Skip to main content

Wall: Κέρδη με φόντο τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Τα στοιχεία για την απασχόληση ήταν καλύτερα του αναμενομένου το Μάιο, καθώς δημιουργήθηκαν 339.000 νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν 190.000.

O Dow Jones παρουσίασε σήμερα την καλύτερη ημερήσια επίδοση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς οι επενδυτές δέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και η Γερουσία ψήφισε μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων τη συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

Ο Dow ενισχύθηκε 701,19 μονάδες ή 2,12% στις 33.726,76 μονάδες, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από πέρυσι το Νοέμβριο. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,45% στις 4.282,37 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,07% στις 13.240,77 μονάδες αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο την εβδομάδα: ο S&P 500 και ο Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 1,8% και 2% αντίστοιχα. Η σημερινή άνοδος ώθησε τελικά το Dow σε θετικό έδαφος για την εβδομάδα, με κέρδη 2%. Ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη για έκτη διαδοχική εβδομάδα, στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί απο το 2020.

Τα στοιχεία για την απασχόληση ήταν καλύτερα του αναμενομένου το Μάιο, καθώς δημιουργήθηκαν 339.000 νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν 190.000. Πρόκειται για τον 29ο διαδοχικό μήνα αύξησης των θέσεων εργασίας.

Τα μέχρι τώρα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας ασκούσαν πιέσεις στις μετοχές υπό την έννοια ότι θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Όμως, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ταυτόχρονα ότι αυξήθηκε η ανεργία περισσότερο του αναμενομένου, όπως επίσης και ο μέσος όρος ωραιίων κερδών.

Τα δύο τελευταία στοιχεία υποστηρίζουν την άποψη ότι η Fed θα κάνει μία παύση στις επιτοκιακές της αυξήσεις στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σύμφωνα με τον Terry Sandven, στρατηγικό αναλυτή της U.S. Bank Wealth Management.

Το επενδυτικό κλίμα τόνωσε και η απομάκρυνση των ανησυχιών για το αμερικανικό χρέος, καθώς η Γερουσία ενέκρινε τη συμφωνία αίροντας και το τελευταίο εμπόδιο προτού κατατεθεί στο γραφείο του Αμερικανού προέδρου για την τελική επικύρωση.