Skip to main content

Μεγάλες απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα σε Πάουελ και SVB

Με τις σημερινές απώλειες ο Dow έκλεισε χαμηλότερα από το μέσο όρο διακύμανσης των τελευταίων 200 ημερών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τις 9 Νοεμβρίου του 2022.

Απότομες ρευστοποιήσεις κατέγραψε σήμερα η Wall Street υπό το βάρος των τραπεζών και του χρηματοοικονομικού κλάδου γενικότερα με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για τα αυριανά στοιχεία για την απασχόληση τα οποία αναμένεται να δώσουν κατεύθυνση στην πορεία των επιτοκίων.
O S&P 500 υποχώρησε 1,8% κλείνοντας στις 3.912,32 μονάδες, ενώ ο Dow Jones βούλιαξε 543,54 μονάδες ή 1,66% τερματίζοντας τη συνεδρίαση στις 32.254,86 μονάδες. Ο Nasdaq απώλεσε 2,05% της αξίας του κλείνοντας στις 11.338,35 μονάδες.

Με τις σημερινές απώλειες ο Dow έκλεισε χαμηλότερα από το μέσο όρο διακύμανσης των τελευταίων 200 ημερών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τις 9 Νοεμβρίου του 2022. Για την εβδομάδα και το έτος, ο δείκτης των blue chip υποχωρεί 3,4% και 2,7% αντίστοιχα. Από την άλλη, ο S&P 500 και ο Nasdaq παρουσιάζουν κέρδη 2,05% και 8,33% για το 2023, όμως στην εβδομάδα οδεύουν προς απώλειες 3% και άνω.

Η μετοχή της SVB Financial βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση 60% από τη στιγμή που ανακοίνωσε πώληση μετοχών αξίας 1,75 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να υποχωρήσει στα 6 δισ.δολάρια, παρασυρόντας και άλλα ονόματα του τραπεζικού κλάδου. Αντίστοιχα, η μετοχή της τράπεζας κρυπτονομισμάτων Silvergate βούλιαξε περισσότερο από 42% στην είδηση ότι κλείνει τις δραστηριότητές της.

«Η Fed άλλαξε το αφήγημα που είχε ωθήσει τις μετοχές σε άνοδο στα τέλη Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο. Η αγορά έκανε ράλι στην προοπτική ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα σταματούσε να αυξάνει τα επιτόκια, ότι θα έκανε παύση το καλοκαίρι ή τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Και ο Πάουελ κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», αναφέρει ο Άνταμ Σάρχαν, διευθύνων σύμβουλος της 50 Park Investments.

Κανένα στοιχείο δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να ανοίξει το δρόμο για παύση των επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ, συνεχίζει ο Σάρχαν, προσθέτοντας ότι πολλοί επενδυτές ρευστοποίησαν σήμερα στην προοπτική της ανακοίνωσης των νέων στοιχείων για την απασχόληση αύριο Παρασκευή, αναζητώντας αξία σε λιγότερο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως τα ομόλογα που προσφέρουν αυτή τη στιγμή ελκυστική απόδοση.

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση, σηματοδοτώντας ότι η αγορά εργασίας ενδεχομένως να αρχίσει να αποθερμαίνεται. Όμως, τα στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έδειξαν την Τετάρτη ότι η αγορά παραμένει ανθεκτική, οπότε η εικόνα είναι πολύ αντιφατική.