Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η Αθηναϊκή αγορά στηρίζεται στις αντιθέσεις που έχει έναντι ισχυρότερων ανταγωνιστών  

Για πόσους  ο μέσος όρος μοιάζει με… “ένα μικρό καράβι που ήταν αταξίδευτο;”. Μάλλον σε ορισμένους από τους  νεότερους εκ των συμμετεχόντων.  Στην πραγματικότητα όμως  είναι ένα καράβι που μια σειρά από λάθη το κάνανε σκούνα. Έχοντας ωστόσο φθάσει το 1999 πάνω από τις  6000 μονάδες είναι η μόνη αγορά μετοχών που δεν ξεπέρασε τα επίπεδα της κορύφωσης στον περασμένο αιώνα.

Στα διεθνή

·        Οι διαπραγματευτές των Ρεπουμπλικάνων και του Λευκού Οίκου πλησιάζουν σε μια συμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους και περιορισμό των ομοσπονδιακών δαπανών για δύο χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

·        Οι traders  τιμολόγησαν πλήρως άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά τρίμηνο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις πολιτικής και περισσότερες από μία στις δύο πιθανότητες η αύξηση αυτή να φτάσει τον επόμενο μήνα. Η στροφή ήρθε καθώς οι αποδόσεις των ΗΠΑ αυξήθηκαν, με το επιτόκιο δύο ετών να αυξάνεται στο 4,53%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, περίπου την εποχή που οι χρεοκοπίες των αμερικανικών τραπεζών συντάραξαν τις αγορές και ώθησαν την αγορά του δημόσιου χρέους.

·        Η κεντρική τράπεζα της Κίνας πιθανότατα θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις μεγάλες τράπεζες νωρίτερα από ότι αναμενόταν. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν τώρα ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας θα αυξηθεί κατά 5,5% φέτος σε σχέση με ένα χρόνο πριν, υποχωρώντας από την προηγούμενη εκτίμηση 5,6%.

·        Η UBS και η ελβετική κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τους ακριβείς όρους μιας κρατικής εγγύησης, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει το κλείσιμο της εξαγοράς της Credit Suisse, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ευρωπαϊκών μετοχών υποδεικνύουν ένα σιωπηλό ξεκίνημα καθώς οι traders παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους των ΗΠΑ.

·        Ο Μπόρις Βούιτσιτς της ΕΚΤ μιλά σε συνέδριο στην Κροατία.

·        Τα αναμενόμενα στοιχεία περιλαμβάνουν λιανικές πωλήσεις από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Γαλλία και την Ιταλία.

·        Ο Nasdaq έκλεισε σχεδόν 2% υψηλότερα με την κύρια ώθηση να προέρχεται από εταιρείες που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Βλέπε Nvidia. Ο κατασκευαστής chip σημείωσε άνοδο 24%, που τον ώθησε στο ανώτατο όριο της αγοραίας αξίας του, του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

·        Ωστόσο, η ευρύτερη αγορά ήταν λιγότερο βατή. Ο S&P κέρδισε σχεδόν μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα αλλά ο Dow έχασε έδαφος.

·        Η First Republic πλήρωνε σε δεκάδες υπαλλήλους περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στην ακμή πριν από την κατάρρευσή της. Για τουλάχιστον έναν τραπεζίτη, ο απολογισμός ξεπέρασε τα 35 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ξεπερνώντας ακόμη και το νέο αφεντικό Jamie Dimon.

·        Οι συνομιλίες για το όριο του χρέους συνεχίζονται με τους Ρεπουμπλικάνους να λένε ότι οι διαφορές με τον Λευκό Οίκο στενεύουν.

·        Η Susan Collins είπε ότι η Fed μπορεί να έχει φτάσει ή να πλησιάζει στο σημείο στο οποίο μπορεί να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

·        Η Γερμανία σημειώνει την πρώτη ύφεση από την έναρξη της πανδημίας.

·        Η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτοξεύτηκε σε επίπεδα ρεκόρ, εντείνοντας την πίεση στον Rishi Sunak να εκπληρώσει μια δέσμευση ώστε να μειώσει τους αριθμούς. Ο αριθμός των μεταναστών εμφάνισε  αύξηση 118.000 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. καθώς υπολογίζεται ότι 606.000 περισσότεροι άνθρωποι μετακόμισαν στη Βρετανία από όσοι αναχώρησαν.

·        Η Γερμανία σημείωσε την πρώτη της ύφεση από την έναρξη της πανδημίας. Η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, όταν συρρικνώθηκε κατά 0,5%.

·        Η γαλλική επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

·        Οι τιμές παραγωγού της Ισπανίας μειώθηκαν κατά 2% τον Απρίλιο κάθε μήνα.

·        Οι υπερπλούσιοι του κόσμου επιδιώκουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε δημόσιες και ιδιωτικές αγορές για να εκμεταλλευτούν το μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο, δείχνει μια έρευνα της BlackRock.

·        Η ΕΕ έχει ακινητοποιήσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας από την εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συνομιλιών σχετικά με τον τρόπο χρήσης τέτοιων κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της χώρας.

·        Εκατομμύρια ζεύγη απούλητων Yeezys είναι στοιβαγμένα σε αποθήκες από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα. Η Adidas, δεν μπορούσε να αποφασίσει τι να κάνει με όλα τα αμαυρωμένα εμπορεύματα που δημιούργησε ο άνθρωπος που ήταν, μέχρι πρόσφατα, ο πιο εξέχων επιχειρηματικός της συνεργάτης. Η συνολική αξία αυτών των αθλητικών παπουτσιών: περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Αθήνα

Πιθανότατα τώρα έχουμε απλά μια άνοδο που σε μεγάλο ποσοστό θα είναι εντυπωσιακή, μόνο και μόνο από το φαινόμενο της χαμηλής βάσης, που αφορά στην εκκίνηση της αποκατάστασης των αποτιμήσεων. Πριν από τρία χρόνια και 3 μήνες ο ΓΔ στις 18 Μαρτίου του 2020 είχε πιάσει τις 487,35 μονάδες στο κλείσιμο με κατώτερο ημέρας 473,17!  Στις 30 Οκτωβρίου του 2020 είχε σκαρφαλώσει στις 600 χονδρικά. Μετά από ανοδική κίνηση ως τις 970 τον Φεβρουάριο του 2022,  που αναιρέθηκε, αν και κατάφερε να επιστρέψει στις 950 στις 21 Απριλίου, είχαμε αμέσως μετά μια βαθειά διόρθωση. Με διπλή ή μάλλον τριπλή εγγραφή πυθμένα.

Αναφερόμαστε στο χαμηλό του Μαρτίου, εμφανίστηκε στις 8 Μαρτίου και ήταν 789 μονάδες. Ακολούθησαν, η πρόσκρουση στις 780 μονάδες στις αρχές Ιουλίου του 2022 και στις 790 στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Δεν θα διαφημίσουμε τους ελάχιστους παράγοντες που θεώρησαν όταν συνέβησαν αυτά πως αυτή η κίνηση μοιάζει με τι ξεκίνημα της ανόδου του 1999. Αλλά υπήρξαν λίγοι και τολμηροί ούτε είναι αυτό κάτι χρήσιμο για τις φίλες και τους φίλους της στήλης. Αντίθετα η πληροφορία για την αντιστοίχηση βοηθά όποιον δεν είναι τεμπέλης. Μια προσεκτική μελέτη εκείνης της περιόδου είναι πλέον εύκολη από το πλήθος των πληροφοριών του site της Ν. Κάντε τη και δεν θα μετανιώσετε.

Η προσέγγιση με συνοπτικές διαδικασίες το επίπεδο των 1200 μονάδων υποχρέωσε τους εγχώριους αναλυτές να προβούν σε παρατηρήσεις και προτροπές με χειροπιαστή χρησιμότητα, καθώς αναμένεται μια επιπλέον συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών που τους ενεργοποιεί η άνοδος. Ειδικά όταν είναι εντυπωσιακή.

Η  πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές έκανε θεαματικό τζίρο. Το 85% του τζίρου έγινε σε τίτλους του MSCI συμπεριλαμβανομένου και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ που αργά ή γρήγορα θα μπει στον δείκτη. Θυμίζουμε ότι υπάρχει και ο small cap MSCI που από 1 Ιουνίου υποδέχεται τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την AUTOHELLAS. Αυτοί είναι και οι τίτλοι που ουσιαστικά θα μπουν στο στόχαστρο των funds αμέσως μετά την επενδυτική βαθμίδα.

Από την τοποθέτηση του Ηλία Ζαχαράκη, πρόεδρου και Δ Συμβούλου της  Fast Finance εκτός της ανωτέρω εισαγωγής ξεχωρίσαμε: “Στην παρούσα βλέπουμε θεσμικούς και funds που μπορούν να αγοράσουν Ελλάδα να τοποθετούνται στον χρηματιστήριο και στα ομόλογα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΓΔ κερδίζει 30% και ο τραπεζικός 50% για το 2022. Τα funds που αγοράζουν βραχυπρόθεσμα ή μεσομακροπρόθεσμα ξέρουν ότι θα βρουν τους “αναγκαστικούς” νέους αγοραστές να πουλήσουν.

Όσο η αγορά ανεβαίνει κάποιοι βρίσκονται με ρευστότητα και μεγάλα κέρδη με αποτέλεσμα αν οι τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν αναγκαστικά, πάνε σε τίτλους που έχουν “μείνει πίσω» Σε αυτή την περίπτωση έχουμε μία ανατροφοδοτούμενη ανοδική κίνηση. Όσο αυτό συνεχίζεται  θα βλέπουμε και άλλους τίτλους της μικρότερης κεφαλαιοποίησης να μπαίνουν στο παιχνίδι της ανόδου. Η μικρή κεφαλαιοποίηση έχει πολύ λιγότερους ενδιαφερόμενους επενδυτές με αποτέλεσμα όταν μία σημαντική ρευστότητα μπει ή βγει από αυτές η κίνηση είναι απότομη. Όσο πιο πολύ αργήσει η επενδυτική βαθμίδα τόσο το καλύτερο για την αγορά μιας και η προσδοκία θα συνεχίσει να υπάρχει χωρίς να έχουμε το νέο.  Όσο ο καιρός περνάει και η αγορά συνεχίσει την άνοδο θα έχουμε μέρα με την μέρα περισσότερους συμμετέχοντες τόσο θεσμικούς όσο και μικροεπενδυτές. Ήδη η αγορά πληρώνει τα καλά αποτελέσματα με την μεσαία κεφαλαιοποίηση να παίρνει κεφάλιi”.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Hellenic – American Sec. Γιώργος Πήττας αναδεικνύει  τα βασικά επενδυτικά ερωτήματα:  “Η Αγορά ξεκίνησε από την περιοχή των 550 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, για να ξεπεράσει τις 1200 μονάδες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, καταγράφοντας υψηλό 9 ετών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, Κι όλα αυτά σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, όπου μετά τον κορωνοϊό ήρθε η ενεργειακή κρίση, ο ξεχασμένος πληθωρισμός και μία πρωτοφανούς ρυθμού αύξηση των επιτοκίων.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι “και τώρα τι”; Η απάντηση είναι απλή. Ανάπτυξη και πάλι ανάπτυξη. Οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο ένα μεμονωμένο κλάδο, όπως ο COVID τις Φαρμακευτικές, ή η ενεργειακή κρίση τις Εταιρείες Ενέργειας, ή η αύξηση επιτοκίων τις Τράπεζες. Αλλά, για την άνοδο της Αγοράς συνολικά, χρειάζεται να υπερβούμε την εκτιμώμενη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Τα περιθώρια υπάρχουν και η τύχη της Χώρας είναι πια στα χέρια μας”.