Skip to main content

SVB: Οι ΗΠΑ εξετάζουν τη δημιουργία ταμείου εγγύησης των καταθέσεων

U.S. March 10, 2023. REUTERS/Nathan Frandino

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και η ομοσπονδιακή εταιρεία ασφάλισης των καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp – FDIC) εξετάζουν τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου που θα επιτρέπει στις ρυθμιστικές αρχές να εγγυώνται καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Το σχέδιο βρίσκεται στο τραπέζι μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τις αναταράξεις που έφερε στις αγορές η δεύτερη μεγαλύτερη στα χρονικά τραπεζική χρεοκοπία για το σύστημα, προκαλώντας το μεγαλύτερο ξεπούλημα σε τραπεζικές μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα κατέρρευσε όταν οι αποταμιευτές, που ανησυχούσαν για την υγεία της, έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οι μαζικές αναλήψεις των καταθέσεων, που διήρκεσαν δυο ημέρες, κατέλαβαν εξαπίνης αρκετούς αναλυτές και τις αγορές. Οι αμερικανικές τράπεζες έχασαν 100 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης εξαιτίας της εξέλιξης.

Ο νέος ειδικός μηχανισμός ασφαλείας συζητήθηκε από στελέχη της Fed και της FDIC με διευθυντικά στελέχη τραπεζών, σύμφωνα με πληγές του πρακτορείου. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζεται η ελπίδα πως η δημιουργία ενός τέτοιου οχήματος θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές και τους επενδυτές και θα περιορίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού.

Silicon Valley Bank: Πώς το αδιανόητο έγινε πραγματικότητα σε 48 ώρες

Το νέο σχήμα αποτελεί μέρος των σχεδιασμών για την αποτροπή της εξάπλωσης πανικού σχετικά με την υγεία τραπεζών επικεντρωμένων στις επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ξεχωριστά, η FDIC το Σάββατο ήρθε σε επικοινωνία με αξιωματούχους πολλών δανειστών μικρού και μεσαίου μεγέθους, συμπεριλαμβανομένης της First Republic Bank, ρωτώντας για την οικονομική τους κατάσταση, σύμφωνα πάντα με άτομα που είναι ενήμερα της διαδικασίας.

Η μετοχή της First Republic έκανα «βουτιά» 15% την Παρασκευή. Και άλλοι δανειστές είδαν επίσης τις μετοχές τους να βυθίζονται λόγω της κατάρρευσης της SVB. Όλες διαβεβαιώνουν για χρηματοπιστωτική τους σταθερότητα.

naftemporiki.gr