Skip to main content

Tesla: Βουτιά 7% για τη μετοχή στη Wall Street

Το πρώτο τρίμηνο σηματοδότησε επίσης το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η Tesla παρήγαγε περισσότερα οχήματα από όσα παρέδωσε σε πελάτες.

Οι μετοχές της Tesla και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών υποχώρησαν σημαντικά τη Δευτέρα, καθώς νέα στοιχεία του κλάδου δείχνουν ότι αυξήθηκαν οι πληρωμές των οχημάτων το πρώτο τρίμηνο του έτους εν μέσω αυξημένων επιτοκίων.

Κατά το α’ τρίμηνο, η μέση πληρωμή δανείου για ένα νέο αυτοκίνητο ήταν 730 δολάρια το μήνα, περίπου 75 δολάρια υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με την Edmunds, μια εταιρεία ερευνών για την αγορά αυτοκινήτων. Το μέσο επιτόκιο για τα νέα οχήματα που χρηματοδοτήθηκαν κατά τους πρώτους μήνες του 2023 έφτασε το 7%, έναντι 4,4% ένα χρόνο νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα αποθεμάτων για τα νέα οχήματα έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, οδηγώντας πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες να αναφέρουν υψηλότερες πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η Tesla, με τη μετοχή της να βουλιάζει 7% στη Wall Street, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η αύξηση των πωλήσεων ήταν μέτρια, σχεδόν 4% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, παρά τις μειώσεις τιμών και την ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου Έλον Μασκ για ισχυρή ζήτηση σε αυτές τις χαμηλότερες τιμές.

Κατά τους τελευταίους 12 μήνες η Tesla έχει παράγει 78.000 περισσότερα αυτοκίνητα από όσα έχει πουλήσει, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα λόγια των στελεχών της Tesla περί ισχυρής ζήτησης μπορεί να μην υποστηρίζονται από τους αριθμούς. Αυτή η υπερπαραγωγή 78.000 αυτοκινήτων αντιστοιχεί στο 5% των αυτοκινήτων που έχει κατασκευάσει. Οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου υπολείπονται της παραγωγής κατά 18.000 οχήματα, λιγότερο από το χάσμα του τρίτου και τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους, αλλά εξακολουθεί να είναι ίσο με το 4% των οχημάτων που κατασκεύασε.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αναμένεται να φθάσουν τα 3,5 εκατομμύρια για τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρέχει η J.D. Power, μια εταιρεία ερευνών του κλάδου.

naftemporiki.gr