Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με διαφορετικές ερμηνείες η αντίδραση στην Αθήνα την ανεξαρτητοποίησε

Αυτό που προκάλεσε τις επίμονες πιέσεις στις Τράπεζες του 25άρη, ήταν η ανησυχία διεθνώς πως οι επαγγελματίες διαχειριστές είχαν ξεπεράσει γρήγορα και ίσως εσφαλμένα το σήμα κινδύνου από τα τραπεζικά παραπατήματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στα διεθνή

Γεωπολιτικά

·        Ο Xi Jinping είπε στον Volodymyr Zelenskiy ότι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη είναι μέσω των διαπραγματεύσεων και είπε ότι θα στείλει έναν απεσταλμένο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε ουσιαστική την πρώτη του ανταλλαγή με τον Σι μετά την εισβολή.

·        Η Κίνα και οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν ή δύο μήνες ηρεμίας για να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη προτού αρχίσουν να συζητούν σοβαρά ξανά, γράφει η Minxin Pei. Αυτό θα απαιτήσει κάποια πολιτική θυσία από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία θα πρέπει να διαφωνήσει με τη υπέρ της σκληρής αντιμετώπισης  συναίνεση στην Ουάσιγκτον. Το Πεκίνο θα πρέπει να αναστείλει τις στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν και να στείλει νέο πρεσβευτή στις ΗΠΑ.

·        Η Ρωσία κατέσχεσε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που ανήκαν στη Φινλανδική Fortum και τη γερμανική Uniper, τα πρώτα της αντίποινα για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από ευρωπαϊκές χώρες.

Στις αγορές

·        Με οριακές μεταβολές θετικές ως επί το πλείστο κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια και τα ΣΜΕ επί των δεικτών των ευρωπαϊκών αγορών ειδοποιούν για ανοδικό άνοιγμα

·        Μετά από μια ισχυρή αντίδραση στις εταιρικές ειδήσεις στη Wall Street την Τρίτη, οι επενδυτές διχάστηκαν χθες το πρωί μεταξύ των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της Microsoft, βασικού παράγοντα στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq, και των ειδήσεων σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της First Republic, του τρέχοντος αδύναμου κρίκου στις τράπεζες των ΗΠΑ.

·        Η πτώση των ΗΠΑ πυροδοτήθηκε από τις ανανεωμένες ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα, με την First Republic στην πρώτη γραμμή. Το ίδρυμα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχασε τη μισή του αξία, πέφτοντας από 16 $ σε 8,10 $ σε μια μέρα. Πριν από την κρίση στις αρχές Μαρτίου, η μετοχή διαπραγματευόταν πάνω από 120 δολάρια. Η απελευθέρωση επιδεινούμενων αποτελεσμάτων και οι μαζικές ταμειακές εκροές το πρώτο τρίμηνο έχουν κλονίσει την εύθραυστη εμπιστοσύνη της αγοράς.

·        Οι επενδυτές περίμεναν άσχημα νέα από τους ηγέτες της τεχνολογίας, αλλά η Microsoft και η Alphabet έχουν αποφέρει καλά αποτελέσματα, με τα λιγότερο εντυπωσιακά στοιχεία της Alphabet να αντισταθμίζονται από ένα μεγάλο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών. Οι εξαγορές μετοχών παραμένουν ένας αποτελεσματικός τρόπος για τις εταιρείες να επικοινωνούν μέτρια θετικά νέα.

·        Η μετοχή της Alphabet σημείωσε άνοδο 1,7% στις συναλλαγές εκτός ωραρίου. Το Meta Platforms θα αναφέρει αργότερα σήμερα, ακολουθούμενο από το Amazon αύριο και την Apple την επόμενη εβδομάδα.

·        Η Meta προστέθηκε στα καλά νέα των Big Tech (γιγαντιαίες εταιρίες τεχνολογίας) . Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο στο τέλος της διαπραγμάτευσης μετά το ψαλίδισμα των προοπτικών ενώ οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου επέστρεψαν σε ανάπτυξη. Τα σημάδια ανάκαμψης στην ψηφιακή διαφήμιση ενίσχυσαν επίσης το Snap και το Pinterest. Το EBay επίσης εκτινάχθηκε μετά την έκπληξη της πρόβλεψής του προς τα πάνω.

·        Η First Republic έπεσε σε ιστορικό χαμηλό. Οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών των ΗΠΑ σταθμίζουν την προοπτική υποβάθμισης των ιδιωτικών αξιολογήσεών τους για τον δανειστή, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την πρόσβασή του στο δανεισμό της Fed. Σύμβουλοι έχουν παρατάξει πιθανούς αγοραστές νέων μετοχών ως μέρος ενός σχεδίου διάσωσης, ανέφερε το CNBC.

·        Η κυβέρνηση της Γερμανίας αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2023 στο 0,4%, δύο φορές ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Βλέπει τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται στο 5,9% φέτος και στο 2,7% το επόμενο έτος.

Στην Αθήνα

Αυτό που προκάλεσε τις επίμονες πιέσεις στις Τράπεζες του 25άρη, ήταν η ανησυχία διεθνώς πως οι επαγγελματίες διαχειριστές είχαν ξεπεράσει γρήγορα και ίσως εσφαλμένα το σήμα κινδύνου από τα τραπεζικά παραπατήματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Από τη διαχείριση του χρόνου και τη διακύμανση ίσως κάποιοι μπορούν να βγάζουν συμπέρασμα για τις προθέσεις τουλάχιστο των ισχυρών χεριών.

Η εικόνα και τα μηνύματα από το ταμπλό ήταν ειλικρινής και για αυτό δεν υπήρξε έκπληξη από την πλευρά των έμπειρων, όταν έξαφνα η υπεροχή της προσφοράς έδωσε τη θέση της στη ζήτηση που έγινε επίμονη. Γιατί αν και δεν υπήρξε διάθεση για να δοθούν τραπεζικές μετοχές σε τιμή κοντά σε αυτή που ίσχυε στο πρώτο πεντάωρο, αλλά πολύ ψηλότερα, οι αγοραστές τις ακριβοπλήρωσαν ώστε να σχηματίσουν θέσεις σε όλα τα τραπεζικά blue chip. Ήταν οι μεγαλομέτοχοι που καθόρισαν το φινάλε της καθόδου και την κατακόρυφη ανατροπή της.

Με μια συνεδρία που έδειξε σχετικά νωρίς πως θα διέφερε από τις προηγούμενές της, οι θεσμικοί με μεγάλες θέσεις στα Τραπεζικά blue chip ανέλαβαν τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται για να προκαλέσουν αρχικά την πλήρη εκτόνωση της διάθεσης για ρευστοποιήσεις θέσεων και στην συνέχεια την εκτίναξη των τιμών.

Στο πρώτο δίωρο με τζίρο 22,4 εκατ. ευρώ, οι κινήσεις των θεσμικών είχαν αφαιρέσει 8 μονάδες από τον ΓΔ μετά από άνοιγμα με καθοδικό πάλι χάσμα και τον είχαν αφήσει στις 1083 μονάδες, μη επιτρέποντας του να εμφανίσει οριακή έστω θετική μεταβολή.  Η αναφορά σε λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης δεν είναι τυχαία, αλλά συνδεμένη σφικτά με την ανάγκη να φανεί πόσο αυστηρά  διεκπεραιώτρια καθίσταται η καθημερινή πολύ-μονομαχία σε εποχές που απουσιάζει μια δέσμη καταλυτικών γεγονότων. Η μορφή της πορείας του ΓΔ δεν αποτελούσε συνέχεια των προηγούμενων ημερών, βγαλμένη με καρμπόν. Το ταμπλό έμοιαζε να υποδηλώνει ότι κάτι θα άλλαζε στη συνέχεια.

Στις 15:30 ο τζίρος είχε πιάσει τα 37 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ τις 1087,50 μονάδες, αφού η πτώση του ΔΤΡ είχε περιοριστεί στο -0,7%. Οι ανοδικές μετοχές του 25άρη περιλάμβαναν μια Τράπεζα την ΕΤΕ και σειρά για να εμφανίσει μεταβολή, αποκαλυπτική της υπεροχής στη ζήτηση, ήταν η ΑΛΦΑ.

Το θετικό από την σύγκριση της τάσης με αυτή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν πως σε αυτά οι δείκτες δεν εμφάνιζαν τάση για μείωση των απωλειών που έγραφαν για τρίτη μέρα στη σειρά. Οι δε πρόδρομοι για τη διάθεση για ρίσκο δείκτες, ήτοι η δυναμική των αποτιμήσεων των κρυπτο-νομισμάτων ειδοποιούσε για ενδυνάμωση της αναζήτησης αποδόσεων από αξίες υψηλού κινδύνου.

Από την Solidus Sec.: “Η Ελληνική Αγορά διατηρεί την επαφή της με τα πρόσφατα υψηλά, υποστηριζόμενη από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των Επιχειρήσεων και από ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας. Μέχρι τις εκλογές θα έχουμε μάλλον μια γενική σταθερότητα (εκτός από εξωγενείς επεμβάσεις). Η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα επηρεαστεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, από το κατά πόσο θα σχηματιστεί Κυβέρνηση μετά την εκλογική αναμέτρηση. Αν αυτό θα αρχίσει να διαφαίνεται και πριν την Κυριακή των εκλογών, το Χρηματιστήριο μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα την πορεία προς νέα υψηλά έτους. Την ανοδική αυτή τάση, θα έρθει να βρει και η είσοδος της Αγοράς σε επενδυτική βαθμίδα, που θα σημαίνει περαιτέρω άνοδο. Από τεχνικής άποψης βρισκόμαστε σε μια πλάγια συσσώρευση μεταξύ των πρόσφατων υψηλών στη ζώνη 1120 – 1140 και την ζώνη 1050 – 1014. Μέσα στο εύρος αυτό θα προετοιμαστεί η επόμενη ισχυρή τάση της Αγοράς”.

Από την Leon Depolas Sec. τόνισαν: “Το επενδυτικό κλίμα διεθνώς δείχνει να βαραίνει, καθώς η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται ακόμα στην αρχή μιας επιβράδυνσης και δεν έχει επηρεάσει ακόμα σημαντικά την κερδοφορία των Επιχειρήσεων. Ήδη στις ΗΠΑ και το Α΄ τρίμηνο δείχνει ανθεκτικό, καθώς το 81% των Εταιρειών του S&P 500 (σύνολο 95 εταιρείες) που έχει ανακοινώσει τις τελευταίες 7 ημέρες, έδειξε κερδοφορία καλύτερη των εκτιμήσεων. Ήτοι, πέραν από τις εκλογές, ο ΓΔΧΑ δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από πιθανές πιέσεις στο εξωτερικό”.