Skip to main content

Bloomberg: Οι ελληνικές μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, παρότι επίκεινται εκλογές

Nikos Libertas / SOOC

Η μεγαλύτερη ώθηση έχει προέλθει από τις τράπεζες, με τον ελληνικό τραπεζικό δείκτης να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα χαμηλά του Ιουλίου

Οι ελληνικές μετοχές σημειώνουν μερικά από τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως παρότι η χώρα οδεύει προς τις εκλογές της Κυριακής, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει επενδυτικής βαθμίδα.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο 22% το 2023, το έκτο καλύτερο από τους 92 δείκτες αναφοράς που παρακολουθεί το Bloomberg ενώ προπορεύεται των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών. Η μεγαλύτερη ώθηση έχει προέλθει από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Πειραιώς Χρηματιστηριακή Συμμετοχών ΑΕ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ, και από εταιρείες καταναλωτικού προσανατολισμού, όπως η Jumbo ΑΕ και η ΟΠΑΠ ΑΕ.

Οι εκλογές είναι πιθανό να αποτελέσουν τον τελευταίο καταλύτη για τις αγορές, αφού οι οίκοι αξιολόγησης δήλωσαν ότι μια πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα εξαρτηθεί από την διατήρηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας από την επόμενη κυβέρνηση.

Παρότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερη εκλογική μάχη, τροφοδοτώντας τη μεταβλητότητα,το ράλι των μετοχών μέχρι στιγμής έχει υποστηριχθεί από την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τη μεγαλύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ψηφοφορία της 21ης Μαΐου θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανάδειξη μονοκομματικής κυβέρνησης. Παράλληλα επισημαίνει ότι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα ήταν δυνατό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να σχηματίσει συνασπισμό με το σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται να τερματίζει τρίτο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιώργο Λαγαριά, επικεφαλής οικονομολόγο της Mazars,ο κίνδυνος ενός δεύτερου εκλογικού γύρου δεν αποτιμάται αρνητικά καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στη βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας και στην έξοδό της από το από την κατηγορία «junk».

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays επίσης, δεν αναμένουν ότι η νέα κυβέρνηση θα αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις που παρατηρούνται ήδη από το 2015 και λένε ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι πιθανή εντός του επόμενου έτους. Η Ελλάδα είναι επίσης βασικός δικαιούχος δημοσιονομικής στήριξης από την ευρωζώνη κάτι που θα συνεχίσει να ενισχύει εγχώριες και ξένες επενδύσεις.

Ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα χαμηλά του Ιουλίου καθώς οι τέσσερις κορυφαίες τράπεζες της χώρας σημείωσαν πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων και επωφελήθηκαν από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται ακόμη και σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με το ενδεχόμενο να επαναλάβουν τη διανομή μερισμάτων

Σε μια περαιτέρω επισφράγιση της αποδοχής των επενδυτών, τονίζει το Bloomberg, οι ελληνικές μετοχές έχουν ανακτήσει τις απώλειες που προκλήθηκαν εν μέσω της τραπεζικής αναταραχής τον Μάρτιο.

Παρά τα πρόσφατα κέρδη, ωστόσο, οι μετοχές της χώρας παραμένουν σημαντικά κάτω από τα ιστορικά τους υψηλά και οι αποτιμήσεις δεν είναι αρκετά υψηλές.

naftemporiki.gr