Skip to main content

Οι επενδυτές «ψηφίζουν» μετρητά

«Τα μετρητά θα είναι μια νικηφόρα στρατηγική το 2023»

«Διατηρήστε μετρητά στα χαρτοφυλάκια»: Αυτή είναι η ετυμηγορία των 404 επαγγελματιών και ιδιωτών επενδυτών που συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα MLIV Pulse. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα μετρητά στα χαρτοφυλάκιά τους θα ενισχύσουν παρά θα μειώσουν τις επιδόσεις τους κατά το επόμενο έτος.

Το ότι τα μετρητά φαντάζουν πιο γοητευτικά δείχνει πολλά για το γεμάτο αναταράξεις χρηματοοικονομικό και οικονομικό περιβάλλον. Άλλωστε, οι φόβοι για ενδεχόμενο bear market, οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve και μια ύφεση που μάλλον έρχεται (ή και όχι) προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές, που ανησυχούν ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι μια επανάληψη του βάναυσου πλήγματος που δέχθηκαν τα χαρτοφυλάκια το 2022.

Χρηματιστήριο: Ξεχάστε το TINA. Ήρθαν το TARA και το TAPAS

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μετρητά μοιάζουν με ασφαλές καταφύγιο. «Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους ότι είναι εντάξει να διατηρούν μετρητά, ότι δεν είναι απλώς ένα βάρος», δήλωσε ο Leo Kelly, διευθύνων σύμβουλος της Verdence Capital Advisors. «Μπορείτε να έχετε μια καλή απόδοση και θα υπάρξει μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές και πολλές ευκαιρίες να αξιοποιήσετε αυτά τα μετρητά σε ελκυστικά επίπεδα».

Μόνο το 17% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό ένα μέσο ενεργό μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ να έχει καλύτερη απόδοση από ένα παθητικό αμοιβαίο κεφάλαιο στον S&P 500, μετά από προμήθειες, το 2023.

Όταν οι επαγγελματίες επενδυτές ρωτήθηκαν αν σκοπεύουν να αυξήσουν την έκθεσή τους σε ενεργά αμοιβαία κεφάλαια, παθητικά αμοιβαία κεφάλαια και διεθνείς επενδύσεις φέτος, η πιο δημοφιλής απάντηση ήταν η διεθνής έκθεση (47%), ακολουθούμενη από την τοποθέτηση περισσότερων χρημάτων σε παθητικά αμοιβαία κεφάλαια (37%) και την αύξηση των επενδύσεων σε ενεργά αμοιβαία κεφάλαια (30%).

Αντίθετα, οι μικροεπενδυτές είναι πιο πιθανό να τοποθετήσουν χρήματα σε παθητικά funds (46%), και ακολούθησαν οι διεθνείς επενδύσεις (38%) και τα ενεργά διαχειριζόμενα κεφάλαια (22%).

Αν και οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα χρηματιστηριακά κεφάλαια θα συνεχίσουν να χάνουν μερίδιο αγοράς από τα παθητικά κεφάλαια, δεν αναμένουν ότι οι ενεργητικοί διαχειριστές θα εξαφανιστούν σε 10 χρόνια. Μόλις το 25% δήλωσε ότι θα πάψουν να υπάρχουν την επόμενη δεκαετία, ενώ τα άλλα τρία τέταρτα πιστεύουν ότι θα επιβιώσουν για λόγους που κυμαίνονται από την υπεραπόδοση έως την αδράνεια.

Το MLIV Pulse είναι μια εβδομαδιαία έρευνα των αναγνωστών του Bloomberg News στο τερματικό και στο διαδίκτυο, που διεξάγεται από την ομάδα Markets Live του Bloomberg.

naftemporiki.gr