Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιθετική άνοδος 2,3%, σε θετικό έδαφος και η Ευρώπη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Στις 1092 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με ισχυρές στηρίξεις

Με επιθετική άνοδο 2,32% και στις 1092 μονάδες κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με μετοχές όπως της Alpha και της Πειραιώς να κάνουν άλμα κοντά στο 5%, ενώ και μη τραπεζικά blue chips, όπως ΕΛΠΕ, Motor Oil και ΔΕΗ προσέφεραν σημαντική στήριξη.

Ανεβάζει τον πήχυ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 η Κομισιόν, αν και εξακολουθεί να τον κρατάει πιο χαμηλά σε σχέση με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο. Ο πληθωρισμός υπολογίζει ότι θα παραμείνει σε επίπεδα υπερδιπλάσια του στόχου της ΕΚΤ τόσο στη χώρα μας όσο και συνολικά στη ζώνη του ευρώ. Η νέα εκτίμηση της Επιτροπής θέλει την Ευρωζώνη να αποφεύγει την ύφεση και να παρουσιάζει ισχνή έστω ανάπτυξη φέτος, για να επιταχύνει ελαφρώς το 2024.

Ειδικότερα στις χειμερινές προβλέψεις της η Κομισιόν «βλέπει» μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,2% φέτος ύστερα από ανάπτυξη 5,5% το 2022. Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολογίζουν ότι το 2024 η ελληνική οικονομία θα ανεβάσει ταχύτητα, στο 2,2%. Η ζώνη του ευρώ αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 0,9% το 2023 και 1,5% την επόμενη χρονιά.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις οικονομικές προοπτικές και τις δυνατότητες περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7%, με όλους τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος. Στο +0,49% ο DAX στη Φρανκφούρτη. Τα οικιακά αγαθά κατέγραψαν κέρδη με άνοδο 1,4%, ακολουθούμενα από τις ταξιδιωτικές μετοχές, με άνοδο 1,2%.

Τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ που δημοσιεύονται την Τρίτη θα καθορίσουν την πορεία της Federal Reserve, ενώ αναμένεται μια σειρά από οικονομικά στοιχεία από όλη την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Οι αμερικανικές μετοχές άνοιξαν ελαφρώς ανοδικά τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να ανακτήσουν τη θέση τους μετά τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις του S&P 500 και του Nasdaq Composite εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

Ο S&P 500 ενισχύεται ήπια 0,17%. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 41 μονάδων, ή 0,12%, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,29%.

Οι επενδυτές θα προσβλέπουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένεται την Τρίτη. Η έκθεση θα δείξει πώς αν συνεχίζεται ο αποπληθωρισμός, σηματοδοτώντας τι μπορεί να κάνει στη συνέχεια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr