Skip to main content

Η διόρθωση μπορεί να τρομάζει, αλλά…

Intime News

Την καθοδήγηση των επενδυτών για τη δυναμική που αρμόζει στη συνέχεια της χρονιάς δεν μπορεί να τη δώσει κάποιος φωτεινός παντογνώστης.

Η άποψή μας, εάν διαβαζόταν προσεκτικά στα χθεσινά σχόλια, ήταν πως η άνοδος της αθηναϊκής αγοράς ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο ήταν στενά δεμένη με στοιχήματα περί αυτοδυναμίας από το κόμμα της Ν.Δ. Θυμίζουμε την αναφορά: «Η στήλη σας διαβεβαιώνει ότι σταμάτησαν οι κινήσεις με γενικευμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτές που με γενικευμένες εντολές πώλησης αποσκοπούν στην ενθυλάκωση κερδών από την πλευρά επαγγελματιών διαχειριστών, που επιλέγουν κινήσεις βραχυπρόθεσμων οριζόντων». Σε μισή ώρα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης χθες, που έφερε τζίρο 11,5 εκατ. ευρώ, οι ΔΤΡ και FTSE 25 έχαναν πάνω από 1%.

Παράλληλα, τη σκυτάλη της καθόδου από τα ασιατικά χρηματιστήρια κουβαλούσαν οι δείκτες στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά. Αυτό καθιστούσε σχετικά δύσκολο τον εντοπισμό των αιτίων για τη φυγή από το ρίσκο των ελληνικών αξιών. Η εβδομάδα που ξεκίνησε χαρακτηρίστηκε από αρθρογράφο του Bloomberg στα γεωπολιτικά ως έχουσα απόκοσμη ηρεμία. Αντίθετα, στις συναλλαγές του Χ.Α. είχαμε μια κοσμικότατη προσέλευση κάθε είδους επενδυτή. Το αποτέλεσμα ήταν στο ξεπούλημα που έγινε το πρώτο τρίωρο ο τζίρος να φτάνει τα 62 εκατ. ευρώ και οι απώλειες του ΔΤΡ να ξεπερνούν το 4%, με τον Γενικό Δείκτη κάτω και από τις 1.240 μονάδες. Οι θεσμικοί συνεπώς τον έστειλαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις πλησιέστερες για τους εγχώριους αναλυτές στηρίξεις.

Την καθοδήγηση των επενδυτών για τη δυναμική που αρμόζει στη συνέχεια της χρονιάς δεν μπορεί να τη δώσει κάποιος φωτεινός παντογνώστης. Θα προκύψει από τις κινήσεις των ισχυρών θεσμικών και από την αντίδραση των ιδιωτών επενδυτών, όπως αυτή θα εκφραστεί σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης. Οι παρεμβάσεις του Ηλία Ζαχαράκη χθες ήταν ακριβώς ό,τι χρειάζονται οι επενδυτές που δεν έχουν την ευχέρεια να βλέπουν τα επίπεδα στήριξης ή αντίστασης των τιμών μετοχών, οι οποίες διαθέτουν μια αξιόλογη συναλλακτική δραστηριότητα. Όσον αφορά τις παρατηρήσεις της στήλης, πάντα θα είναι χαμηλής έντασης. Αυτό έμεινε από τις αναμνήσεις μας από την κραιπάλη του 1999.

Ωστόσο, για τους νεότερους φίλους της στήλης θεωρούμε καλό να υποδείξουμε την παρουσία επιχειρημάτων για μια στροφή στις ρευστοποιήσεις. Υπήρξαν στο εβδομαδιαίο σχόλιο για το Χ.Α. Ενώ δεν είναι να περνούν απαρατήρητες οι ειδοποιήσεις για τις εταιρικές ανακοινώσεις και για τις αποκοπές μερισμάτων. Με απλά λόγια, η διόρθωση που ξεκίνησε χθες μπορεί να τρομάζει αρκετούς «ακάπνιστους» από άγριες πιέσεις στις αποτιμήσεις. Αλλά η άποψή μας είναι πως λειτουργεί ευεργετικά εάν τη δουν οι ιδιώτες επενδυτές ως πρόσκληση για είσοδο σε αγορά που έχει μπροστά της υγιή ανάπτυξη.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Κριτική και αυτοκριτική

Η ζωή κρύβει εκπλήξεις, χαρές και ζόρια. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί γρήγορα ανακλαστικά και εντιμότητα, κύρια απέναντι στον εαυτό σου. Η τελευταία είναι σωτήρια στο ξεκίνημα της διόρθωσης των προβλημάτων από εσφαλμένες προσωπικές επιλογές. Το μεγαλύτερο λάθος ως οικογενειάρχης, με το δεύτερο συστατικό να με βαραίνει έως την ώρα που αποδέχτηκα ότι δεν είμαι θεός, ήταν που επέλεξα μια επαρχιακή πόλη για να τα μεγαλώσω τα παιδιά. Διότι εκεί, τη δεκαετία του 1980 η μόλυνση της ατμόσφαιρας ήταν πολύ πιο χαμηλή απ’ ό,τι στην Αθήνα. Ωστόσο, οι συνθήκες ευνοούσαν την ανάπτυξη του ακάρεων. Κάποιων αραχνοειδών που προκαλούν αλλεργίες, με τραγικά αποτελέσματα στην αναπνοή. Η επιστροφή στην πρωτεύουσα έφερε και μια νέα απασχόληση. Έγινα spin doctor, διαμορφωτής του λόγου και της τακτικής κομμάτων στην πορεία για την εξουσία. Αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσουν από κριτική και αυτοκριτική γιατί πάλεψε, αλλά -δυστυχώς για την ισορροπία του πολιτικού σκηνικού- με «όπλα» σαν αυτά της ηγεσίας της ομάδας… Βάγκνερ.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης