Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χωρίς σαφή καθοδήγηση από τα διεθνή οι επενδυτές συνεχίζουν την ενθυλάκωση κερδών

EUROKINISSI

Το ψαλίδισμα των αποτιμήσεων και η πτώση των βασικών δεικτών ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου τριμήνου.

Την καθοδήγηση των επενδυτών για τη δυναμική που αρμόζει στη συνέχεια της χρονιάς δεν μπορεί να τη δώσει κάποιος φωτεινός παντογνώστης. Θα προκύψει από τις κινήσεις των ισχυρών θεσμικών και από την αντίδραση των ιδιωτών επενδυτών, όπως αυτή θα εκφραστεί σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Η διόρθωση που ξεκίνησε χθες μπορεί να τρομάζει αρκετούς “ακάπνιστους” από άγριες πιέσεις στις αποτιμήσεις. Αλλά η άποψή μας είναι πως λειτουργεί ευεργετικά αν την δούνε οι ιδιώτες επενδυτές σαν πρόσκληση για είσοδο σε αγορά που έχει μπροστά της υγιή ανάπτυξη.

Στα διεθνή

Η διάθεση αλλάζει στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αφού ο πληθωρισμός επέστρεψε με εκδικητική διάθεση, δυσκολεύοντας τη ζωή των επενδυτών και αναγκάζοντας τους κεντρικούς τραπεζίτες να διατηρήσουν μια επιθετική σύσφιξη στην προσέγγισή τους  για τα επιτόκια. Τα τελευταία οικονομικά στατιστικά είναι σαφώς κακά, αυξάνοντας το φάσμα της ύφεσης ή, στη χειρότερη περίπτωση, του στασιμοπληθωρισμού. Η εβδομάδα θα προσφέρει περισσότερες ενδείξεις, με προγραμματισμένους μακροοικονομικούς δείκτες και πλήθος ομιλιών από τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Στην Αθήνα

Το ψαλίδισμα των αποτιμήσεων και η πτώση των βασικών δεικτών ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου τριμήνου. Ήταν πολλοί οι λόγοι που προκάλεσαν τη χθεσινή αρνητική εικόνα της Αγοράς. Κύρια το μετέωρο βήμα των αναπτυγμένων αγορών μετοχών επηρεάζει τις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών. Το δε επικρατέστερο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει συνέχεια στο κλασικό ρητό των χρηματιστηρίων το ‘buy the roumor, sell the fact’. Αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός.

Η άποψή μας ήταν πως η άνοδος της Αθηναϊκής αγοράς στο δεύτερο ειδικά τρίμηνο ήταν στενά δεμένη με στοιχήματα περί αυτοδυναμίας από το κόμμα της ΝΔ. Θυμίζουμε την αναφορά: Η στήλη σας διαβεβαιώνει ότι σταμάτησαν οι κινήσεις  με γενικευμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον.  Το ίδιο συμβαίνει  και με αυτές που με γενικευμένες εντολές πώλησης αποσκοπούν στην ενθυλάκωση κερδών από την πλευρά επαγγελματιών διαχειριστών, που επιλέγουν κινήσεις βραχυπρόθεσμων οριζόντων. Σε μισή ώρα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης χθες, που έφερε τζίρο 11,5 εκατ. ευρώ, οι ΔΤΡ και FTSE25 έχαναν πάνω από -1%.

Παράλληλα, τη σκυτάλη της καθόδου από τα ασιατικά χρηματιστήρια κουβαλούσαν οι δείκτες στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά. Αυτό καθιστούσε σχετικά δύσκολο τον εντοπισμό των αιτίων για την φυγή από το ρίσκο των ελληνικών αξιών. Η εβδομάδα που ξεκίνησε χαρακτηρίστηκε από αρθρογράφο του Bloomberg στα γεωπολιτικά ως έχουσα απόκοσμη ηρεμία. Αντίθετα στις συναλλαγές του ΧΑ είχαμε μια κοσμικότατη προσέλευση κάθε είδους επενδυτή. Το αποτέλεσμα ήταν στο ξεπούλημα που έγινε το πρώτο τρίωρο ο τζίρος να φτάνει τα 62 εκατ. ευρώ, και οι απώλειες του ΔΤΡ να ξεπερνούν το -4%, με τον Γενικό Δείκτη κάτω και από τις 1240 μονάδες. Οι θεσμικοί συνεπώς τον έστειλαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις πλησιέστερες για τους εγχώριους αναλυτές στηρίξεις.

Η στροφή των κεφαλαίων από τις Αγορές μετοχών και η υποχώρηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες αποτελεί γεγονός που συνεπάγεται αποφασιστικές κινήσεις με εκδόσεις στα εταιρικά ομόλογα. Πιο συγκεκριμένα, στην έκδοση νέου μη μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 300 έως 500 εκατ. ευρώ επταετούς διάρκειας πρόκειται να προχωρήσει άμεσα η Mytilineos. Το ομόλογο θα απευθυνθεί σε επενδυτές λιανικής. Θα είναι μη μετατρέψιμο με δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής και θα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Χθες το πρωί από την Depolas Investment Services. τόνισαν: “Από σήμερα ξεκινά και επίσημα μια διαφορετική ‘πίστα’ για το Χ.Α., μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, καθώς δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία να αποφευχθούν οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται για την αναδιάταξη της Ελληνικής Οικονομίας. Άλλωστε, μόνο αυτές μπορούν να προσφέρουν ένα μόνιμο χαρακτήρα στην ανοδική τάση του ΓΔΧΑ. Από την άλλη, οι γεωπολιτικές εξελίξεις δείχνουν κάποια αλλαγή του ‘status quo’ στη Ρωσία, ασχέτως αν το επεισόδιο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε εντός ωρών. Πιθανότατα λοιπόν, να έχουμε και νέα επεισόδια στο μέτωπο αυτό. Επιπλέον, σε επίπεδο μικροοικονομίας σημειώνουμε ότι η αρχική μέτρηση μεταποίησης PMI (S&P Global) Ιουνίου των ΗΠΑ, ήταν η χειρότερη από τον Δεκέμβριο του 2022. Στο εσωτερικό, παραμένουμε επιφυλακτικοί για τα βραχυπρόθεσμα περιθώρια ανόδου. Αναβαθμίζουμε ελαφρώς το εκτιμώμενο ανοδικό όριο για τον ΓΔΧΑ στις 1310 μονάδες, ενώ υπενθυμίζουμε τις αποκοπές μερισμάτων Δεικτοβαρών Εταιρειών. Τα πτωτικά όρια του ΓΔΧΑ, για το επόμενο διάστημα, εκτιμούνται στην ζώνη των 1180 μονάδων”.