Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Τα κεκτημένα των ξένων θεσμικών

Όταν, ωστόσο, πολλοί και οι περισσότερο φωνακλάδες εγχώριοι αναλυτές, τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, προεξοφλούσαν τη μονιμότητα και την καταστροφική επίδραση του πληθωρισμού

Μερικές φορές τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από το σκηνοθετημένο παρασκήνιο και προσκήνιο που αποφασίζουν να περιγράψουν ως πραγματικότητα οι εγχώριοι παράγοντες, παρασύροντας και τους ρεπόρτερ που επηρεάζουν. Ωστόσο, τα περί στοιχημάτων για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σχετικά μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα των συμφερόντων και των μαθηματικών υπολογισμών. Το αν υπάρχει και σε ποια κατεύθυνση επίδραση της ρητορικής των κομμάτων στη διαμόρφωση της εικόνας για την οικονομία, ας το απαντήσει μέσα του ο καθένας. Η ακρίβεια της απάντησης, πάντως, αποτελεί και το μέτρο της προστασίας των προς διαχείριση κεφαλαίων. Αναφερόμαστε στην αυτοπροστασία.

Όταν, ωστόσο, πολλοί και οι περισσότερο φωνακλάδες εγχώριοι αναλυτές, τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, προεξοφλούσαν τη μονιμότητα και την καταστροφική επίδραση του πληθωρισμού, οι ξένοι θεσμικοί αγόραζαν ελληνικές αξίες. Γιατί όντας αποστασιοποιημένοι από την πολιτική διαμάχη είχαν αντιληφθεί την ύπαρξη στοιχείων που προσέδιδαν ανθεκτικότητα στην οικονομία μας και που θα της χάριζαν ρυθμούς ανάπτυξης ξεχωριστούς στην Ευρωζώνη. Πήραν, λοιπόν, την αγορά από τις 790-800 μονάδες στις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Μαρτίου την είχαν ανεβάσει στις 1.141, με κλείσιμο στις 1.133,11. Από τότε, ως ανταπόκριση στη διόρθωση των διεθνών αγορών, διαμορφώθηκε μια κάθοδος έως τις 20 Μαρτίου, στις 998 μονάδες.

Η κάθοδος αυτή τροφοδοτήθηκε από την κρίση εμπιστοσύνης σε μεσαίου μεγέθους τράπεζες των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η είδηση για αδυναμία ανταπόκρισης των υποχρεώσεων της Credit Suisse. Ο Γ.Δ., με το rebound μέσω ανοικτά εκφρασμένου από ξένους οίκους αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις ελληνικές τράπεζες, ξεκόλλησε από τις 1.000 μονάδες και από τις 19 Απριλίου έως την Παρασκευή 19 Μαΐου διατηρείται ανάμεσα στις 1.080 και 1.130 μονάδες. Από τις 9 Μαΐου τον κρατούν μεταξύ των 1.116 και 1.140 μονάδων. Γιατί; Προφανώς διότι δεν επιθυμούν να δοθεί η παραμικρή ευκαιρία για τοποθετήσεις καθυστερημένων μεσαίου μεγέθους θεσμικών ή και ιδιωτών σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Ειδικά εάν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν περιέχει κάποιο ανατρεπτικό μήνυμα.

Ξένοι και εγχώριοι ενδιαφέρονται για την κατεύθυνση που θα αποκτήσει η προσπάθεια της οικονομικής συμμόρφωσης. Θεωρούν παράλληλα πως παρά τις απανωτές καταγγελίες από το ένα κόμμα στο άλλο για εγκληματικές οικονομικές αποφάσεις, κανένα δεν θα διαχειριστεί την εξουσία καταστροφικά. Ο Γ.Δ. απέχει +43% από τα χαμηλά του περσινού φθινοπώρου, η ΠΕΙΡ +129% και ακολουθούν ΜΥΤΙΛ (+96%), ΑΡΑΙΓ (+81%), ΕΤΕ (+77%), ΕΥΡΩΒ (+69%) και ΜΠΕΛΑ (+61%). Ενδεικτικό του επενδυτικού φρονήματος ότι, παρά την εκπνοή των σειρών Μαΐου και τις χθεσινές εκλογές, το μέγιστο εβδομάδας έγινε και ανώτερο τριών τελευταίων μηνών για ΤΙΤC, ΣΑΡ, ΟΤΟΕΛ, ΕΤΕ και ΕΕΕ.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Στερνή μου γνώση…

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα! Είναι μια φράση που δεν θα αποτύπωνε την ικανοποίηση των συμπολιτών μας γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το κοινό καλό, αν ξεπηδήσει σήμερα. Δεν είναι εύκολο επίσης να ισχυριστεί, ακόμα και ένας παρατηρητής με ελαστικότητα σε επίπεδο πολιτικών κριτηρίων, πως αισθάνθηκε μια πληρότητα αναφορικά με τις πληροφορίες που του παρείχαν τα επιτελεία των κομμάτων για το πρόγραμμα ή το όραμά τους. Όσο για την εικόνα της χώρας συνολικά και τα εθνικά ζητήματα, κυριάρχησε επίσης σκοτάδι και ζόφος. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων, για πρώτη φορά στα χρονικά, φώτιζαν αποκλειστικά τα θέματα που θεωρούσαν κατάλληλα να αποδείξουν πως οι αντίπαλοι είχαν κάνει εγκληματικά λάθη και παραλείψεις. Τα μέσα επικοινωνίας των πολιτικών με τους πολίτες και η εμβέλειά τους στο πεδίο του επηρεασμού έχουν πολλαπλασιαστεί. Η χρήση τους, ωστόσο, αφορά πολύ υποβαθμισμένου περιεχόμενου ιδέες και προγράμματα και αυτό δεν γίνεται από ένα, αλλά από όλα τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης