Skip to main content

Χρηματιστήρια: Πτωτικά οι αγορές εν όψει των πρακτικών της Fed

INTIME – NEWS

Πιέσεις από τα μακροοικονομικά στοιχεία. Απώλειες και στην Αθήνα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τα τελευταία αρνητικά μηνύματα από τις οικονομίες της Κίνας και της ΕΕ, ενώ αναμένουν και τη δημοσίευση των πρακτικών από τη Federal Reserve.

Πτωτικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών (-0,34%), με τον ΟΤΕ να σημειώνει σημαντικές απώλειες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,8% στις απογευματινές συναλλαγές, με τις ασφαλιστικές μετοχές να υποχωρούν κατά 2% και τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 1,5%. Απώλειες 0,78% για τον DAX στη Φρανκφούρτη.

Ο δείκτης έχει σημειώσει μεταβολές στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς το κλίμα γίνεται επιφυλακτικό εν όψει της περιόδου κερδών του δεύτερου τριμήνου.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα της Caixin/S&P Global για τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών, αν και παρέμεινε σε επεκτατικό έδαφος για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του δείκτη PMI για την ευρωζώνη έδειξαν ότι η παραγωγή των επιχειρήσεων συρρικνώθηκε τον Ιούνιο. Η S&P Global δήλωσε ότι η οικονομία οριακά «ακινητοποιήθηκε», καθώς η στήριξη από την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε, παρά την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η έρευνα έκανε λόγο για αδύναμη ζήτηση και για «ιδιαίτερα απότομη πτώση των νέων παραγγελιών στους κατασκευαστές».

Oi τιμές παραγωγού στη βιομηχανία κατρακύλησαν 1,9% τον Μάιο από τον Απρίλιο, ενώ σε σχέση με τον Μάιο του 2022 υποχώρησαν κατά 1,5%, σύμφωνα με τη Eurostat. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαία πτώση 1,8% και μείωση 1,3% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει λόγω της ανησυχίας για τη ζήτηση, αφού σημείωσαν κέρδη τη Δευτέρα με την ανακοίνωση των μειώσεων της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Ο ΟΠΕΚ, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, θα πραγματοποιήσει το διεθνές συνέδριό του κατά τη διάρκεια της Τετάρτης και της Πέμπτης.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της αργότερα την Τετάρτη, παρέχοντας βασικές ενδείξεις για την πορεία των επιτοκίων στις αγορές.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη, καθώς η Wall Street άνοιξε ξανά μετά τις αργίες για την Ημέρα Ανεξαρτησίας. Ο Dow Jones έχασε 136 μονάδες ή 0,4%. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,2%, ενώ ο Nasdaq ήταν σχεδόν αμετάβλητος.