Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στις 1.250 μονάδες με νέο υψηλό 9 ετών

Nikos Libertas / SOOC

Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου 2014.

Με ήπια άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, στα επίπεδα των 1.250 μονάδων, καταγράφοντας νέο υψηλό 9 ετών. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα στη μετοχή της Alpha Bank, ενώ σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο τζίρος. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.250,61 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,47%.

Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου 2014 (1.254,21 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.257,18 μονάδες (+1,00%) και κατώτερη τιμή στις 1.243,69 μονάδες (-0,09%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 180,97 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 61.000.242 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,57%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,17%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+4,82%), της Alpha Bank (+3,96%), της Σαράντης (+2,70%) και της ΕΥΔΑΠ (+2,58%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (-2,67%), της Autohellas (-1,94%), της Motor (-1,44%) και της Jumbo (-1,17%).

Τα διεθνή

Νευρικότητα και κακό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα Τετάρτη, με τους δείκτες να καταγράφουν πριακές μεταβολές. Η αβεβαιότητα άλλωστε παραμένει, μετά και τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και από την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και από υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του (World Εconomic Outlook) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή παρά τους μετωπικούς ανέμους, σημειώνει η έκθεση, χάρη και στο στήριγμα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Παρόλα αυτά οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, όπως και η μεγάλη πρόκληση της έλλειψης προσωπικού σε ορισμένους κλάδους.

Στην Ευρώπη, ο σκανδιναβικός όμιλος ακινήτων SBB σημείωσε άνοδο 9%, καθώς οι αναταράξεις στην τιμή της μετοχής του συνεχίστηκαν μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου του. Η εταιρεία σημείωσε πτώση άνω του 70% τον τελευταίο χρόνο και πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι διερευνά επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης, με το Bloomberg να αναφέρει την Παρασκευή ότι έχει προσελκύσει ενδιαφέρον σε πρώιμο στάδιο από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Brookfield Asset Management.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού διαπραγματεύθηκαν με μεικτά πρόσημα καθώς τα στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας έπεσαν έξω από τις προβλέψεις, με τις εξαγωγές να σημειώνουν πτώση 7,5% σε ετήσια βάση, σημαντικά χαμηλότερη από την αναμενόμενη πτώση 0,4%, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν μικρότερη πτώση 4,5% σε ετήσια βάση, χαμηλότερη από το 8% που προβλεπόταν.

Στη Wall Street, ο Dow και ο S&P 500 σημείωναν μικρή άνοδο στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,4%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τώρα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι υψηλότερος από όλες τις άλλες προηγμένες οικονομίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρουσιάσει το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού μεταξύ όλων των προηγμένων οικονομιών φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρουσιάσει φέτος πληθωρισμό 6,9%, πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 6,6% για το 2023. Μεταξύ των χωρών που αναλύονται στις τελευταίες οικονομικές προοπτικές του ΟΟΣΑ, μόνο η Αργεντινή και η Τουρκία αναμένεται να έχουν υψηλότερο συνολικό ποσοστό από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πληγείσα από κυρώσεις Ρωσία προβλέπεται να έχει συνολικό πληθωρισμό λίγο κάτω από 5,4% το 2023.

Διαβάστε ακόμη

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα: Πάνω από 23 λίρες το δολάριο