Skip to main content

Σοφόν το ασαφές : Νησίδα χρηματιστηριακής σταθερότητας

INTIME – NEWS

Η πορεία του μέσου όρου είχε τη μορφή ενός καλλιγραφικού «υ» με καμπύλες στην αρχή και στο τέλος, ενώ η έναρξη και το φινάλε ορίστηκαν γύρω από τις 1.033 μονάδες.

Τα πράγματα άλλαξαν από την ώρα που οι ΗΠΑ γκρέμισαν το κινεζικό μπαλόνι, αλλά και από τη στιγμή που τα επίσημα δεδομένα έφεραν στο προσκήνιο τις αδάμαστες πληθωριστικές πιέσεις στους μισθούς των εργαζόμενων στις ΗΠΑ. Μπορεί να εντυπωσίασαν οι αποφάσεις των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας για μερικές χιλιάδες απολύσεις προσωπικού, αλλά η δημιουργία πάνω από 500 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας σε έναν μήνα, με το ποσοστό της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969, εκτίναξε την επιφύλαξη των θεσμικών επενδυτών παγκοσμίως. Άστραψε και βρόντηξε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, αλλά στην Αθήνα τα ειδικού τύπου αλεξικέραυνα απορρόφησαν τις πιέσεις.

Η πορεία του μέσου όρου είχε τη μορφή ενός καλλιγραφικού «υ» με καμπύλες στην αρχή και στο τέλος, ενώ η έναρξη και το φινάλε ορίστηκαν γύρω από τις 1.033 μονάδες. Το μέγιστο ημέρας εμφανίστηκε τόσο στο πρώτο μέρος (στις 11:24) -και μάλιστα πριν από τη συμπλήρωση μίας ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης- όσο και στο δεύτερο (στις 15:25 και στις 15:47). Τοιουτοτρόπως αναδείχθηκαν ως οροφή τιμές πάνω από τις 1.037 μονάδες. Άρα οι επαγγελματίες γνώριζαν πως υπήρχε πρόθεση να αυξηθεί η προσφορά μετοχών εάν περνούσε ο μέσος όρος πάνω από τις 1.038 μονάδες.

Άλλωστε, παρά την οριακή πτώση του Γ.Δ., η εικόνα των ημερήσιων μεταβολών των blue chips είναι αρκετά αποκαλυπτική. Με πτώση άνω του 2% είχαμε τις ΚΟΥΕΣ, ΣΑΡ, ΛΑΜΔΑ, ΒΙΟ και ΜΟΗ, που ήταν οι μετοχές στις οποίες στηρίχθηκαν τα κέρδη της αγοράς στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις. Όταν στις τράπεζες του 25άρη επικρατούσαν οι πιέσεις. Θα λέγαμε πως τώρα «χρησιμοποιείται» το rotation στις ρευστοποιήσεις. Όμως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η Αθήνα αποτελεί νησίδα χρηματιστηριακής σταθερότητας απέναντι σε μια εξαιρετικά μεταβλητή ατμόσφαιρα στις αναπτυγμένες αγορές. Είναι παράξενο να λέγε- ται, αλλά αποτελεί ασφαλές επενδυτικό λιμάνι! Με τον DAX στο -0,96%, τον S&P500 στο -0,55% και τον Europe Stoxx 600 στο -0,93% στις 18:00.

Τη διαφορά χθες έκαναν οι τραπεζικές μετοχές, με την ΠΕΙΡ στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα ημερήσια κέρδη και τις ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ με άνοδο πάνω από 1% και έως 2,95%. Έτσι εξισορροπούσαν την καθοδική ώθηση από τις πτωτικές που προαναφέραμε. Μια σύνοδος με αυστηρούς υπολογισμούς και ταλαντώσεις, που στόχο είχαν να μην κινηθεί ψηλότερα ο Γ.Δ., χωρίς να απομακρυνθεί από τα επίπεδα των 1.030 μονάδων. Συνεπώς είναι στο πρόγραμμα, θα το δούμε στα προσεχώς, η κίνηση έως τις 1.050 μονάδες που προβλέπουν η στήλη και οι αισιόδοξοι αναλυτές

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Η «Μπάρμπαρα» και το alert…

Δεν έχω άποψη για τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Στα νότια προάστια, όμως, που τα σεργιάνισα με το πάσο μου, τα μέτρα της προστασίας του πολίτη και οι ειδοποιήσεις έδωσαν αφορμή να αναδείξει το πλήθος των εμπνεύσεων που μπορεί να έχει κάθε ενεργός επαγγελματικά Έλληνας. Εμπνεύσεις για να απολαύσει μια μέρα καθισιού σε πλήρη συμφωνία με «τον νόμο». Στήθηκαν τσιπουρο-κατανύξεις σε γωνιές και καφενεία με ελαστικούς ιδιοκτήτες. Όσα έντυπα τόλμησαν να βγουν με την «Μπάρμπαρα» στο πρωτοσέλιδο, μάλλον πλήγωσαν την αξιοπιστία τους. Τώρα, το ποιον ήχο θα έχει το μήνυμα alert της πολιτικής προστασίας ώστε να αφυπνίζει χωρίς να ξενίζει, το αφήνουμε σε άλλους. Εμείς προσκυνούμε το κέφι και το μπρίο του σύγχρονου Έλληνα. Έτρεξε να αγοράσει από το σούπερ μάρκετ μορταδέλα, αντζούγιες και τυράκια, γιατί τσίπουρο ξεροσφύρι δεν λέει. Δεν σταμάτησα να ρωτήσω εάν τα πήραν από το καλάθι του νοικοκυριού, ή στον ρεφενέ ψάχνουν καλύτερη ποιότητα, μήπως παρεξηγηθώ.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης