Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ώρα της ΕΚΤ μετά την αντίδραση από την «παύση» της Fed προκαλεί  νευρικότητα

Intime News

Η αγορά ομολόγων δεν πιστεύει πλέον πραγματικά σε μείωση επιτοκίων φέτος.

Στα διεθνή

·        Ο S&P 500 διαπραγματεύτηκε χαμηλότερα, αντιστρέφοντας τα πρώτα κέρδη μετά την αντίδραση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ σε μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο οικονομία και μια βραδύτερη πτώση του πληθωρισμού.

·        Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 1,19% στις 33.806,68 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 0,61% στις 4.342,25 μονάδες. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 0,67% στις 13.482,57 μονάδες.

·        Οι ευρωπαϊκές αγορές που έκλεισαν πολύ νωρίτερα ακολουθώντας  τον,ως το πρώτο δίωρο, θετικό βηματισμό της Wall Street και τα νέα υψηλά 33 ετών για τον Ιαπωνικό Nikkei έκλεισαν με κέρδη

·        Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο 5 με 5,25%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και της αγοράς, ενώ προέβλεψε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αργότερα το 2023. Η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις.

·        Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ειδοποίησαν για δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων 25 μονάδων βάσης τη φετινή χρονιά. Τον Μάρτιο ανέμεναν ότι τα επιτόκια θα πιάσουν «ταβάνι» στο 5,1% το 2023.

·        Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1% φέτος, έναντι πρόβλεψης 0,4% τον Μάρτιο, και να επιταχυνθεί οριακά το 2024, στο 1,1%.

Δύο αξιωματούχοι της Fed βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν εκεί που είναι και τέσσερις βλέπουν μια ενιαία επιπλέον αύξηση κατά τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, όπως πιθανότατα αρμόζει.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ωστόσο, προβλέπουν 100 μονάδες βάσης μειώσεις επιτοκίων το 2024, παράλληλα με τον ταχεία πτώση του πληθωρισμού. Σε συνδυασμό, η προοπτική των επιτοκίων και οι προβλέψεις είναι πιθανό να οδηγήσουν τους επενδυτές να αναμένουν επανάληψη των αυξήσεων των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, αρχής γενομένης από την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής τον Ιούλιο.

Στην Αθήνα

Η αγορά ομολόγων δεν πιστεύει πλέον πραγματικά σε μείωση επιτοκίων φέτος. Αυτή η θέση είναι συνεπής με την πιο πρόσφατη έρευνα της Bank of America στην ομάδα των μεγάλων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, η πλειοψηφία των οποίων αναμένει τώρα μια πρώτη μείωση επιτοκίων κάπου στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και όχι πλέον το 2023. Αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία αλλαγής της στάσης τους σε όλα τα επενδυτικά λιμάνια.

Στο πρώτο δίωρο χθες, η κίνησή του μέσου όρου ήταν πλάγια και μεταξύ των 1267,2 και των 1271,7 μονάδων. Αμέσως μετά ( στις 12:30 ) η πορεία του πήρε τη μορφή του Μ με εκκίνηση από τις 1271,5. Είδαμε πόσες πολλές παραλλαγές  μπορεί να εφαρμόσουν οι θεσμικοί στην σχέση προσφοράς και ζήτησης ώστε να συνεχίσει η αγορά την άνοδό της χωρίς να παραβιάζεται το επίπεδο της αντίστασης στις 1280 μονάδες. Δυο φορές χτύπησε στις 1276 στις 12:51 και στις 15:35 που εμφανίστηκε και το νέο υψηλό στο έτος που ήταν οι 1276,81 μονάδες, με το ενδιάμεσο χαμηλό τις 1273 και στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1272,44. Η “ραχοκοκαλιά” αυτής της πορείας ήταν ο ΔΤΡ.

Με διάθεση να ερμηνεύσουμε αυτή την ιδιαίτερη φροντίδα που δείχνουν οι ισχυροί ξένοι θεσμικοί καταγράψαμε την κίνηση που εμφάνισαν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις. Οι άνθρωποι με την καλύτερη πληροφόρηση για τα χρηματοοικονομικά στα διεθνή και για την ελληνική οικονομική πραγματικότητα, έχουν φορτώσει με περισσή βεβαιότητα τα χαρτοφυλάκιά τους  με μετοχές του 25άρη. Για την ΠΕΙΡ η αξία των πακέτων ήταν πάνω από 60 εκατ. ευρώ, για την ΕΤΕ 43,1 εκατ. ευρώ, για την ΑΛΦΑ ήταν 15,5 εκατ. ευρώ, ενώ για την ΕΥΡΩΒ  η αξία ήταν κάτω από 5 εκατ.

Από αυτή την προσέγγιση φαίνεται ποιες από τις τράπεζες είχαν “χώρο” να αποκτήσουν και άλλους θεσμικούς στη μετοχική τους σύνθεση και ποιες είχαν αυτό που λέμε ισχυρό μεγαλομέτοχο. Όμως θα αδικούσαμε και αρκετά blue chip αν δεν αναφέραμε το έμπρακτο ενδιαφέρον για… “πακετοποίηση” από ξένους θεσμικούς. Ξεχωρίσαμε την ΜΠΕΛΑ με αξία πακέτων 35,3  εκατ. ευρώ, για τον ΟΤΕ τα πακέτα ξεπέρασαν τα 23,7 εκατ. ευρώ, για τον ΟΠΑΠ η αξία πακέτων  ανήλθε στα 23,6 εκατ. ευρώ, για τη ΔΕΗ οι προσυμφωνημένες συναλλαγές χωρίς να είμεθα βέβαιοι για την ακρίβεια του αθροίσματος ξεπέρασαν τα 8 εκατ. ευρώ.

Οι ως χθες τοποθετήσεις περιλαμβάνουν:

·        H Deutsche Bank επιλέγει τις Alpha Βank, Eurobank, ΕΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς, ανάμεσα στις μετοχές του Ευρωπαϊκού Νότου, για τις οποίες συστήνει “buy”, στα πλαίσια της οικονομικής ανάπτυξης που θα προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς θα οδηγήσει με ασφάλεια τις αυξήσεις των χορηγήσεων τα επόμενα έτη.

·        Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΜΠΕΛΑ, η ημερομηνία ετήσιας τακτικής γ.σ. των μετόχων: 5/7/2023, ημερομηνία αποκοπής μερίσματος χρήσης 2022: 23/8/2023, ημερομηνία έναρξης καταβολής μερίσματος χρήσης 2022: 29/8/2023. Το ΔΣ, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου και καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει σταθερό, αποφάσισε να προτείνει στην τακτική γ.σ., τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 ποσό μικτού 0,3220 ευρώ ανά μετοχή.

·        Ο κ. Μαυρουδής  διαχειριστής χαρτοφυλακίου, Fast Finance ΑΕΠΕΥ μεταξύ άλλων ανέφερε: Η συνέχιση της ανόδου έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από κάποια αντιστροφή και οποιαδήποτε προσπάθεια διόρθωσης θα δώσει ευκαιρίες επανατοποθέτησης. Οι τίτλοι που μας ενδιαφέρουν είναι πρωτίστως εκείνοι που ήδη έχουν “τρέξει” και που υποστήριξαν το ανοδικό ράλι ενώ, κλαδικά, κοιτάμε Πληροφορική, Τράπεζες, Κατασκευές και Ενέργεια/ΑΠΕ”.

·        Η Leon Depolas Sec. υπογράμμισε: Η μεταβλητότητα που εμφανίζει ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάσουμε ακόμα, κάτι που ισχύει και για τον Ευρωπαϊκό δείκτη τιμών καταναλωτή. Στο εσωτερικό, είναι φυσιολογική μια αύξηση των διακυμάνσεων, εν όψει και της επικείμενης εκπνοής των Παραγώγων”.