Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μια αλλαγή της διάθεσης έναντι του ρίσκου διεθνώς, ήρθε την καταλληλότερη στιγμή

Nikos Libertas / SOOC

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα με πολλές πηγές αβεβαιότητας στον χώρο των δανείων στις αναπτυγμένες οικονομίες, η αγορά της Αθήνας μπορεί να παίξει το ρόλο της νησίδας ισορροπίας

Στα διεθνή

Μετά την ολοκλήρωση του πακέτου που έπρεπε να διεκπεραιώσει η κ. Λαγκάρντ σε σχέση με την υπόθεση της διατήρησης των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και της επιθετικής πολιτικής για νομισματική σύσφιξη, ο απολογισμός δίνει τη διαπίστωση ότι δεν έχει προκληθεί πανικός και υστερία από άγριες πιέσεις. Το αν θα κρατήσει την καθοδική τάση του το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης των σειρών Μαρτίου στα παράγωγα, ή θα δείξει την διάθεση για ανακατάληψη των 1.100 μονάδων, ίσως γίνει σαφέστερο σήμερα.

Αντέδρασαν τελικά θετικά διεθνώς και σήμερα οι επενδυτές εμφανίστηκαν στις ασιατικές συναλλαγές με αντοχή στην ανάληψη ρίσκου ακούγοντας την κ. Λαγκάρντ να δηλώνει συνοπτικά: Παρακολουθούμε τις τράπεζες, έχουμε εργαλεία, ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, είναι αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Πρόσφατα είχαν εμφανιστεί κινήσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων που έδειχναν προσδοκίες για μικρότερη των 50 μονάδων βάσης αύξηση επιτοκίων. Αποδείχθηκε χθες ότι δεν κάνει πίσω η επικεφαλής της ΕΚΤ. Η αρχική αντίδραση στα χρηματιστήρια ήταν επιλεκτικές ρευστοποιήσεις από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη από όσους κινούνται σε βραχυπρόθεσμους ορίζοντες. Αλλά αυτό δεν κράτησε ως το πέρας της διαπραγμάτευσης στην ΕΕ και τις ΗΠΑ χθες. Η επιφυλακτικότητα επέστρεψε στις αγορές, παρά τα αρχικά κέρδη που θεωρήθηκαν απόρροια της ανακοίνωσης της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να χορηγήσει ρευστότητα 50 δις  δολαρίων στην Credit Suisse προκειμένου να διασωθεί.

Στην Αθήνα

Φθάσαμε στο φινάλε μιας εβδομάδας που υπήρχαν σημαντικές σκοπιμότητες που χρειάστηκαν εξυπηρέτηση με πρώτη και καλύτερη την εκπνοή κάθε τύπου παράγωγου προϊόντος. Ακολούθησαν σε βαρύτητα εταιρικά αποτελέσματα ως την ώρα της ΕΚΤ χθες στις 15:15 και ως τις 17:00 περίπου που οι αναλύσεις ξεπροβάλλοντας ειδοποιούν για την αφομοίωση των εξελίξεων από την αγορά.

Από την αρχή της εβδομάδας απουσίασαν οι θετικές εκπλήξεις από την αξιολόγηση της DBRS (επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα “BB (high)”, μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη λεγόμενη επενδυτική, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές). Οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου: 17 Μαρτίου 2023 – Moody’s, 21 Απριλίου 2023 – Standard and Poor’s, 9 Ιουνίου 2023 – Fitch, 4 Αυγούστου 2023 – Scope, 8 Σεπτεμβρίου 2023 – DBRS, 15 Σεπτεμβρίου 2023 – Moody’s, 20 Οκτωβρίου 2023 – Standard and Poor’s, 1 Δεκεμβρίου 2023 – Fitch.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κάποια ιδιαίτερα θετική έκπληξη και από την επερχόμενη αξιολόγηση της Moody’s. Έτσι επικεντρώνουν την προσοχή τους στις διεθνείς εξελίξεις.  Η υπόθεση της Silicon Valley Bank και Signature Bank στην Καλιφόρνια  άφηνε ένα όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, διακριτικό αποτύπωμα στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Με τον Τραπεζικό κλάδο να υφίσταται από τη Δευτέρα τις μεγαλύτερες πιέσεις και τον δείκτη EuroStoxx 600 να υποχωρεί σε χαμηλά διμήνου που τον οδήγησαν οι μετοχές της Credit Suisse με τιμή χαμηλού στις 13/3 τα 2,12 φράγκα. Την Τετάρτη ωστόσο με χαμηλό ημέρας τα 1,55 ελβετικά φράγκα και κλείσιμο στα 1,70 είχε εμφανίσει χαμηλό 10ετίας.

Θα λέγαμε μικρή την άνοδο στην Αθήνα σχολίασαν ορισμένοι, καθώς ο ΓΔ με το +0,65% έκλεισε στις 1031,91 μονάδες με τον ΔΤΡ που στραπατσαρίστηκε αγρίως την Τετάρτη με τη βουτιά κατά -8,44%, κλείνοντας χθες στις 770 μονάδες χονδρικά με ημερήσια άνοδο +0,83% δεν βοήθησε αρκετά και ανάλογα με το μέγεθος της προηγούμενης πτώσης του. Τεχνικά στα 130,8 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου τα 124,9 αφορούσαν τις συναλλαγές των blue chip και οι αξία συναλλαγών των συστημικών τραπεζών με τα πακέτα υπολογισμένα ήταν 62,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το 50% της αξίας των μετοχών που περιλαμβάνονται σε θεσμικά χαρτοφυλάκια κάθε τύπου.

Τη μέρα της κ. Λαγκάρντ οι ξένοι θεσμικοί παρέλαβαν τον μέσο όρο από τις 1025,22 μονάδες. Μια τριπλή εγγραφή ενδοσυνεδριακού πυθμένα της προηγούμενης μέρας. Ωστόσο η βουτιά του ΓΔ την Τετάρτη είχε περάσει το -4,5%,  ενώ το επίσημα κατώτερο ήταν οι 1023,69 όταν ο ΔΤΡ έχανε -8,9%! Αντίθετα χθες στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας με την εκπνοή των σειρών Μαρτίου, την πρώτη του 2023 με ταυτόχρονη εκπνοή όλων των παράγωγων προϊόντων, οι ρυθμοί των συναλλαγών ήταν χαμηλότεροι και οι κινήσεις των συναλλασσόμενων είχαν λιγότερη υστερία. Ζητούμενο κατά την εκτίμησή μας από την πλευρά της στατιστικής η ύπαρξη κλεισίματος πάνω από  το επίπεδο των 1025 μονάδων. Στις 15:35 με τον τζίρο στα 88,3 εκατ. ευρώ και τον ΓΔ στις 1020,5 μονάδες, με μεταβολή της τάξης του -0,5%, δεν φαινόταν απίθανη μια τέτοια εξέλιξη. Καθώς, με την ΕΚΤ να τηρεί την υπόσχεσή της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, οι επενδυτές πιέζανε πανευρωπαϊκά σταθερά τις τράπεζες όπως και στο ΧΑ. Mόνο που στην Αθήνα αυτό συνοδεύτηκε από μια στροφή για αγορές μετοχών του 25άρη όπως ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ, ΤΙΤC κατά την εκτίμησή μας σταδιακά αποκρυσταλλώνεται και η προτίμηση των επαγγελματιών για τη διαμόρφωση του αντι-τραπεζικού μπλοκ για το 2023.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας μετά το ΔΣ προκαλούσε την επανεμφάνιση των πιέσεων στα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδοποιούσε τις κυβερνήσεις για σφικτή πολιτική βοήθειας όπου χρειαστεί στον ενεργειακό τομέα.

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα με πολλές πηγές αβεβαιότητας στον χώρο των δανείων στις αναπτυγμένες οικονομίες, η αγορά της Αθήνας μπορεί να παίξει το ρόλο της νησίδας ισορροπίας – δικαιολογίας επί μετοχικών επενδύσεων. Παράλληλα αυτή η διαφοροποίηση δεν επιτρέπει αλαζονική επανάπαυση. Είναι μεγάλη η συμμετοχή του υπερευαίσθητου τουριστικού προϊόντος στο ΑΕΠ της χώρας, ασταθές περιβάλλον μόλις ξεκινήσει επίσημα  η εκλογική διαδικασία. Προσθέσατε την  υπογράμμιση της Λαγκάρντ (σχεδόν αδιάφορη για την Credit Suisse)  πως η χθεσινή απόφαση πάρθηκε με στοιχεία από το τελευταίο δεκαήμερο του Φλεβάρη και ως χθες έχουν ήδη αλλάξει πάρα πολλά. Καλό Σαββατοκύριακο.