Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Άνθηση με στήριγμα τους ξένους θεσμικούς

INTIME – NEWS

Στο πρωινό σχόλιο του Market Beat χθες, στο site της «N», ο τίτλος ήταν: «Η αποδοχή από τους traders της πολιτικής της Fed ωθεί τη γοητεία του Χ.Α. ψηλότερα». Η συμπλήρωση ενός τετράωρου έφερε τον τζίρο στα 67 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε καλύτερα από την προηγούμενη σύνοδο επίπεδα και τον Γ.Δ. στις 1.041 μονάδες, με άνοδο της τάξης του 0,8%. Ενώ μέχρι τότε είχε ως ανώτερο τις 1.045,63 μονάδες και ως κατώτερο τις 1.033,38. Με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα μίας μονάδας και προηγούμενο κλείσιμο στις 1.033,02, η αγορά δεν είχε οδηγηθεί σε αρνητικό πεδίο ούτε ένα δευτερόλεπτο.

Το κλειδί της ανόδου στη συνέχεια βρισκόταν στην ελάττωση των απωλειών στα δύο από τα καθοδικά τραπεζικά blue chips και στα ΕΛΠΕ, ΑΡΑΙΓ, ΟΛΠ, ΟΤΟΕΛ και ΛΑΜΔΑ που σε κάθε περίπτωση έχαναν λιγότερο από 0,8%. Η κίνηση της αγοράς από τη μέση των συναλλαγών και πέρα είχε μια σταθερότητα, που τη γεννούσε η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Εγκαταστάθηκε πλάγια κίνηση των βασικών δεικτών, με τον τζίρο σε επίπεδα που ειδοποιούσαν ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Ή, καλύτερα, θα υπερβεί τον μέσο ημερήσιο της προηγούμενης εβδομάδας. Ο Γ.Δ. είχε ως ζώνη διακύμανσης τις 1.040,7 έως τις 1.043 μονάδες και η σχέση ανοδικών προς καθοδικά blue chips ήταν 18 έως 19 προς 6 έως 7, ενώ στο σύνολο οι ανοδικές ήταν πάνω από 70, με τις πτωτικές στις 35.

Αυτά τα μηνύματα εξέπεμπε το ταμπλό της Αθήνας απέναντι στη μικτή εικόνα που εμφάνιζαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη. Οι μεταβολές των futures των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποιούσαν για πτωτική έναρξη και οι πιέσεις στα ομόλογα το επιβεβαίωναν, καθώς εμφανιζόταν παράλληλα ισχυροποίηση του δολαρίου. Αυτά αποτελούσαν τριπλή επιβεβαίωση της συνέχειας στην ενσωμάτωση στις τιμές των μετοχικών αξιών της υποταγής στην καθοδήγηση της Fed, για το μέλλον των ομοσπονδιακών επιτοκίων, που στην ουσία καθορίζουν το μέλλον των συνθηκών δανεισμού παγκόσμια.

Ο δρόμος για τα συμπεράσματα σχετικά με τα επενδυτικά κριτήρια είναι καθαρός, αλλά λίγοι τον επιλέγουν. Στις 16:30, με τον τζίρο πλέον στα 94 εκατ. ευρώ, όλα όσα προαναφέραμε έγιναν περισσότερο «στέρεα», με τον Γ.Δ. στο 0,86%, ευρισκόμενο στις 1.041,9 μονάδες, και τον 25άρη στις 2.530 με μεταβολή 0,76%. Μια αγορά σε πλήρη άνθηση, στηριγμένη στους ξένους θεσμικούς, είναι η αθηναϊκή και η ανάγκη(;) να κλείσει το χρηματιστήριο ανοδικά δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπολογισμών που γνωρίζει η στήλη. Οι επιθετικά κινούμενοι ιδιώτες επενδυτές ας προσέξουν περισσότερο.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Η κάμψη της αδιαλλαξίας

Το «θα έρθουμε νύχτα» υπονοεί τον αιφνιδιασμό του οιουδήποτε όταν ενώ κοιμάται, έρχεται αντιμέτωπος με σημαντική απειλή. Όταν όμως κάτι τέτοιο ισχύει για την εκδήλωση κάποιου καταστροφικού φυσικού φαινομένου, οι επιπτώσεις παίρνουν συνήθως ανυπολόγιστες διαστάσεις. Νύχτα χτύπησε στη γειτονική χώρα ο Εγκέλαδος, τονίζοντας τη δύναμη που έχουν τα φυσικά φαινόμενα. Ξαφνικά έκαμψε την αδιαλλαξία των ηγετών η ανάγκη αντιμετώπισης μιας ανυπολόγιστης καταστροφής και ο πόνος των θυμάτων. Καθώς ανέδειξαν την ανθρωπιά που χαρακτηρίζει κάθε απλό Βαλκάνιο πολίτη. Τα βογγητά των γονέων και το κλάμα των παιδιών δεν άφησαν ασυγκίνητους και τους ηγέτες, που τελικά εξέφρασαν τη βούληση των πολιτών που εκπροσωπούν. Θα αντιληφθούν άραγε πως δεν υπάρχει η παραμικρή όρεξη να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν για έναν μεγαλοϊδεατισμό που πλασάρουν αλαζόνες ηγέτες; Για να αποτιμηθεί η ζημιά που έγινε θα περάσουν μέρες. Η σύνεση από τη ζημία, που ίσως ψαλιδίσει την απληστία του υποψήφιου σουλτάνου, είναι ζήτημα χρόνου που δύσκολα υπολογίζεται.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης