομίζω ότι θα έχουμε ράλι διαρκείας» λέει στη WSJ. Σημειώνει δε πως οι επενδυτές πρέπει να αναζητήσουν αγοραστικές ευκαιρίες σε κλάδους που είχαν μείνει πίσω το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, όπως είναι μετοχές τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Τα δεδομένα και το καμπανάκι για φούσκα

Ένα δεδομένο είναι πως τόσο η οικονομία των ΗΠΑ όσο και η Ευρωζώνη έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικές του αναμενομένου. Η αγορά εργασίας παρέμεινε εύρωστη, οι καταναλωτές ανοίγουν το πορτοφόλι τους και ο πανικός για τον τραπεζικό τομέα έχει υποχωρήσει.

Οι επενδυτές μπήκαν στο 2023 κουρασμένοι από τις μετοχές μετά τις απώλειες του περασμένου έτους. Όμως, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να υποχωρεί (περισσότερο στις ΗΠΑ πάντως από ό,τι στην Ευρώπη) οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed σύντομα θα σταματήσει ή θα αντιστρέψει τις αυξήσεις των επιτοκίων της. Έτσι επιστρέφουν με «όρεξη» στις μετοχές.

Αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο πριν από κάποιους μήνες. Η αιφνίδια κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η επακόλουθη τραπεζική αναταραχή μετέτρεψαν τις μετοχές μεγάλων, καθιερωμένων εταιρειών τεχνολογίας σε ένα ασφαλές καταφύγιο, ενώ άλλοι τομείς της αγοράς δοκιμάζονταν.  Μια φρενίτιδα γύρω από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη ώθησε τις μεγάλες τεχνολογικές μετοχές ακόμα πιο ψηλά την άνοιξη. Η χρηματιστηριακή αξία των Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia και Tesla— φούσκωσε απότομα.

Apple: Ξεπέρασε τα 3 τρισ. και είναι μεγαλύτερη από την γαλλική οικονομία και το Χρηματιστήριο της Ινδίας

Ο S&P 500, ο οποίος σταθμίζεται με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, αποκόμισε τα οφέλη της ανόδου της τεχνολογίας. Κάτω από την επιφάνεια, ωστόσο, η απόδοση ήταν δύσκολη. Ο ισοσταθμισμένος S&P 500, ο οποίος δίνει την ίδια θέση στις μικρότερες και μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη, υποχωρούσε περίπου 1% από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Μαΐου.

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

Η μεγάλη επιρροή μόνο μιας χούφτας μεγάλων εταιρειών στον S&P 500 καθιστά τον ευρύ δείκτη ευάλωτο σε πτωτική τάση, εάν κάτι ρίξει τα βαριά χαρτιά. Μόλις πριν από έξι εβδομάδες, ο S&P 500 θα ήταν σε αρνητικό πρόσημο για το 2023 χωρίς τη συνεισφορά του Magnificent Seven, σύμφωνα με την S&P Dow Jones Indices.

«Όποτε υπάρχει περιορισμένη συμμετοχή στην αγορά, αυτό οδηγεί σε φούσκα», εξήγησε στο Bloomberg ο Venkat Balakrishnan, επικεφαλής κατανομής περιουσιακών στοιχείων στη MissionSquare Retirement. «Η φούσκα θα σπάσει και αυτό δεν είναι καλό για την αγορά» σημείωσε.

Τώρα που διευρύνθηκε το ράλι ο κίνδυνος φούσκας έχει περιοριστεί. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να δούμε μία απότομη ανατροπή κλίματος. Αν τελικά η Fed δεν κάνει το χατίρι της αγοράς (που θέλει επιστροφή σε μειώσεις επιτοκίων προς τα τέλη του έτους) τα φώτα στο πάρτι θα κλείσουν, η μουσική θα σταματήσει και οι επενδυτές θα ψάχνουν πάλι καταφύγιο σε άλλες γωνιές της αγοράς.