Skip to main content

Οριακές διακυμάνσεις στη Wall

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσίασαν αυξομειώσεις ακολουθώντας τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα.

Χωρίς κατεύθυνση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones. Οι επενδυτές προσπάθησαν να χωνέψουν τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και τον αντίκτυπό τους στην αμερικανική οικονομία.

Ο S&P 500 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,09% στις 4.154,87 μονάδες, ενώ ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 33.976,63 μονάδες με οριακή πτώση 0,03% ή 10,55 μονάδων. Ο Nasdaq έκλεισε αντίστοιχα με οριακή πτώση 0,04% στις 12.153,41 μονάδες.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσίασαν αυξομειώσεις ακολουθώντας τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα. Παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, η Bank of America ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ αντίθετα η μετοχή της Johnson & Johnson υποχώρησε 2,5% παρότι κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών και να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις της για το 2023.

Από τις υπόλοιπες τράπεζες, η Goldman Sachs είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 1,8% από τη στιγμή που ο τραπεζικός γίγαντας ανακοίνωσε μικρότερα του αναμενομένου έσοδα.

Παρά τις προβλέψεις για μείωση των εταιρικών κερδών μέσα στο σημερινό περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων, η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανθεκτική.

Ωστόσο, οι επενδυτές προειδοποιούν ότι το γεγονός πως τα κέρδη καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις ήδη εξασθενημένες προβλέψεις για την κερδοφορία δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία σε μία αγορά που δέχεται πιέσεις από την προοπτική ότι η σημερινή αυστηρή νομισματική πολιτική θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

«Το σημερινό συγκρατημένο κλίμα έχει να κάνει με τις ανησυχίες για την κερδοφορία, οι οποίες μπορεί να έχουν αποδειχθεί υπερβολικές για το τρίμηνο, όμως οι φόβοι από τις συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις της Fed δεν πρόκειται να απομακρυνθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο αναλυτής της Oanda Εντ Μόια.

Παρά το γεγονός ότι οι καταρρεύσεις των αμερικανικών τραπεζών τον προηγούμενο μήνα προκάλεσαν εκτεταμένες ανησυχίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, περισσότεροι από το 86% των traders αναμένουν μία επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το CME Group. Πρόκειται για μία τελείως διαφορετική θέση από τις φωνές του Μαρτίου που έκαναν λόγο για παύση των επιτοκιακών αυξήσεων.

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, δήλωσε ότι αναμένει ακόμη μία επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου και ότι εν συνεχεία τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.