Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Εκπληρώθηκαν τα ζητούμενα από τη στατιστική

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι τράπεζες διατηρούν την ανοδική τους ορμή. Οι μετοχές του βιομηχανικού τομέα δύσκολα θα τις ξεπεράσουν σε επίπεδο αποδόσεων.

Μια πορεία, που η στήλη περίμενε να εμφανιστεί εδώ και μερικούς μήνες, φάνηκε να αγγίζει χθες το πρώτο στάδιο ολοκλήρωσής της. Το στηριγμένο ενδιαφέρον, κατά την εκτίμησή μας, στη στατιστική προϊστορία αποκαλύφθηκε με την προσέγγιση τιμών γύρω από το επίπεδο των 1.030 μονάδων. Αυτό μαρτυρά η εκτίναξη του τζίρου την τρέχουσα εβδομάδα. Θα ήταν λογικό να κάνουμε ως αναλυτές και ρεπόρτερ μια αποτίμηση της κατάστασης, αφού εκπληρώθηκε ένας επενδυτικός στόχος και θα ακολουθήσει, πάντα κατά την άποψή μας, μια περίοδος αφομοίωσης αυτού του επιτεύγματος. Για τα χθεσινά μηνύματα από το ταμπλό η μετάφραση μοιάζει απλή και γι’ αυτό επικίνδυνη.

Οι τράπεζες διατηρούν την ανοδική τους ορμή. Οι μετοχές του βιομηχανικού τομέα δύσκολα θα τις ξεπεράσουν σε επίπεδο αποδόσεων. Από την άλλη πλευρά, ποιος εγχώριος ιδιώτης επενδυτής θα άξιζε να τολμήσει να αμφισβητήσει τις επιλογές των ξένων θεσμικών; Αλλά κι αυτοί με τη σειρά τους θα υποκλιθούν στους στόχους και τις επιδιώξεις των κεντρικών τραπεζιτών. Γιατί το σύνδρομο του χουζούρη μαθητή, που κερδίζει υπακούοντας προς τις υποδείξεις, μοιάζει να ικανοποιεί όλες τις πλευρές προσωρινά. Αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει την κανονικότητα των χρηματιστηρίων για καιρό. Το να γνωρίζεις πού θα ανέβει η αγορά και να επαληθεύεται αυτή η προσδοκία, δεν εξασφαλίζει τίποτε χειροπιαστό επενδυτικά.

Γι’ αυτό δεν υπάρχει διάθεση για θριαμβολογίες, αλλά για σκέψεις. Είναι αδύνατον να υπάρχουν άτομα που διαβάζοντας τα επιτεύγματα της Αθήνας θα σπεύσουν να ενεργοποιήσουν κωδικούς που τους σφράγισε η σκόνη, από την κατάρρευση της αγοράς την περίοδο του Δεκεμβρίου του 1999 έως το 2003. Παρά τις παρενέργειες της «χημειοθεραπείας» από τα ξένα funds που δημιουργούν μια υπερευαισθησία, θα έλεγαν τα blue chips, δεν αντιλαμβανόμαστε την καταλυτική παρουσία φρέσκου χρήματος. Παρακολουθούμε μια άνοδο που απολαμβάνουν η ομάδα των ξένων θεσμικών «εμείς κι εμείς» και των ιδιωτών με χαρακτηριστικό «παρόντες βρέξει χιονίσει».

Χρήσιμοι στις συναλλαγές οι έχοντες τα βασικά στο ψυγείο πριν σκεφτούν να περάσουν το κατώφλι της αγοράς. Κουράστηκαν και γύρισαν στο σπίτι όσοι περίμεναν πως οι ιδιοκτήτες των εισηγμένων θα υπερασπιστούν την εταιρεία τους από τα αρπακτικά. Εμφανίζονται ορισμένοι ξαφνικά και χτυπούν συγκεκριμένους στόχους. Η δυναμική της αγοράς έχει ήδη δημιουργήσει το σύνδρομο FOMO (φόβος πως χάνουν κάτι γιατί δεν έχουν την πληροφορία) στη μερίδα των σκεπτικιστών που περίμεναν τη διόρθωση, η οποία κράτησε λιγότερο από μία ημέρα. Θεωρούμε πως η διόρθωση θα συνεχιστεί σήμερα, καθώς εκπληρώθηκαν τα ζητούμενα από τη στατιστική. Αν πάλι δεν επαληθευτούμε, υπάρχει η αντίσταση στις 1.050 μονάδες.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Σκεπτικισμός…

Τι προτιμάτε στις ειδήσεις, για να δω… ποιος είστε. Θα μπορούσε να είναι τίτλος εκπαιδευτικής εκπομπής για σύγχρονους ενήλικες Έλληνες. Επειδή τα γούστα τους ξεκινούν από όσα ίσχυαν για τις πολιτικές αντιπαραθέσεις τις πρώτες μέρες της μεταπολίτευσης, μέχρι τους πανηγυρισμούς για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ζώων στην πολιτικά ορθή πραγματικότητα του me too. Ωστόσο, η στάση των ανθρώπων απέναντι στον θάνατο υπογραμμίζει την ποικιλία των συναισθημάτων που γεννά το αναπόφευκτο τέλος κάθε έμβιου όντος. Η πτώση των αεροσκαφών στο Κατάκολο και η εκμετάλλευση, από την πλευρά πολλών μέσων ενημέρωσης, της ανάγκης ενός γονέα να μοιραστεί με τον κόσμο τον πόνο της απώλειας που αγωνίζεται να αποδεχτεί, προκαλεί σκεπτικισμό. Υπογραμμίζει την ανάγκη να εκπαιδευτούμε όλοι ξανά στη διαχείριση ειδήσεων που γεννούν στους πολίτες περισσότερο συναισθήματα και όχι λογικούς συνειρμούς. Παράλληλα, καλό θα ήταν να απαγορευθεί η χρήση του Ζαππείου στα πολιτικά κόμματα. Γιατί επανειλημμένα, σε επικίνδυνες ώρες, επηρεάζει αρνητικά την ψυχοσύνθεση όλων των πολιτικών ηγετών.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης