Skip to main content

Το ράλι των τεχνολογικών κολοσσών αναγκάζει τον Nasdaq 100 να αλλάξει

Ειδική επανεξισορρόπηση θα προωθήσει το χρηματιστήριο Nasdaq στον δημοφιλή δείκτη του

Νέες ισορροπίες αναζητεί ο δείκτης Nasdaq 100, καθώς η ραγδαία αύξηση της αξίας λίγων, εκλεκτών τεχνολογικών κολοσσών φαίνεται να προκαλεί προβλήματα στη στάθμιση των μελών του.

Ο δείκτης αποτελείται από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου, που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Nasdaq. Στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι εταιρείες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας. Από τις αρχές του έτους ο Nasdaq 100 έχει ενισχυθεί 37%, με τα κέρδη του να υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα του S&P 500, ο οποίος είναι ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς, αλλά και του Dow Jones με τα 30 «βαριά χαρτιά» της Wall Street.

Η «ειδική επανεξισορρόπηση», όπως ονομάζει τη διαδικασία το χρηματιστήριο του Nasdaq, έχει ως στόχο να «αντιμετωπίσει την υπερβολική συγκέντρωση του δείκτη, ανακατανέμοντας το βάρος των εταιρειών σε αυτόν». Στόχος είναι να διατηρείται κάτω από το 40% το «βάρος» των 5 μεγαλύτερων, βάσει κεφαλαιοποίησης, εταιρειών.

Αυτή τη στιγμή τα τρία μεγαλύτερα ονόματα στον δείκτη – Microsoft, Apple και Nvidia- καλύπτουν πάνω από το 30%, καθώς η αξία της μετοχής της Nvidia έχει σχεδόν τριπλασιαστεί φέτος. Τα 10 κορυφαία ονόματα έχουν βάρος σχεδόν 59%.

Είναι η τρίτη «ειδική επανεξισορρόπηση» στην ιστορία του Nasdaq 100. Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν στις 14 Ιουλίου και θα τεθούν σε εφαρμογή στις 24 Ιουλίου.