Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια ακόμα μέρα με εύνοια στο ρίσκο από τις μετοχές παγκόσμια

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗ

Ο μπούσουλας της συμπεριφοράς των θεσμικών ήταν η στατιστική προϊστορία και οι υποδείξεις των εργαλείων της.

Υπάρχει καλύτερη Γερμανία και τη θέλουμε, φώναζαν οι απεργοί στην ισχυρότερη χώρα του ευρώ χθες, επιλέγοντας την παράλυση τις οικονομικής δραστηριότητας. Υπάρχει φως στο τούνελ για τις εισηγμένες στην Αθηναϊκή αγορά και θα το κάνουμε λαμπρότερο, φώναζαν οι τολμηροί μάλλον λιγοστοί ξένοι και εγχώριοι επενδυτές. Παράλογοι αγοραστές δεν υπήρξαν, αφού εν μέσω της διεθνούς Τραπεζικής κρίσης, το Υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε επί τα βελτίω τον ρυθμό ανάπτυξης εφέτος σε 2,3%, από 1,8% της πρόβλεψης του προϋπολογισμού. Επίσης υπήρξε σε παγκόσμια βάση επιστροφή της ανοδικής πορείας των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Οι αποδόσεις κινούνται αντίθετα από τις τιμές των ομολόγων.

Τα διεθνή

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εργάζονται σκληρά

Η Binance και ο ιδρυτής της, Changpeng Zhao, υποβλήθηκαν σε μήνυση από την CFTC επειδή φέρεται πως απέτυχαν να δώσουν σωστά στοιχεία εγγραφής ώστε να επιτρέψουν στους κατοίκους των ΗΠΑ να εμπορεύονται παράγωγα.

Οι προσπάθειες συμμόρφωσης από το κορυφαίο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο ήταν «απάτη», δήλωσε η ρυθμιστική αρχή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Το Bitcoin έπεσε μετά τις ειδήσεις.

Εν τω μεταξύ, η FDIC διερευνά τη συμπεριφορά της διοίκησης στις αποτυχίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Ο Michael Barr της Fed, επικεφαλής μιας επισκόπησης της κατάρρευσης της SVB, την αποκάλεσε «υπόθεση κακοδιαχείρισης σε σχολικά βιβλία».

Η εταιρεία ασφάλισης των καταθέσεων πρόκειται να επωφεληθεί από τη συμφωνία που βοήθησε στην εξαγορά της SVB Financial από την First Citizens, η οποία ήρθε με μια ασυνήθιστη πρόβλεψη: μια πιστωτική γραμμή 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την FDIC. Οι μετοχές της First Citizens αυξήθηκαν περισσότερο από 50%.

Και οι ρυθμιστικές αρχές -μαζί με τραπεζίτες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και πρώην στελέχη της κεντρικής τράπεζας- λένε ότι το σκιώδες χρέος γίνεται μείζον πρόβλημα καθώς τα επιτόκια αυξάνονται.

Στην Αθήνα

Ο μπούσουλας της συμπεριφοράς των θεσμικών δεν ήταν τα θεμελιώδη μεγέθη, ούτε καν οι προσδοκίες για τις αποδόσεις των μερισμάτων. Μόνο τη στατιστική προϊστορία και τις υποδείξεις των εργαλείων της φάνηκε πως υπολογίζανε. Αυτό ήταν το μήνυμα από την συσσώρευση κάτω από τις 1030 μονάδες (οι τακτικοί αναγνώστες γνωρίζουν πόσες φορές τις αναφέραμε) από τις 11:15 ως τις 12:50 αρχικά. Ακολούθησε η πλάγια κίνηση γύρω από τις 1030 από τις 13:00 ως τις 13:35 και το άλμα κατόπιν που οδήγησε στο μέγιστο των 1037,00 και στην πλάγια κίνηση από τις 16:00 ως τις 17:00  μεταξύ των 1034,2 και  1036,7 μονάδων.

Εκπροσωπώντας τους αισιόδοξους διαχειριστές, αν και με διαφορετικά οπτικά πρίσματα, οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν ότι η τρέχουσα περίοδος είναι κατάλληλη  για ανακατάταξη στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, με την βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης. Η Eurobank Equities ειδοποίησε χθες: “Μειώνονται κάπως οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος”. Ενώ Optima Bank τόνισε : “Περιμένουμε ότι το Χ.Α. θα παραμείνει ευάλωτο στο διεθνές κλίμα αποφυγής κινδύνου και θα κινηθεί ανάλογα με τις Ευρωπαϊκές Αγορές μετοχών”. Στο ίδιο μήκος  οι παρατηρήσεις της Euroxx Sec.: “Περιμένουμε πως η επενδυτική ψυχολογία θα παραμείνει εύθραυστη, με την Εγχώρια Αγορά να παρακολουθεί από κοντά τις διεθνείς εξελίξεις”. Στις κινήσεις του κατασκευαστικού κλάδου εστίασε η η Beta Sec.: “Η επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να τονώσει την επενδυτική ψυχολογία, καθώς το deal Ιντρακάτ – Άκτωρ κερδίζει το ενδιαφέρον και μπορεί να δώσει έδαφος για επιλεκτικές τοποθετήσεις στον κλάδο”. Με αριθμητικές αναφορές η παρέμβαση από την  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Στις 1002 μονάδες η εγγύτερη στήριξη για το ΓΔ και στις 1045 η εγγύτερη αντίσταση, με την απειλή της συστημικής κρίσης για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα να μην απομακρύνεται”.

Μια παρένθεση στην αναταραχή που προκλήθηκε πρόσφατα θεωρούμε την κίνηση των αποτιμήσεων των μετοχικών αξιών τη Δευτέρα. Αξίζει να υπογραμμίσουμε την επιφύλαξη με την οποία υποδέχθηκαν οι συναλλασσόμενοι  στο ΧΑ την κυριαρχία της ζήτησης. Αναφέροντας τον τζίρο στις 16:30,  που ήταν οριακά πάνω από τα 34 εκατ. ευρώ με τον ΓΔ στις 1034,31 μονάδες, δηλαδή 13 ψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής. Την εβδομάδα που πέρασε ο μέσος τζίρος ήταν 92 εκατ. ευρώ και την προπερασμένη στα 156 εκατ. Στο ταμπλό δεν υπήρχε blue chip με απώλειες ενώ 9 εξ αυτών κέρδιζαν πάνω από +2% ως +3,6%.

Το δεύτερο δείγμα της επιφύλαξης των επαγγελματιών ήταν το πώς διαχειρίστηκαν την τελευταία ώρα, τα κεφάλαια που είχαν προγραμματισμένα για τις χθεσινές συναλλαγές. Χωρίς να μπορούμε να πάρουμε όρκο, θεωρήσαμε πως η εμφάνιση πιέσεων στις ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΔΕΗ και ΛΑΜΔΑ που συνοδεύτηκε από διεύρυνση της ανόδου σε ΑΡΑΙΓ ΣΑΡ και ΜΠΕΛΑ οφειλόταν στο ότι δεν ήθελαν να αυξήσουν την έκθεσή τους και πουλώντας θέσεις σε συγκεκριμένα blue chip ανεβάζουν τη συμμετοχή τους στους νικητές της μέρας. Βέβαια με αυτή τη λογική από τους εγχώριους παράγοντες, πραγματικοί νικητές από το ΧΑ δεν θα προκύψουν εύκολα, τουλάχιστον μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.